I deca migranata u Srbiji sedaju u klupe: 344 mališana pohađaće nastavu u 33 škole

U ovom trenutku u Srbiji je smešteno ukupno 3.360 migranata većinom iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije

  • 9

Deca migranti školskog uzrasta smeštena u centrima za azil i prihvatnim centrima krenuće od sutra u 33 škole širom Srbije.

Ove godine nastavu će pohađati 344 dece migranata, a u Komesarijatu za izbeglice napominju da su svi prošli obavezan sistematski pregled.

U Srbiju dolaze skoro samo muškarci migranti, a najviše ih je iz ovih zemalja

Među decom migrantima koja polaze u školu ima i 27 maloletnika bez pratnje o kojima posebnu brigu vode nadležni centri za socijalni rad.

- Škole koje primaju decu migrante nalaze se u jedinicama lokalne samouzprave u kojima su smešteni i centri za azil i prihvatni centri. Nastavnici u tim školama prošli su obuku za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja koje je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - kažu u Komesarijatu.

Deca migranti kreću u školu, Foto: Telegraf

Predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje zakonom je propisano kao obavezno i besplatno, a Srbija je jedna od retkih zemalja koja je u svoj obrazovni sistem uspešno uključila decu migrante zbog čega joj međunarodna zajednica, pre svega EU, odaje priznanje.

U okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji za jedan broj prihvatnih i centara za azil finansira se i prevoz dece do škola.

U ovom trenutku u pet stalnih centara za azil i 10 prihvatnih centara smešteno je ukupno 3.360 migranata većinom iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljanaaa

    2. septembar 2018 | 10:54

    pa zar kosovo nije dovoljna škola? opet će nas pobiti mesom😔

  • Da

    2. septembar 2018 | 13:13

    I njima, kao i romima sve besplatno...i svakom trecem skolskom detetu...koliko rupa tu postoji..a ja sa dvoje dece male,jedno skolsko drugo vrtic, plata minimalac,udovica, ni na sta nemam pravo....ni na popust...neka,kazem..moji mi pomazu, ali eto ne mogu da ne primetim to...npr prilicno dobrostojece ljude znam koji eto imaju 3 i 4 dece i oni eto sve gratis...mozda ipak neko bolje resenje naci...

  • Veljko

    2. septembar 2018 | 10:49

    Idu korak po korak...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA