Deca migranti u školskim klupama: Njih 348 uči na srpskom jeziku, uz veliku pomoć drugara

Prirasli su za srce i učitlejicama i deci

  • 5

Školska godina počela je i za decu migrante koja privremeno borave u Srbiji, 348 je raspoređeno u 33 škole. Sva deca prošla su obavezni sistematski pregled. Neki od njih već su završili jedan razred u našim školama, a novina je da su ove godine deca migranti uključena i u predškolski sistem obrazovanja.

Ni Amiru ni Lei engleski nije maternji jezik, ima šumova u komunikaciji, ali se razumeju. Deliće klupu u Osnovnoj školi "Svetozar Marković" u Vranju. Amir je sa još troje drugara iz Prihvatnog centra prvi put u školi, a neki su i prošle godine ovde pohađali nastavu, prenosi RTS.

Rim traži od Srbije da prihvati migrante i kao primer navodi Albaniju, koja je to već uradila

- Dobro su se uklopili, nije bilo nikakvih problema. Imali smo izuzetnu saradnju, deca su učestvovala u svim školskim i vannastavnim aktivnostima - rekla je Jelena Stojković Ilić, pedagog u OŠ "Svetozar Marković".

Od predškolskog do srenjden škole prate nastavu Printskrin: RTS

Nastavu prate na srpskom, pomažu profesori engleskog jezika da im približe osnovne pojmove i zadatke. Lakše je i uz drugare koji govore engleski, a sedmogodišnji Farid iz Avganistana učio je srpski u kampu.

Farid, iz Avganistana kaže da mu se sviđa u Srbiji.

- Moja misija će biti da njih naučim srpski jezik, krenućemo odmah sa slovima, tako da mislim da će uz decu, već savladati neke osnove. Farid već ponešto zna na srpskom da kaže - istakla je Dragana Mladenović, učiteljica u OŠ "Radoje Domanović".

U Banji Koviljači je 15 predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca. Sana, Fatma i Samir najviše vole srpski jezik i matematiku.

- Kiša pada trava raste, gora zeleniii. Kiša pada trava raste, gora zeleni - otpevali su Sana, Fatma i Samir.

- Njih troje su mi baš prirasli za srce, od početka su se uklopili u odeljenje i deca ih jako vole - dodala je Biljana Srnić, učiteljica u OŠ "Vera Blagojević" u Banji Koviljači.

Rančeve, sveske i olovke za đake migrante obezbedili su donatori. Od prihvatnih centara do škola prevoze ih zaposleni u Komesarijatu za izbeglice i migracije.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Female

    4. septembar 2018 | 13:40

    A jesu li oni kupili knjige ili su usli u siszem besplatnog skolovanja.. Nas je samo komplet knjiga za jedno dete kostalo 16.000 a mesecn plata je 28.000 Znaci svwske i pribor da ostavim za sledeci mesec, a struju i komunalije za 2 meseca Toooo Srbijooooo

  • Zoe

    4. septembar 2018 | 13:27

    Pa oni ce samo i ici u nase skole a nasa deca u Nemacke, Svajcarske, Ruske itd...

  • Boban

    4. septembar 2018 | 11:07

    Pa dobro je neka uce nisu deca nizasta kriva a najcesce oni najvise i ispastaju u ratovima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA