≫ 

Agata Kristi, krimići, epska fantastika - Ovo čitaju školarci kada u retkim situacijama ostave svoje mobilne telefone po strani

"Dete ne treba da ostane bez telefona da bi čitalo, već detetu treba da se razvija navika da on čita knjigu"

  • 0

Bez mobilnih telefona u školskim klupama - to je francuska vlada zakonom uredila pre mesec dana. U Srbiji takav zakon ne postoji. Gotovo da nema učenika koji u đačku torbu osim knjiga ne pakuje i mobilni telefon.

Zašto bi baš svako dete trebalo da čita najmanje 20 minuta dnevno?

Ispred petnaest hiljada naslova samo jedna tinejdžerka. Dečija biblioteka "Rastko" može se pohvaliti bogatim fondom knjiga, ali ne i brojem čitalaca.

- Trenutno čitam knjigu "Plava" u kojoj se radi o devojčici Luni koja ima anoreksiju.  Ne čitam puno, a ni moje drugarice. Nemamo toliko vremena i nije to toliko interesantno nekima - kaže Anja Lojen.

A kada se zainteresuju tinejdžeri, kažu u biblioteci, najčešće čitaju problemsku literaturu - knjige o narkomaniji ili kockanju. Nezaobilazni su i stripovi.

- Mogu da kažem da se čita dosta žanrovska literatura, čita se naučna fantastika i epska fantastika na primer, čitaju se krimići, detektivski romani, Agata Kristi - kaže Biljana Petrović iz Dečije biblioteke "Rastko".

Da su u čitanju deca revnosnija od tinejdžera najbolje potvrđuje projekat biblioteke Grada Beograda "Čitam, pa šta" u kom prikaze pročitanih knjiga pišu đaci. Broj osnovaca do četvrtog razreda je čak pet puta veći nego onih od petog do osmog razreda kojih je bilo samo dvadesetak.

- Vršnjaci jako nameću te različite teme od onoga što bismo mi na primer želeli i vrše te vršnjačke pritiske. Na taj način se neka deca i zbog toga odriču nekih sadržaja, pa čak i deca koja čitaju vrlo retko kažu da čitaju - kaže Branka Tišma, školski psiholog.

Foto: Pixabay.com / Svako dete treba da čita najmanje 20 minuta dnevno

Nisu samo vršnjaci ogledalo tinejdžera. U udruženju koje okuplja roditelje smatraju da je njihova uloga izuzetno važna i da krivicu za to što se u rukama tinejdžera češće viđa telefon nego knjiga treba da snose i roditelji.

- Jedno ne treba da izuzme drugo, dete ne treba da ostane bez telefona da bi čitalo, detetu treba da se razvija navika da on čita knjigu, a sada taj telefon je nužno što svi imamo i nećemo mu oduzeti, ali navika za čitanje ne bi trebalo da ima veze sa upotrebom telefona - kaže Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj".

Takođe, roditelji bi trebalo da se okanu ucena, jer su beskorisne, poručuju stručnjaci. Bolje je, kažu, da razmišljaju o čitanju knjiga sa decom i razgovoru o njima. A dobar razgovor, tvrde, može biti bolji od svakog telefona.

VIDEO: Kad premijerka zaigra, to ovako izgleda

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA