≫ 

NATO objavio snimak koji veliča naciste i ustaše (VIDEO)

S obzirom na napetosti između NATO-a i Rusije na tom područuju, nije iznenađujuće što je vojni savez napravio propagandni film koji podseća na sovjetsku okupaciju Litvanije, Letonije i Estonije

  • 10

NATO je na svojim profilima na društvenim mrežama objavio osmominutni propagandni video, koji opisuju kao "dokumentarnu dramu", pod naslovom "Forest Brothers - Fight for the Baltics" (Šumska braća - borba za Baltičke države), što je britanski istoričar Rori Jeomans ocenio kao vrlo "opasan" propagandni potez Alijanse.

Uzburkalo se Crno more: SAD i Ukrajina otpočele vojne vežbe, Rusija aktivirala svoju flotu i prati pomno sve!

Kako prenosi hrvatski portal Index.hr, u opisu kratkog filma na Jutjubu stoji da su posle Drugog svetskog rata, partizani sa svih strana Baltika vodili krvavi gerilski rat protiv okupacijskih sovjetskih snaga.

U filmu se navodi se takođe, mogu videti intervjui s nekim od tih "partizana", a ističe se i da su današnje specijalne snage baltičkih republika duhovni nasljdnici Šumske braće.

S obzirom na napetosti između NATO-a i Rusije na tom područuju, nije iznenađujuće što je vojni savez, čija je članica i Hrvatska, napravio propagandni film koji podseća na sovjetsku okupaciju Litvanije, Letonije i Estonije, piše Index i dodaje da je prilično problematično to što taj video slavi bivše pripadnike nacističkog Waffen-SS.

Printskrin: YouTube/ NATO

Ovaj film, koji je proizveo NATO Šumsku braću predstavlja kao baltičke borce za slobodu od sovetskog jarma, ali, primećuje portal, istovremeno propušta da spomene da je većinom bila reč o bivšim SS-ovcima, koji su pak prethodno s najvećim angažmanom radili na istrebljenju svih Jevreja i bili poznati po svojoj, kako se navodi, koljačkoj nemilosrdnosti i nizu počinjenih ratnih zločina.

Šumsku braću zapravo su osnovali pripadnici 20. divizije Wafen-SS, kojima je Adolf Hitler lično odobrio da ostanu na teritoriji baltičkih republika 1944., kada se iz Litvanije, Letonije i Estonije pred naletom Crvene armije povlačila nemačka vojska.

- U NATO-filmiću sve to se ne spominje, nego se navodi da su Šumsku braću činili bivši vojnici koji su se borili na obe strane sada su se plašili za svoje živote s obzirom da je sovjetska vlada brzo hvatala i eliminisala sve one koji su podržavali ideju nezavisnosti - navodi Index.

To da je NATO objavio video u slavu Šumske braće ekvivaletno je tome kao kada bi ovaj vojni savez objavio video u kojem se slave ustaše, naravno pod uslov da je većina njih ostala da se bori nakon 1945. protiv Titovih partizana, umesto što su masovno i kukavički pobegli.

Ali, dodaje se, s obzirom na aktualne napetosti s Rusijom, za NATO izgleda nije problem promovisati bivše SS-ovce i počiniioce holokausta, samo zato što su ujedno bili i antikomunisti.

Istoričar Jeomans, inače, ekspert za nacizam i NDH o čemu je objavio i više knjiga, za Index kaže da je ovaj propagandni potez NATO "opasan":

- Dobro je poznato da su demokratske države poput Velike Britanije, Kanade i SAD-a u postratnoj eri prihvatile veliki broj istočnih Evropljana, npr. Letonaca i Ukrajinaca, koji su bii umešani u kolaboraciju s nacistima i sprovođenje holokausta, jer je zbog početka Hladnog rata njihov antikomunizam odjednom postao koristan. Njihove neugodne prošlosti su zanemarene. Ne možemo promeniti istoriju, ali je vrlo sramno nasleđe - rekao je on.

Jeomans ističe da se očito ništa nije naučilo iz istorije:

- Slična je greška napravljena u devedesetim godinama prošlog veka u postkomunističkoj Evropi, na primer u vezi Jugoslavije i Mađarske, kada se smatralo da nečiji antikomunizam ujedno znači i zagovaranje demokratskih i liberalnih vrednosti, iako to uopšte nije bio slučaj.

Sada, ukazao je, živimo s posledicama ponavljanja te greške.

- Takođe, već postoji dovoljno revizionizma kada je reč o holokaustu u mejnstrimu istočne i jugoistočne Evrope, i ovo je dodavanje benzina na postojeću vatru odnosno davanje legitimiteta onima koji slave grupe iz prošlosti koje nisu učinile ništa slavno - naveo je.

Prema njegovim rečima, naročito je uznemirujući deo NATO videa onaj u kojem se pojavljuju današnje specijalne snage Litvanije i ponosno izjavljuju kako u njima danas živi "nasleđe Šumske braće" tj. duh bivših SS-ovaca i antisemitskih koljača.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA