Ili ćete se predati ili ćete umreti: Irak u ofanzivi za oslobađanje još jednog grada koji su zauzeli ekstremisti

Oko 2.000 ekstremista još se nalazi u Tal Afaru, dugogodišnjem uporištu tvrdokornih sunitskih pobunjenika

  • 1

Iračke snage bezbednosti pokrenule su danas ofanzivu da bi zauzele ponovo grad Tal Afar, naredni cilj u kampanji koju sprovode pod pokroviteljstvom SAD u borbi protiv islamskih državnih ekstremista, izjavio je irački premijer Hajder al Abadi.

ISIS je oteran iz Mosula, ali je brutalnost ostala: Vojnici bacaju muškarce i dečake sa litica, pa ih dokrajče rafalima (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Poslednja bitka za Mosul? Iračka vojska čisti poslednje ostatke ID

- Ili ćete se predati ili ćete umreti - poručio je Abadi ekstremistima u govoru koji je prenosila iračka televizija najavljujući ofanzivu, preneo je Rojters.

Dugogodišnje uporište tvrdokornih sunitskih pobunjenika, Tal Afar, koje se nalazi oko 80 kilometara zapadno od Mosula, odsečen je od ostataka teritorije koju je držala pod svojom kontrolom ekstremistička Islamska država u junu.

Snage iračke vlade i šitski volonteri opkolili su grad sa juga, dok ga sa severa pritiskaju snage kurdskih pešmerga boraca. Prema podacima američkih i iračkih komandanata, oko 2.000 ekstremista još se nalazi u gradu.

Foto: Tanjug/AP

Kalifat koji je proglasila Islamska država faktički je doživeo slom prošlog meseca, kada su iračke snage uz pomoć SAD vratile pod svoju kontorolu takozvanu prestonicu ektremista Mosul nakon devetomesečnih borbi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    20. avgust 2017 | 11:12

    Kolika je to snaga? Zauzeli Mosul za 2 sata a devet meseci Amerikanci nisu mogli da ga povrate zajedno sa Iračanima, Irancima, Kurdima i ko zna kime? Zaista čudno? 4 godine ga islamisti držali?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA