≫ 

Rusi besni zbog postupka američkih vlasti: Oni direktno krše imunitet naših diplomata

SAD su naložile juče Rusiji da zatvori svoj konzulat u San Francisku, kao i dva objekta u Vašingtonu i Njujorku

  • 6
Američka i ruska zastava, Amerika, SAD, Rusija Foto: Pixabay

Rusko Minstarstvo spoljnih poslova optužilo je danas američke vlasti za direktno kršenje imuniteta ruskih diplomata sa planiranim pretresom konzulata u San Francisku koji će da sprovede američki FBI.

Imaju rok do SUTRA: Amerika uzvraća udarac Rusiji, naložila zatvaranje ruskog konzulata u San Francisku (FOTO) (VIDEO)

Portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova je u saopštenju precizirala da će biti izvršen i pretres stanova zaposlenih u ruskom konzulatu u San Francisku.

SAD su naložile juče Rusiji da zatvori svoj konzulat u San Francisku, kao i dva objekta u Vašingtonu i Njujorku, kao odgovor na to što je Moskva smanjila američko diplomatsko osoblje u Rusiji.

Stejt department je saopštio da je ta odluka doneta "u duhu reciprociteta", dodajući da je rok za zatvaranje objekata do subote 2. septembra.

- Zahtev američkih vlasti predstavlja direktnu pretnju za bezbednost ruskih državljana - istakla je Zaharova, preneo je AFP.

Ona je precizirala da će pretres biti obavljen sutra.

Foto: Profimedia/TASS

SAD nastavljaju da pogoršavaju ionako napetu atmosferu dijaloga sa Rusijom preduzimanjem nečuvenih akcija, konstatovala je Zaharova, prenosi Tas s.

Time, kako je istakla, SAD ugrožavaju mogućnost za saradnju.

- Snažno protestujemo zbog poteza Vašingtona kojima se ignoriše međunarodnopravo i, kao što je uobičajeno u diplomatskoj praksi, mi zadržavamo pravo da uzvratimo. To nije naš izbor, primorani smo na to - rekla je ona.

Prethodno je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da će Moskva spremiti "oštar odgovor" na odluku SAD da zatvori konzulat Rusije u San Francisku.

Foto: Tanjug/AP

- Spremićemo oštar odgovor na stvari koje se pojave potpuno iznenada kako bi nam nanele štetu i koje su isključivo vođene željom da ugroze naše odnose sa SAD - rekao je Lavrov u obraćanju studentima na jednoj visokoj diplomatskoj školi u Moskvi, prenosi agencija AP.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA