MI6 imao tri plana za ubistvo Miloševića: Bivši agent tvrdi da je verzija broj 3 iskorišćena za likvidaciju princeze Dajane (VIDEO)

Prema pisanju Dejli telegrafa, postojala su tri plana za ubistvo bivšeg predsednika

  • 20

Nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije, Slobodana Miloševića planirala je da ubije britanska obaveštajna služba MI6, tvrdi njen bivši agent Ričard Tomilson (80) u dokumentarcu "Prljava igra", a koji se ponovo spominje u medijima.

Otkrivene poslednje reči princeze Dajane dok je ležala u smrskanim kolima nakon nesreće (FOTO) (VIDEO)

Tomlinson je svoje tvrdnje pred Visokim sudom u Londonu izneo još 2008. godine, o čemu su pisali svi britanski mediji.

Prema njegovim rečima, MI6 je planirala da izvrši atentat na Miloševića 1993. godine, tako da to izgleda kao saobraćajna nesreća u tunelu. Prema pisanju Dejli telegrafa, postojala su tri plana za ubistvo bivšeg predsednika.

U prvi plan trebalo je da budu uključene srpske paravojne jedinice, a u drugom likvidaciju je trebalo izvrši mala infiltrirana grupa britanskih specijalaca iz redova SAS. Po trećem planu atentatori blještavim reflektorom zaslepeli vozača blindiranog automobila u kojem se nalazio Milošević, i to u tunelu u Ženevi gde je predsednik SRJ trebalo da prisustvuje mirovnim pregovorima.

Foto: Profimedia/AFP

Bivši britanski agent tvrdi da je ta saznanja saznao preko visokog oficira MI6, koji mu je pokazao plan, a kojeg je označio kao "osobu A". Osoba "A" rekla je da bi smrt u tunelu značila manje svedoka i veću šansu da Milošević pogine.

Kasnije su se pojavile i spekulacije da je britanska služba navodno želela da primeni isti plan likvidacije na princezu Dajanu, a glasine da je služba ubila princezu ponovo su aktuelizovane posle nedavne izjave penzionisanog obaveštajca Džona Hopkinsa, koji tvrdi da je lično učestvovao u atentatu na princezu od Velsa.

Hopkins tvrdi da je britanska služba za atentat na Dajanu iskoristila "plan 3" kada je zaslepela vozača automobila u kojem se nalazila princeza. Očevici nesreće u tunelu u Parizu, u kojoj je stradala princeza, tvrde da su pre nezgode videli zaslepljujuća svetla.

- To je samo jedna u nizu jezivih slučajnosti između plana atentata na Miloševića i smrti lejdi Dajane - rekao je Tomlinson.

Foto: Tanjug/AP

Pogledajte dokumentarac:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA