Mara je pronađena mrtva u jarku nakon što je zvala taksi: Njena poruka je slutila na zlo koje ženama preti svake noći! (FOTO) (VIDEO)

Pojedini na društvenim mrežama su pod haštagom "vivamexico" osuđivali ubistvo devojke, dok su demonstranti u glavnim meksičkim gradovima marširali u znak protesta protiv nasilja nad ženama

  • 1

Foto: Twitter

Ubistvo meksičke studentkinje nakon što je koristila servis sličan Uberu, izazvalo je bes i ulične proteste aktivista koji kažu da su državne vlasti uradile malo kako bi sprečili femicid.

Silovali su me policajci, sveštenici, sudije: Brutalna priča otete devojke šokirala svet

Mara Fernanda Kastilja (19) pronađena je mrtva u petak, naveo je guverner meksičke države Puebla. Njeno telo bačeno je u jarak, na oko 90 kilometara jugoistočno od Meksiko Sitija.

Kastilja je pozvala vozilo od Kabifija, španske verzije Ubera, u rane jutarnje sate 8. septembra nakon što je bila u noćnom izlasku sa društvom.

Vozač je prošao pored njenog stana, gde je uredno izdao račun i poslao potvrdu na njen imejl, ali sigurnosne kamere nisu snimile momenat kada je devojka izašla iz automobila. Kastilja je odvedena u hotel gde je bila seksualno napadana i zadavljena, rekli su istražitelji. Dodali su da je vozač uhapšen.

Vest o ubistvu došla je tokom Dana nezavisnosti u Meksiku. Pojedini na društvenim mrežama su pod haštagom "vivamexico" osuđivali ubistvo devojke, dok su demonstranti u glavnim meksičkim gradovima marširali u znak protesta protiv nasilja nad ženama.

- Neću slaviti kada se nešto tako odvratno desilo - rekla je psihološkinja Lilijana Rivera tokom protesta.

- Postoji bes i poniženje jer vlada ne shavata ozbiljno ova ubistva sem ako ne dospeju u medije. U svakoj državi imamo ove probleme - izjavila je za "Gardijan" Marikruz Okampo, aktivistkinja za ženska prava.

Foto: Tanjug/AP

Dodala je da je federalna vlada izdala podatak da se sedam žena dnevno ubije, jer se ljudi  misle da mogu da se izvuku sa tim zločinom, što se i dešava.

Foto: Tanjug/AP

Država Puebla, gde se Kastilja preselila zbog studija političkih nauka, registrovala je 83 slučaja femicida samo u 2017. godini. Grupe za civilno društvo pritiskale su vladu u Puebli da izda "rodno upozorenje" - mehanizam za vanredne situacije koji je trebalo da bude uveden u zakon 2007. nakon užasnih zločina iz mržnje nad ženama u graničnom gradu Sijudad Huarez. Zahtev je odbijen 7. jula.

Foto: Tanjug/AP

Tokom vikenda, haštag "ako me ubiju" na društvenim mrežama dobio je izuzetnu popularnost nakon što su zvaničnici implicirali da su žene žrtve nasilja sakrivene u zločinima nad njima.

Foto: Tanjug/AP

Četiri meseca pre njene smrti, Kastilja sama jena svom profilu na društvenim mrežama stavila iznad pomenuti haštag 5. maja: "Ako me ubiju, to je zato što volim da izlazim uveče i da pijem mnogo piva...".

Foto: Tanjug/AP

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA