"Češki Tramp" dobio izbore: Milijarder ima podršku građana, a evo šta kažu njegovi politički protivnici

Dramatični zaokret na političkoj sceni događa se uprkos privrednom rastu, uravnoteženom proračunu, najnižoj nezaposlenosti u EU-u i najbržem rastu plata u proteklih deset godina

  • 0

Češki milijarder Andrej Babiš ubedljivo je pobedio na subotnjim parlamentarnim izborima na kojima su birači rekli "ne" tradicionalnim strankama, i "češkom Trampu" dali mandat za borbu protiv političke korupcije, iako je i sam suočen sa optužbama za prevaru.

Andrej, uprkos skandalima, može da postane novi premijer: Zovu ga "češki Tramp", optužuju tajkuna za velike prevare (FOTO)

Njegov populistički pokret ANO osvojio je 29,6 posto glasova, tri puta više od najbližeg suparnika, opozicionih konzervativaca Građanskih demokrata koji su dobili 11,3 posto.

Socijaldemokrate, koji su sa ANO-om vodili vladu od 2014. pali su na rekordnih 7,3 posto, najmanje od mirnog razlaza sa Slovačkom 1993. godine.

Drugi protestni pokret, krajnje desna Stranka slobode i direktne demokracije (SPD) na trećem je mestu sa jedanaest posto glasova. Vodi je češko-japanski biznismen Tomi Okamura, protivnik imigracije i pobornik izlaska iz EU-a.

Foto: Wikipedia/David Sedlecký

Dramatični zaokret na političkoj sceni događa se uprkos privrednom rastu, uravnoteženom proračunu, najnižoj nezaposlenosti u EU-u i najbržem rastu plata u proteklih deset godina.

Babiš je suočen sa teškim koalicionim pregovorima jer su i bivši partneri socijaldemokrate i Hrišćanske demokrate u subotu rekli da ne mogu biti u vladi sa nekim ko je pod policijskom istragom.

Građanske demokrate takođe su isključili vladu s ANO-om, kao i druge dve manje stranke.

Foto: Wikipedia/Treffen Vizepremier Babis

Pregovaraće sa svima

No Babiš se ne da obeshrabriti i kaže da će razgovarati sa svima.

- Verujem da ću sastaviti vladu koja će biti jedan tim. Želimo da sprovedemo program za bolji život u našoj zemlji - rekao je novinarima i pristalicama u stranačkom štabu.

Istaknuo je da je njegova stranka proevropska, uprkos tome što ne želi da razgovara o "Evropi sa dve brzine" koja bi mogla u stranu da stavi države poput Češke koje nisu uvele euro.

- Nije istina da smo nekakva pretnja. Mi smo za proevropljani i spreman sam da se borim za naše interese u Briselu - rekao je Babiš.

Foto: Wikipedia/David Sedlecký

Čovek kojeg upoređuju sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, zbog poslovne pozadine i antiestablišment programa, Babiš je uspeo da održi popularnost uprkos optužbama da je nezakonito primio dva miliona evra podsticaja iz EU-a za svoje prehrambeno i poljoprivredno carstvo vredno oko četiri milijarde dolara.

Preduzetnik slovačkog porekla, Babiš je vlasnik poljoprivredno-prehrambenog diva Agroferta i drugi najbogatiji čovek u zemlji.

U kampanji je najavljivao da će pobediti tradicionalne stranke, podstaknuti ulaganja, a migrante ostaviti pred zatvorenim vratima.

Daljinac

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA