≫ 

(UŽIVO) Hoće li danas pasti konačna odluka o sudbini Katalonije? Neizvesna rasprava u Senatu i cepanje papira, Pudždemonu prete smenom (VIDEO)

Rahoj je rekao da "ono što se dešava u Kataloniji" predstavlja "jasno kršenje zakona, demokratije, prava svih, i tako nešto imaće posledice"

  • 2

Španski Senat započeo je sednicu na kojoj treba da glasa o smeni vlade Katalonije, nakon što je taj region 1. oktobra održao nezakoniti referendum o nezavisnosti, javio je AFP.

Španija neće preuzeti kontrolu nad Katalonijom ako Pudždemon raspiše izbore!

Španija: Glasanje o članu 155 zakazano za 16.30

Španski Senat trebalo bi danas u 15.30 po lokalnom vremenu (16.30) da glasa o članu 155 španskog Ustava, koji omogućava preuzimanje kontrole nad nadležnostima Katalonije, saopštio je španski El Pais. Kako se navodi, Narodna partija premijera Marjana Rahoja ima većinu, tako da se očekuje da njegov predlog za aktiviranje ovog člana Ustava bude prihvaćen. Sednica je počela u 10 sati, a list prenosi da je premijer Rahoj u jednom trenutku napustio sednicu.

Oštre podele u katalonskom parlamentu uoči glasanja

U katalonskom parlamentu danas se čuju protivrečni glasovi uoči očekivanog glasanja o predloženom otcepljenju od Madrida, pri čemu su separatisti podneli predlog zakona o formiranju nezavisne republike najavljujući "istorijski korak", dok se opozicionari i unionisti tome žestoko protive. Portparol radikalne levičarske, secesionistički nastrojene partije Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) Karles Riera rekao je da je Katalonija spremna da ostvari ono što separatisti nazivaju pravom tog španskog regiona na samoopredeljenje, prenosi AP.

- Danas smo spremni da učinimo istorijski korak. Danas postajemo politički entitet s pravom na samoopredeljenje i mi ga ostvarujemo - istakao je on.

Portparol katalonske opozicije pocepao predlog separatista

Portparol vodeće opozicione partije u katalonskom parlamentu pocepao je danas u paramparčad primerak predloga separatista o proglašenju nezavisnosti tog regiona od ostatka Španije, istakavši da "secesionisti izvode puč protiv demokratije u Španiji". Karlos Karisoza, portparol Građanske partije koja se zalaže za jedinstvo Španije, pocepao je primerak predloga zakona o proglašenju nezavisnosti tokom današnje rasprave uoči očekivanog glasanja u katalonskom parlamentu, prenosi AP.

- Sa ovim papirom pretvarate Katalonce koji vas ne slede u siročad bez vlade i zato vam Grđanska partija neće dopustiti da uništite Kataloniju-  istakao je Karisoza.

 

Agencija navodi da sednici prisustvuje premijer Španije Marijano Rahoj i da se očekuje da će senatori, među kojima većinu čine predstavnici rahojeve Narodne partije, usvojiiti vanredne mere koje je predložila vlada u Madridu za preuzimanje kontrole nad regionom Katalonije.

Napeto u Senatu: Baskijska nacija postoji! Ne postoji! Postoji!

U španskom Senatu traje debata o potvrdi primene člana 155 Ustava te zemlje kojim bi vlada u Madridu preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom, a situacija je postala napeta nakon javljanja za reč senatora Džokina Bildaraca. Španski list navodi da je Bildarac, koji je i portparol Baskijske nacionalističke partije (PNV), kazao da "baskijska nacija postoji".

Navodi se da su na to senatori Narodne partije premijera Španije Marijana Rahoja počeli da viču "Ne postoji!", na šta im je Bildarac uzvraćao "Da, postoji!".

Rahoj u Senatu: Prvi potez vlade biće smena Pudždemona

Premijer Španije Marijano Rahoj izjavio je danas u obraćanju Senatu te zemlje da će prvi potez španske vlade, ukoliko senatori odobre specijalna ovlašćenja, biti smena katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona, javio je AP. Navodi se da je Rahoj rekao da "ono što se dešava u Kataloniji" predstavlja "jasno kršenje zakona, demokratije, prava svih, i tako nešto imaće posledice".

Rahoj je poručio da specijalna ovlašćenja ne znače oduzimanje sloboda Kataloncima, već njihovu zaštitu. Španski premijer je kazao da su mere koje je Senatu predložila njegova vlada jedini izlaz iz aktuelne krize.

Stranke traže proglašenje Republike Katalonije

Katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost podnele su zahtev regionalnom parlamentu da proglasi Republiku Kataloniju, ali nije poznato da li će se o tom zahtevu glasati na današnjoj sednici, prenosi Rojters pozivajući se na navode medija.

Španski list "Pais" piše da je nezavisnosti izuzetno naklonjena Kandidatura za narodno jedinstvo (KUP), stranka koja je partner u katalonskoj vladi na čijem čelu se nalazi Karles Pudždemon, saopštila da želi izglasavanje deklaracije o nezavisnosti i proglašenje Republike Katalonije.

Foto: Tanjug/AP

Sedica katalonskog parlamenta u podne

AFP navodi da će takođe danas u Barseloni biti održana sednica katalonskog parlamenta, u kojem dominiraju secesionističke stranke i da bi na dnevnom redu mogao da se nađe predlog za izglasavanje odvajanja od Španije.

Sednica katalonskog parlamenta trebalo bi da počne u podne po lokalnom vremenu.

Katalonski lider Karlos Pudždemon odbacio je juče opciju raspisivanja prevremenih regionalnih izbora, jer "nije dobio dovoljno garancija" od centralne vlade Španije da će taj potez zaustaviti uvođenje direktne kontrole Madrida nad Katalonijom.

- Nemam garancije da danas opravdam raspisivanje parlamentarnih izbora - rekao je Pudždemon u obraćanju iz sedišta regionalne vlade, napomenuvši da je razmatrao mogućnost raspisivanja izbora, ali da tu opciju ipak isključuje, prenosi španski list "El Pais".

Foto. Tanjug / AP

Pudždemon je kazao da je sada na katalonskom parlamentu da učini dalje korake kad je reč o sprovođenju mandata za otcepljenje od Španije posle referenduma o nezavisnosti, navodi Rojters.

Rekao je i da će regionalni parlament sada odlučiti o tome kako će odgovoriti na plan španskih vlasti o preuzimanju kontrole nad Katalonijom, javlja AP.

- Razočarani smo jer vidimo da se nekima postavljaju zahtevi i na njih se vrši pritisak da preuzmu odgovornost, dok je drugima dopušteno da budu potpuno neodgovorni - istakao je Pudždemon.

On je naveo da je "primena Člana 155 Ustava Španije, koji će Senat odobriti, zloupotreba koja je izvan zakona", dodavši da je na katalonskom parlamentu da odluči šta raditi sa primenom tog člana, prenosi "El Pais".

- Moramo ostati posvećeni miru...Samo na taj način možemo na kraju odneti prevagu - zaključio je Pudždemon, dodavši da u tom cilju razmatra sve opcije koje ima na raspolaganju.

Foto: Tanjug/AP

On je prethodno odustao od obraćanja javnosti, tokom kojeg se očekivalo da raspusti parlament i raspiše regionalne izbore 20. decembra.

Studenti okupljeni na trgu ispred sedišta njegove stranke, koji se protive izborima jer ih smatraju poništavanjem volje iskazane na referendumu o nezavisnosti, sa trga ispred sedišta Pudždemonove stranke poručili su mu da ne čini izdaju.

Uoči planiranog govora dvojica funkcionera Pudždemonove Katalonske evropske demokratske partije (PDEKat) podnela su ostavke.

Pratite ovde protest uživo:

Daljinac

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    27. oktobar 2017 | 12:24

    Sad ce ispasti kako je i Katalonija poseban slucaj . Slicne , ali jos i gore stvari su se dogagjale i na Kosmetu , jer su siptari unistavali sve sto je srpsko , jos pre odcepljena , kako bi primorali Srbe na prodaju njihove imovine. Zatim su poceli fizickim nasiljima , i na kraju ubistvima cuvare reda i mira i civile. Pisem ovo iz revolta , ma da svako od na malo starijih zna , sta se zapravo dogadjalo , i danas se dogadja , a Evropa cuti . Spanija preti ponistavanjem pokrajine iz clana 155 njihovog ustava , Evropa cuti , a kada je to isto uradjeno na Kosmetu , odmah su nas proglasili «boljsevicima» , diktatorima , i barbarima. Za Kataloniju kazu da nece priznati njenu nezavisnost , a za Kosmet su se takmicili ko ce pre , jos pre odcepljenja , jer u Srbiji i na Kosmetu nije bilo refernduma. Ako bi smo uporedili Kosmet i Katalonju , to stvarno dva razlicita pojma . Katalonja je ratom osvojena za vreme «frankista» (fasista) , dok je Kosmet osvojen najezdom (invazijom ) albanaca , sa dozvolom «voljenog druga tita» i njegove crvene bande. Pitam se , ali pitam i vas , gde su , za koga ,i na cemu su zasnovana ta pravila evropskog zakona ?.

  • ljubica

    27. oktobar 2017 | 12:06

    spanija je nekada bila velika i jaka kolpnijalna zemlja sa invazijom je pripojila katalonoju baskiju i jos 15"provincije" sada normalno te drzave sa svojom istorijom jezikom i grnom samo traze slobodu a to nije isti slucaj sa kosovom kosovo je srbija a siptari su se doseljavali a ko im je dozvolio?na kosovu su diptari a albanci su u albaniju.siptari na kosovu ne vole da se tako zovu a postoji razlog jer su nastali od plemema siptari kpji su iskljucivo bili koljaci i pljackasi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA