≫ 

Milijarderka koja tvrdi da razume narod jednom rečenicom izazvala Trampa i najavila novu eru: Da li je ona sledeća predsednica SAD? (VIDEO)

Kažu da najpopularnija Amerikanka ima sve što je potrebno za trijumf nad Trampom, samo treba da objavi kandidaturu

  • 12

- Novi dan je na horizontu! - uzviknula je legendarna voditeljka Opra Vinfri (63) na dodeli Zlatnih Globusa u nedelju.

Ispraćena ovacijama najvećih zvezda Holivuda, Opra ne samo da je lansirala idealan politički slogan za nekog budućeg kandidata na predsedničkim izborima, već je indirektno poručila Amerikancima da će možda baš ona biti ta koja će 2020. godine probati da "skine" Donalda Trampa sa trona.

Američki mediji i javnost uopšte ubeđeni su da je Opra Vinfri ovim pokličem poručila da ulazi u trku za budućeg predsednika, bilo samostalnog ili kandidata Demokratske stranke čiji je simpatizer.

Zašto bi Opra bila idealan protivnik Trampu?

Amerikanci se doslovno kunu u Opru. Njene emisije godinama unazad i dalje su u samom vrhu gledanosti jer se ona u njima bavi problemima "običnih" građana.

Spremna je da im uvek uputi dobar savet, u emisije dovodi "smrtnike od krvi i mesa" čije probleme pažljivo sluša i koristi svaki minut pojave pred kamerama da pokaže narodu da ga razume.

Kako je kandidatura a potom i pobeda Donalda Trampa na izborima 2016. pokazala da su Amerikanci definitivno skloni podržavanju ljudi iz šou-biznisa u politici, nema nikakve dileme da bi kandidatura Opre Vinfri bila "šlag na torti" prosečnog Amerikanca željnog nove promene.

Foto: AP/Tanjug

S neto zaradom od čak tri milijarde dolara, Vinfrijeva je jedna od samo dve osobe tamne puti koje su milijarderi u Severnoj Americi (drugi je Majkl Džordan).

JEDAN TVIT JE PROMENIO SVE: Ona je sa ovih 5 reči zaradila 12 miliona dolara! (VIDEO)

Njena emisija "Šou Opre Vinfri", koja se emitovala čak 25 godina (od 1986. do 2011. godine), ostavila je snažan pečat u istoriji novinarstva i postala primer drugima kako treba da izgleda visokokvalitetna tok-šou emisija.

Može li da ga pobedi?

Šanse da Opra Vinfri 2020. godine pobedi Trampa rasle su iz dana u dan i pre dodele Zlatnih globusa, a sada su naročito skočile. Možda je dovoljan podatak o snazi Oprine reči to što je na osnovu samo jednog govora pre nekoliko godina Baraku Obami donela okruglo milion glasova na izborima unutar Demokratske stranke!

S druge strane, Amerikanci su se prošle godine u jednom istraživanju Kvinipijak Univerziteta u većini (69 posto) izjasnili da NE BI voleli da vide Opru kao predsedničkog kandidata i taj podatak mogao bi da je zabrine.

Stručnjaci smatraju da je to zato što prosečan građanin veruje da joj nedostaje političkog iskustva, iako je isti taj građanin svestan da je to falilo i Trampu pa je na kraju pobedio Hilari Klinton.

Foto: Tanjug/AP

Žena koja je ostvarila američki san

Opra Vinfri je rođena 1954. godine u Misisipiju u Americi, a njeno prvobitno ime bilo je Orpa. U ranom detinjstvu Opra nije znala kako izgledaju cipele, a tek kada je pošla u školu osetila je, kako je sama govorila, šta je pravi luksuz, jer je tada prvi put obukla haljinu.

Iako je živela u jako lošim uslovima i opštoj nemaštini, Opra tvrdi kako je oduvek znala da će uspeti. Dva puta je bežala od majke, da bi je se ona drugi put i odrekla.

Sa njom su mnogi plakali i smejali se do suza, a sada je najavila da želi da postane predsednik Amerike 2020. godine! (VIDEO)

Ostala je trudna sa samo 14 godina i tada ju je na površini održao otac kome se i danas na svemu zahvaljuje.

"Bila sam silovana sa samo 9 godina"

U razgovoru sa jednako slavnim kolegom Dejvidom Letermanom, Opra je otkrila da je u detinjstvu redovno dobijala batine, kao i da je silovana kada je imala samo 9 godina.

- Odrasla sam u okruženju u kojem su se deca videla ali ne i čula. Baka me je redovno tukla. Do te mere da sam krvarila po leđima, a onda sam dobijala batine jer sam i haljinu 'prljala' svojom krvlju. U periodu kada mi je bilo 6, napustila sam je i otišla da živim kod majke. Tamo me je žena koja je bila odgovorna za zgradu naterala da spavam na podu. Jednom me je neki čovek odveo na sladoled nakon što me je silovao. Krv mi je lila niz noge. Majka me je kasnije odvela u popravni dom uz želju da me i tamo biju - ispričala je slavna voditeljka šokantne detalje svog setinjstva.

Foto: Tanjug/Ap/Frank Couch

Naglasila je da i pored svega nijedan detalj detinjstva, da može, ne bi izbrisala iz sećanja jer joj je sve to pomoglo da postane ono što je danas.

- Moja priča me je direktno oblikovala, stvorila moj karakter - rekla je Opra Letermanu.

A onda je došla televizija...

Na drugoj godini koledža postala je izveštač u vestima na televiziji Nešvil.

Zapravo, bila je prva Afroamerikanka kojoj je to pošlo za rukom. Menjala je TV stanice a onda je sa šou programom na WLS stanici postigla pravi "bum". Postala je omiljena ličnost američkih domaćica a emisija se u početku emitovala u 138 gradova Amerike.

Kako se njena popularnost širila i van granica SAD, tako je Opra postajala sve uvaženija a u njene emisije počeli su da dolaze i neki bivši predsednici kao i sve najvažnije javne ličnosti zemlje. Potom je pokrenula sopstveni biznis, a danas je vlasnica TV kanala Opra Vinfri netvork.

Kako je Opra Vinfri od devojčice bez cipela postala najbolje plaćeni medijski mogul na svetu?

I pre dolaska Donalda Trampa na čelo SAD, prijatelji su joj govorili da bi upravo ona bila idealan predsednik. Kaže da do Trampa nije razmišljala o tome pošto je smatrala da nema potrebne kvalifikacije za to.

Ipak, kada je videla Trampa...

- Mislila sam da ne znam dovoljno, da nemam iskustva. Ali sada shvatam, i razmišljam - oho ho -rekla je Vinfri, aludirajući da ako je mogao Tramp, može i ona.

Predvodnik novog talasa borbe za jednakost polova

Foto: Profimedia/Corbis, Pixabay

Opra Vinfri prva je Afroamerikanka koja je dobila nagradu Sesil B. DeMil. Reč je o nagradi koju Hollywood Foreign Press Association dodeljuje pojedincima za njihov 'nemerljivi doprinos' filmskoj industriji i medijima.

Osvrćući se na slučajeve Harvija Vajnstina i drugih filmskih radnika u Holivudu za koje se poslednjih meseci utvrdilo da su na ovaj ili onaj način seksualno maltretirali žene, Vinfrijeva je poručila da je stigla nova era - era žena.

- Želim da se zahvalim svim onim ženama koje su tolerisale zlostavljanje jer su - baš kao moja majka - morale da plate račune, nahrane decu i zadrže poslove. To su žene čija imena nikada nećemo znati, od domaćica, preko žena koje rade na farmama, do naučnica, žena u našoj vojsci ili u šou-biznisu. Resi Tejlor su 1944. godine u Alabami napala šestorica belih muškaraca, silovali je i ostavili vezanu kraj puta. Pretili su joj da će je ubiti ako ikome kaže šta joj se dogodilo, ali Tejlorova je slučaj prijavila NAACP-ju gde je slučaj preuzela još jedna žena koja je stvarala istoriju - Roza Parks koja je lansirala društvenu revoluciju nakon što je 11 godina kasnije u javnom autobusu odbila da ustupi svoje mesto belcu.

"Ako je žele građani, kandidovaće se"

Oprin dugogodišnji partner Stedman Grejem rekao je kako je 'sve na građanima, i ako oni to zaista žele Opra će se i kandidovati'.

Iako je jasno kako Opri nedostaje političkog iskustva čini se kako je ona idealan kandidat za one Amerikance koji ne vide problem u tome da ponovo na mesto predsjednika izaberu TV zvezdu ali ovog puta dijametralno suprotnih političkih stavova, temperamenta i harizme od trenutnog predsednika.

A šta kaže Tramp o Opri?

- Američki predsednik Donald Tramp vrlo rado bi se suočio sa Oprom u predsedničkoj trci 2020. godine - izjavio je Hogan Gidli, portparol Bele kuće, nakon što je popularna voditeljka na društvenim mrežama dobila snažnu podršku kao potencijalna predsednička kandidatkinja.

- Radujemo se svakom izazovu, bilo da je u pitanju Opra Vinfri ili bilo ko drugi - rekao je Gidli novinarima koji su bili u avionu Air Force One prateći predsednika Trampa na putu za Nešvil.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    9. januar 2018 | 12:39

    Ova Opra je toliki ego da je Tramp za nju mala maca.

  • Ferrari909

    9. januar 2018 | 13:39

    Kakav su cirkus od države postali može i Džim Keri da se kandiduje da ih malo razveseli....

  • Kosovka

    9. januar 2018 | 15:27

    U tako denokratskoj Americi u zemlji ljudskih prava toliko sikovanja i maltretiranja ..phu seme im se zatrlo phu .Opru sam gledala i njenu emisiju uz mamu.i teta Vesnu ..svima je pomagala ..bukvalno svimaa .Volim Opru i zao mi he sto je kao dete sve to zverstvo prosla ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA