Jedna eksplozija naftnog tankera može da izazove globalnu katastrofu: Ceo Iran tuguje, a neki tvrde da su krivi Amerikanci (FOTO) (VIDEO)

U trenutku sudara, tanker je prevozio oko 136.000 tona nafte , koji je vrsta ultralake nafte, a za koju tvrde da je opasnija za okolinu od obične nafte zbog toksičnosti

  • 3

Iranski naftni tanker "Sanči" početkom januara se sudario sa kineskim teretnim brodom u Istočno kineskom moru, da bi nekoliko dana zatim eksplodirao i potonuo. Na tankeru se u trenutku nesreće nalazilo 32 ljudi, koji su nakon višednevne potrage proglašeni mrtvim. U Iranu je ponedeljak proglašen Danom žalosti, a ambasada Islamske Republike Iran u Beogradu je danas otvorila knjigu žalosti povodom nesreće.

Eksplodirao oštećeni tanker pun nafte: Dogodio se scenario od kojeg su svi strahovali

Naftni tanker se 6. januara kod istočne obale Kine, u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Japana, sudario sa kineskim teretnim brodom "Kristal". Nakon nesreće se zapalio i tako zapaljeni tanker je voda nosila duže od nedelju dana da bi na kraju eksplodirao.

Eksplozija broda uništila je poslednje nade da ima preživelih na oštećenom tankeru. Celokupna posada kineskog teretnjaka sa kojim se tanker sudario spasena je odmah posle nesreće. Od 32 mornara na tankeru, od kojih su 30 njih bili Iranci dok je dvoje bilo iz Bangladeša, spasioci su iz broda izvukli tri tela.

Foto: Tanjug/AP

Spasioci su pokušavali su doći do kabina, ali nisu mogli zbog temperature od oko 89 Celzijusa na gorućem tankeru. Spasilačka ekipa pronašla je i crnu kutiju broda. Na desetine kineskih i južnokorejskih spasilačkih brodova danima se borilo sa udarima vetra, visokim talasima i otrovnim plinovima u nastojanju da spreče ekološku katastrofu i utvrde sudbinu mornara.

Iranska državna televizija izvestila je o potonuću "Sančija", a voditeljka je u ime nacije uputila saučešće porodicama mornara. U prilogu je citirana izjava šefa iranske pomorske službe Mahmuda Rastada da "nema nade u pronalazak preživelih medu (nestalih) članova posade".

U trenutku sudara, tanker je prevozio oko 136.000 tona nafte , koji je vrsta ultralake nafte, a za koju tvrde da je opasnija za okolinu od obične nafte zbog toksičnosti.

Foto: Tanjug / AP

"Sanči" je registrovan u Panami i išao je iz Irana za Južnu Koreju kada je na 257 kilometara od Šangaja došlo do sudara. Kina, Južna Koreja i SAD odmah su poslali su brodove i avione u potragu za posadom "Sančija", koja je bila kompletna nestala.

OPASNOST ZA OKOLINU I EKOLOŠKA KATASTROFA

Gorući iranski tanker koji je potonuo u najgoroj nesreći naftnih tankera poslednjih decenija, ostavio je za sobom 16 kilometara dugačku naftnu mrlju dok se crni dim i dalje uzdiže sa te lokacije, objavili su u ponedeljak kineski mediji i japanske vlasti.

Kineska državna televizija CCTV izvestila je da je mrlja široka jednu do četiri nautičke milje i da se od nedelje nekoliko puta povećala, što izaziva veliku zabrinutost za morski ekosistem bogat ribom i pticama. Mrlja je primećena u nedelju istočno od lokacije potonuća broda, navodi CCTV.

Foto: Tanjug / AP

Počela je operacija čišćenja morske površine, a spasilačke ekipe zaustavile su potragu velikih razmera za preživelima i sveli je na "normalne" operacije.

Službe za zaštitu životne sredine upozoravaju da ce potonuće iranskog tankera ostaviti nesagledive posledice po morski život koje ce trajati decenijama.

- Ovo ce uticati na ceo morski život, područje ali i na bakterije - upozorio je Ma Jun, jedan od vodećih kineskih stručnjaka zaduženih za očuvanje životne sredine koji podseća da je tanker potonuo u oblasti koja je jedna od najbogatijih ribom.

S druge strane, agencija Asošijeted pres piše da je ulje kondenzata lako isparava ili sagoreva u vatri, smanjujući šansu za velikim izlivanjem nafte.

Foto: Tanjug / AP

Zapalio se naftni tanker, preti opasnost od eksplozije: Haos i panika kod kineske obale (FOTO) (VIDEO)

TEORIJA ZAVERE

Ubrzo nakon objavljivanja nesreće, pojavila se potpuno drugačija verzija o sudaru, a koja tvrdi da je brod napadnut od strane Amerikanaca, kako su izvestili "Asr Iran" i portal "Tabnak".

Prema izveštaju "Tabnaka", tanker za naftu je išao u Severnu Koreju, a ne u Južnu Koreju, što je podstaklo Amerikance da ga blokiraju i potope brod.

Foto: Tanjug / AP

Iranska internet stranica opisuje ovu verziju kao čudnu i pripisuje "širenje ove glasine" uverenju da mnogi iranski poslanici gaje neprijateljstvo prema Sjedinjenim Državama, naročito nakon nedavne eskalaciju između SAD-a i Severne Koreje. Ipak, sajt nije pružio nikakvo dokaze o razlozima upisivanja ovog incidenta u "tajni bilten" iranskog parlamenta.

KNJIGA ŽALOSTI

Ambasada Islamske Republike Iran u Beogradu otvorila je danas knjigu žalosti povodom tragedije iranskog tankera "Sanči" u kojoj su poginula 32 mornara.

Foto: Telegraf

Knjiga žalosti je bila otvorena do 16 časova u prostorijama Ambasade Irana.

Među prvima koji su se upisali u knjigu žalosti i izrazili saučešće porodicama poginulih i Iranu bili su ambasador Indonezije, Angole i Sirije.

Foto: Telegraf

Pogledajte video:

(N.I.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sergej

    17. januar 2018 | 23:05

    Ljudi kada bi vi znali kakvi brodovi plove a tek kada bi znali kakvih ima posada onda bi se zacudili zasto nema vise ovakvih nesreca.neke posade neznaju nista sluze samo da ucitavaju parametre i mole se bogu da se u slucaju kvara nalaze u blizini kopna.inace i ja sam mehanicar pa se susrecem sa takvim posadama inace nebih pisao napamet.nadam se da je u avioindustriji nesto bolja situacija..bar sto se posade tice.

  • Ne zaboravi junake sa Kosara

    17. januar 2018 | 23:33

    Treba da napravd tankere da mogu brze da potonu u slucaju eksplozije...voda se i precisti nekako al vazduh nikako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA