Zbog ovih scena Rusi su zabranili britanski satirični film o Staljinu: "Vredan je svakog prezira, loš, dosadan, odvratan i uvredljiv" (VIDEO)

Ova odluka je doneta nakon što je privatna pretpremijera filma razgnevila vladine zvaničnike

  • 8

Rusko Ministarstvo kulture zabranilo je danas prikazivanje satiričnog filma o smrti nekadašnjeg sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Staljina i događajima koji su su usledili, i to samo dva dana uoči planirane premijere ostvarenja britanskog režisera Armanda Janučija u bioskopima širom Rusije.

Ekatarina je bila jedina Staljinova ljubav: Umrla je na njegovim rukama, a onda je - pobio njenu porodicu (FOTO)

Ministarstvo je danas saopštilo da povlači dozvolu koju je prethodno izdala za prikazivanje Janučijevog filma "Staljinova smrt" u ruskim bioskopima, a koje je bilo zakazano za četvrtak, prenosi AP.

Ova odluka je doneta nakon što je privatna pretpremijera filma razgnevila vladine zvaničnike, navodi Tas s.

AP napominje da je rusko Ministarstvo bilo pod pritiskom komunističkih poslanika i konzervativnih javnih ličnosti koje su film osudile kao "ismevanje ruske istorije".

Foto: Wikimedia/Public domain

Za sada se ne zna da li će film kasnije ipak moći da bude prikazan u Rusiji.

Film, koji se fokusira na unutrašnja trvenja među najbližim Staljinovim saradnicima koji su se borili za vlast nakon njegove smrti, predstavnici Ministarstva kulture gledali su proteklog vikenda.

- Ovaj film je vredan svakog prezira. Loš je, dosadan, odvratan i uvredljiv - rekla je Rojtersu Nadežda Usmanova, direktorka službe za informisanje Istorijskog društva ruske vojske, koja je organizovala pretpremijerno prikazivanje.

Elena Drapeko, potpredsednica Komiteta za kulturu pri ruskoj Državnoj Dumi, rekla je britanskoj agenciji da je u filmu videla elemente ekstremizma.

Staljin sa sinom Vasilijem i ćerkom Svetlanom 1935. godine. Foto: Wikimedia Commons/chronoton.ru

- Ovo je pokušaj unošenja zle krvi u socijalnu harmoniju koja je postignuta u ruskom društvu - zaključila je Drapeko, koja je na početku karijere bila popularna sovjetska i ruska glumica.

Ankete pokazuju da je Staljin, koji je vodio Sovjetski Savez od 1924. do svoje smrti 1953, i danas cenjen u širokim krugovima u Rusiji, navodi AP.

Uprkos brutalnim čistkama koje je preduzimao, mnogi Rusi mu pripisuju u zaslugu da je zemlju doveo do pobede u Drugom svetskom ratu i načinio je nuklearnom supersilom, navodi američka agencija.

Pogledajte trejlere za film:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niđe Veze

    23. januar 2018 | 19:11

    Ču oni su ga pogledali, pa su zaključili da ne valja i da je dosadan. Alo, kakva cenzura, pusti svakog da vidi, pa odluči za sebe!

  • Srboljub

    23. januar 2018 | 17:42

    Pozdravljam, neka pravi film takav o Trumanu i Čerčilu ako sme. Ismeva Staljina i Rusku istoriju neka ismevaju svoju ako smeju?

  • Deda Đoka

    23. januar 2018 | 17:16

    Neka se ne zaboravi da je britanska kraljica Elizabeta II kao mala pozdravljala nacističkim pozdravom. To je naučila od babe nemice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA