Ko bude upotrebio izraz "poljski logori smrti" - može da završi u zatvoru!

Poljaci misle da upotreba izraza "poljski logori smrti" ostavlja pogrešan utisak da je njihova zemlja odgovorna za holokaust

  • 3

Izrael je na Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta optužio Poljsku da želi da "menja istoriju" pošto je dan ranije‚ u petak, donji dom poljskog parlamenta prihvatio zakon kojim se kažnjava upotreba izraza "poljski logori smrti".

Logori smrti su bili nacistički, nemački: Poljaci besni, poslali kamione sa ovom porukom da putuju Evropom (FOTO)

Zakon predviđa kaznu do tri godine zatvora za Poljake i strane državljane koji bi taj izraz upotrebili za koncentracione logore koje su nacisti otvarali u Poljskoj kad su okupirali tu zemlju u Drugom svetskom ratu. Da bi stupio na snagu, tekst mora da odobri Senat, gornji dom parlamenta, i da ga potpiše poljski predsednik, mada se smatra da su navedene stvari formalnosti.

Foto: Tanjug / AP

Poljaci misle da upotreba izraza "poljski logori smrti" ostavlja pogrešan utisak da je njihova zemlja odgovorna za holokaust. Izraelski čelnici misle da se tekstom želi poreći učestvovanje Poljske u istrebljenju Jevreja koje su nacisti sprovodili u Drugom svetskom ratu.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki odgovorio je na izraelske kritike novog poljskog zakona koji zabranjuje pominjanje zločina poljske nacije tokom Holokausta tvrdnjom da Aušvic-Birkenau nije poljski naziv, kao i da Arbeit Macht Frei (Rad oslobađa) nije poljska fraza.

- Aušvic je najgora lekcija o tome kako ideologije zla mogu dovesti do pakla na zemlji. Jevreji, Poljaci i sve žrtve bi trebalo da su čuvari sećanja na sve koje su ubili nacisti Nemci - napisao je premijer Moravijecki na svom Tviter nalogu.

 

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je osudio taj novi zakon, naredivši izraelskom ambasadoru u Varšavi da se sastane s premijerom Poljske i da razgovara o spornom aktu.

- Taj zakon je neosnovan. Oštro mu se protivim. Istorija ne može biti izmenjena, a zabranjeno je poricati Holokaust - rekao je Netanjahu, kako prenose izraelski mediji.

Zamenika ambasadora Poljske u Tel Avivu pozvalo je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova da ga ukori.

Foto: Tanjug / AP

U saopštenju iz kabineta predsednika Izraela Ruvena Rivlina je takođe kritikovan zakon.

- Na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta više nego ikada i iznad svih obzira suočeni smo sa našom dužnošću da se setimo naše braće i sestara koji su ubijeni - naveo je Rivlin u saopštenju.

(Telegraf.rs / Agencije)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gotlib 43.

    29. januar 2018 | 11:21

    Zasto Poljacima smeta naziv POLJSKI LOGORI SMRTI.Pa svi znaju da su to nemacki logori smrti napravljeni u Poljsko Za razliku od Jasenovca za koga se pouzdano moze reci da je Hrvatski logor smrti koga su se cak i Nemci gnusali zbog njegove surovosti.Bogoljub

  • zoran

    29. januar 2018 | 11:09

    koliko ja znam postojali su nemački i hrvatski logori smti u evropi za vreme drgog svetskog rata.

  • Rade

    29. januar 2018 | 11:13

    Potpuno su u pravu. To su bili Nacističko Nemački logori smrti I tačka .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA