Ko je ruski špijun kome je otrov donela ćerka, a sada se oboje bore za život: Svi se pitaju da li je dvostrukog agenta stigla Putinova osveta (FOTO)

Sergej i njegova ćerka Julija nađeni su u besvesnom stanju u nedelju na klupi u engleskom gradu Solsberiju i od tada se nalaze u bolnici. Nervni agens kojim su otrovani donela mu je ćerka iz Rusije kao poklon od prijatelja, pišu britanski mediji.

  • 24

Bivši ruski špijun Sergej Skripal (66) i njegova ćerka Julija (33) otrovani su nervnim agensom i trenutno se nalaze u stabilnom, mada i dalje kritičnom stanju.

- Oboje su i dalje bez svesti, i u kritičnom, ali stabilnom stanju - rekla je britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad u obraćanju britanskom parlamentu.

U napadu na ruskog špijuna otrovana još 21 osoba: Sergej i njegova ćerka i dalje u kritičnom stanju

Ona je poručila da će Britanija metodično raditi na utvrđivanju ko je izveo napad nervnim agensom, a potom će, kako je najavila, preduzeti čvrstu akciju.

Foto: Tanjug/AP

- Kada su u pitanju ostale opcije, moraćemo da pričekamo dok ne bude apsolutno jasno kakve bi mogle biti krajnje posledice i odakle potiče nervni agens -  dodala je Rad.

SMRTONOSNI POKLON IZ RUSIJE DONELA MU ĆERKA

Sergej i njegova ćerka Julija nađeni su u besvesnom stanju u nedelju na klupi u engleskom gradu Solsberiju i od tada se nalaze u bolnici. Nervni agens kojim su otrovani donela mu je ćerka iz Rusije kao poklon od prijatelja, pišu britanski mediji.

Njih dvoje su bili zajedno u restoranu "Zizi" u Solsberiju kada je poklon otvoren, zbog čega je i Julija otrovana. Nadzorne kamere su ih snimile kako šetaju tržnim centrom držeći se za ruke pre nego što su pronađeni bez svesti na klupi u Solsberiju.

Prema rečima svedoka koji su ih videli na klupi, izgledali su jezivo.

Foto: Tanjug/AP

- Oči su joj bile potpuno bele i širom otvorene, dok joj je pena izlazila na usta. On je bio ukočen, ruke nije pomerao i izgledao je mrtvo - ispičao je jedan od svedoka, prenosi Gardijan.

Policija, koja je u sredu uveče potvrdila da je supstanca kojom su njih dvoje otrovani nervni agens, napad tretira kao pokušaj ubistva.

Vikao i psovao na ruskom, dok je njegova ćerka samo sedela i ćutala: Ruski špijun bio ljut u restoranu, nakon toga su pronađeni bez svesti (FOTO) (VIDEO)

Šef protivterorističkog odseka londonske policije Mark Ruli rekao je da veruje da su oni bili specifično naciljani.

Postoje brojne spekulacije da su u pokušaj ubistva umešani ruski vladini agenti, a napad je pojačao napetosti između Londona i Moskve.

Foto: Tanjug/AP

Britanski mediji pišu da se u ovakvim situacijama najčešće koriste sarin ili VX, jedan od najjačih otrova na svetu.

Prema bezbednosnim izvorima, samo nekoliko laboratorija na svetu u stanju je da proizvede sarin ili VX, među kojima je i laboratorija ruskih tajnih službi u Jasenovu, blizu Moskve, čime se dodatno baca sumnja na Rusiju.

Foto: Tanjug/AP

KO JE SERGEJ SKRIPAL?

Sergej Skripal, bivši pukovnik, bio je u ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi GRU do 1999. godine, nakon čega je radio u Ministarstvu spoljnih poslova do 2003.

Godinu dana kasnije uhapšen je u Moskvi nakon priznanja da je bio dvostruki agent i da je od 1995. odavao informacije od državnog značaja britanskoj obaveštajnoj službi MI6. Tada je osuđen na 13 godina zatvora, ali je 2010. godine oslobođen u okviru razmene špijuna sa SAD.

Iste godine Vladimir Putin rekao je kako će se dvostruki agenti suočiti sa odmazdom.

- Ovi ljudi su izdali svoje prijatelje, kolege, šta god da su dobili za to, doći će im glave - govorio je tada Putin.

Foto: Tanjug/AP

Nakon toga Sergej je dobio utočište u Britaniji. Ovaj incident mnoge je podsetio na slučaj trovanja bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka, koji je preminuo nakon što je popio radioaktivni čaj u londonskom hotelu 2006. godine.

AP napominje da je, u izveštaju objavljenom 2016. godine, britanski sudija napisao da je ruski predsednik Vladimir Putin verovatno odobrio Litvinjenkovo ubistvo koje su izvele ruske bezbednosne službe.

U ISTRAGU SE UKLJUČILA I BRITANSKA VOJSKA

Britanske vlasti angažovale su pripadnike vojske da pomognu policiji u istrazi u vezi s napadom nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu ćerku Juliju.

Foto: Tanjug/AP

Londonska policija navodi u saopštenju da je zatražila pomoć od vojske radi uklanjanja velikog broja vozila i objekata s mesta napada na Skipala i njegovu kćerku, koji se nalaze u kritičnom stanju.

Od vojske je zatraženo da pomogne policiji jer ima sposobnost i stručnost, koja je neophodna.

Britansko Ministarstvo odbrane redovno pruža pomoć službama za vanredne situacije i lokalnim vlastima u Britaniji, podseća AP.

Foto: Tanjug/AP

PORED SERGEJA I NJEGOVE ĆERKE, OTROVANA JOŠ 21 OSOBA

Britanska policija saopštila je da je 21 osoba tražila pomoć u bolnici zbog izloženosti nervnom agensu korišćenom u napadu na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu ćerku Juliju.

Šef policije Viltšira saopštio je da su samo tri osobe i dalje hospitalizovane zbog izloženosti nervnom agensu.

Daljinac

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • комуниста

    9. mart 2018 | 18:24

    Читајући овај текст имам утисак као да читам сценарио за нови филм о Џемсу Бонду. Руси зликовци, Енглези позитивци. Отров направљен само нежног агента који ни мрава не би згазио, добре душе иако је Рус. Кћерка колатерална штета. Сапуница. Истина је ко зна каква. Битно је подстицати шире народне масе да мрзе Путина. Пропганда ал'а Гебелс. Само што данас има људи који укључују мозак, а не само уши.

  • Плавић

    9. mart 2018 | 18:21

    Овде је реч о руском деградираном пуковнику, издајнику и осуђеном шпијуну ... политичком одлуком помилованом и послатом својим правим (британским) послодавцима! Издајнике нико не подноси - па ни "слободан свет" ... када им више нису потребни (а овај је управо такав) ... пада мрак.

  • Ja

    9. mart 2018 | 17:31

    Putin legenda! Svako ko izda svoju zemlju treba ovako da zavrsi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA