≫ 

Amerika ne ide iz Sirije dok ne ostvari 3 cilja! Rusiji novi paket sankcija (FOTO) (VIDEO)

Sjedinjene Američke Države pripremaju nove sankcije Rusiji zbog kontinuirane podrške sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, izjavila je američka ambasadorka pri UN Niki Hejli

  • 69

Nakon što je sirijska prestonica u noći sa petka na subotu zasuta bombama, zbog navodnog napada hemijskim oružjem, sinoć je ponovo došlo do eksplozije u Alepu, na severu Sirije u kojoj je poginulo najmanje 20 ljudi.

"SIRIJA NIKAD NEĆE PASTI": LAMAK ŽIVI I STUDIRA U BEOGRADU I OTKRIVA NAM KLJUČNA STVAR (FOTO)

VIDEO: SIRIJA: Američki bombarderi ili ruski protivvazdušni sistem

23:45 - BERLUSKONI: RUSIJA SPREČILA PONAVLJANJE LIBIJSKOG SCENARIJA U SIRIJI

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je da je učešće Rusije u rešavanju sukoba u Siriji sprečilo ponavljanje libijskog scenarija, prenosi Sputnjik.

Silvio Berluskoni - Foto: Tanjug / AP

23:20 - ARAPSKI LIDERI POZIVAJU NA ISPITIVANJE HEMIJSKIH NAPADA U SIRIJI, OSUĐUJU IRAN

Arapska liga pozvala je danas na međunarodnu istragu o "kriminalnoj" upotrebi hemijskog oružja u Siriji i osudila, ono što je videla kao mešanje Irana, u poslove drugih zemalja.

Saudijska Arabija i Iran su decenijama zarobljeni u borbi za regionalnu nadmoć, koja se sada odvija u zastupničkim ratovima u nekoliko zemalja, uključujući Jemen i Siriju, prenosi Rojters.

22:45 - MAKRON: NAPADI NA SIRIJU NISU RATNI ČIN, VEĆ ODMAZDA

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da je napad SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju odmazda nakon što su zapadne zemlje došle do dokaza da je vlada Bašara al Asada koristila hemijsko oružje na sirijskom narodu, a ne čin rata.

Makron ocenuje da je postojao potpuni "međunarodni legitimitet" da se interveniše u Siriji, jer je napad imao za cilj da podrži međunarodno pravo, prenosi AP.

Makron: Napadi na Siriju nisu ratni zločin, već odmazda - Foto: Tanjug/AP

22:30 - ŠEF NEMAČKE DIPLOMATIJE: NAPAD NA SIRIJU DAJE NOV PRISTUP MIRNOM REŠENJU

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas rekao je da će napad SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju rezultovati svežim naporima za pronalazak mirnog rešenja za okončanje sedmogodišnjeg rata u Siriji.

Kako kaže, napad zapadnih zemalja bi trebalo da "jasno da do znanja svim stranama da ne samo da imamo priliku, već i obavezu da ponovo počnemo sa političkim procesom", prenosi AP.

Dodaje da se nada da se sada otvorio "prozor za dijalog" sa Moskvom.

22:24 - SEDMOGODIŠNJEM RATU U SIRIJI NE NAZIRE SE KRAJ: SIRIJSKI SAVEZNICI O KOMPLIKACIJI POLITIČKE SITUACIJE

21:45 - ZEMAN OSUDIO NAPADE U SIRIJI

Češki predsednik Miloš Zeman osudio je danas vazdušne napade koalicionih snaga u Siriji.

On je u intervjuu za češki radio kazao da vojna akcija protiv bilo koje države može da se izvede jedino nakon što je odobri Savet bezbednosti UN, a da izuzetak treba da budu napadi protiv islamskih ekstremista, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, napadi su bili greška jer su se desili u vreme dok se izbeglice vraćaju u ratom razorenu zemlju.

Zeman: Napadi su bili greška jer su se desili u vreme dok se izbeglice vraćaju u ratom razorenu zemlju Foto: Wikimedia/David Sedlecký

21:21 - MAKRON: UBEDIO SAM TRAMPA DA SE NE POVLAČI IZ SIRIJE

Francuski predsednik Emanuel Makron izavio je danas da je on ubedio američkog predsednika Donalda Trampa da ostavi trupe u Siriji.

- Ubedili smo ga da je neophodno da ostane tamo. Imamo kompletan međunarodni legitimitet da delujemo u tom okviru. Tri članice Saveta bezbednosti su intervenisale - rekao je Makron u televizijskom obraćanju povodom godišnjice od stupanja na čelo Francuske.

Francuski predsednik je u intervjuu za francusku BFM televiziju, samo dan nakon napada na Siriju, rekao i da će u maju posetiti Moskvu, prenosi Sputnjik.

Kako je naveo, Pariz nije objavio rat zvaničnom Damasku, a u vojnom planu je postgnut uspeh, jer su sve rakete pogodile svoje ciljeve.

Makron: Ubedio sam Trampa da se ne povlači iz Sirije - Foto: Tanjug/AP

20:40 - NETANJAHU POHVALIO NAPAD NA SIRIJU, ISTO ŽELI I ZA IRAN

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pohvalio je napad zapadnih država na Siriju i pozvao na sličan pristup prema Iranu tokom telefonskog razgovora sa britanskom premijerkom Terezom Mej.

- Rekao sam joj da napad šalje međunarodnu poruku o nultoj toleranciji za upotrebu nekonvencionalnog oružja. Takođe sam rekao da bi ovakav pristup trebalo primeniti protiv terorističkih država i grupa, kako bi ih sprečili da razviju nuklearne sposobnosti - rekao je Netanjahu ministrima na današnjem sastanku kabineta, prenosi "Tajms ov Izrael".

20:15 - U SIRIJI BOMBARDOVAN CENTAR ZA PROIZVODNJU LEKOVA PROTIV RAKA?

U napadu na Siriju, koju su u noći između petka i subote izvele SAD, Velika Britanija i Francuska, navodno je bombardovan objekat farmaceutske kompanije koja proizvodi lekove protiv raka, prenosi Sputnjik.

Kompanija je proizvodila lekove kojih, zbog sankcija koje je uveo Zapad, nema u zemlji.

Bombardovan centar za proizvodnju lekova protiv raka? - Foto: Tanjug/AP/SANA

19:30 - ZAHAROVA: SANKCIJE NEMAJU DODIRA SA STVARNOŠĆU

Buduće antiruske sankcije koje planiraju da uvedu SAD za cilj imaju da kazne Rusiju samo zato što je "globalni igrač", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Stvarno mogu da potvrdim da sankcije koje će biti uvedene Rusiji nemaju dodira sa stvarnošću. Ranije su pričali da nas kažnjavaju zbog Ukrajine, sada se retorika drastično promenila i kažnjavaju nas samo zbog činjenice da smo deo globalne arene - rekla je Zaharova, prenosi TASS.

18:57 - ŠTAJNMAJER: RUSIJU NE SMEMO PROGLASITI ZA NEPRIJATELJA

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer upozorio je danas da ne treba demonizovati Rusiju i ukazao na galopirajuće otuđenje Moskve i Zapada.

- Nezavisno od Putina - ne smemo Rusiju u celini, zemlju i njene ljude da proglasimo za neprijatelja. Naša istorija govori protiv toga, a previše toga je u igri - rekao je Štajnmajer za "Bild am zontag".

Pozvao je nemačke političare da ne odustaju od diplomatskih napora.

Frank-Valter Štajnmajer upozorio je da ne treba demonizovati Rusiju - Foto: Tanjug/AP

18:50 - ZAHAROVA: HEMIJSKO ORUŽJE U SIRIJI JE BILO UNIŠTENO

Hemijsko oružje je bilo uništeno i tu činjenicu je potvrdila Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW), izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Hemijsko oružje u Siriji je uništeno i OPCW je to potvrdila. Otrovne supstance u Siriji koristili su ekstremisti. To je dokazano. I svaki put kada se grad ili selo bore sa sirijskom vojskom, budu pronađena skladišta sa otrovnim supstancama - rekla je Zaharova u intervjuu za televiziju Rusija 1, prenosi TASS.

Zaharova: Otrovne supstance u Siriji koristili su ekstremisti- Foto: Profimedia/TASS

18:30 - LIDER HEZBOLAHA: SAD NISU NIŠTA POSTIGLE NAPADOM NA SIRIJU

Lider libanskog Hezbolaha Sajed Hasan Nasrala rekao je danas da napad SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju nije postigao ništa, naglasivši da nije pomogao ni pobunjenicima u Siriji, niti je poslužio interesima Izraela.

Nasrala je rekao da se vojska SAD suzdržavala, jer su znali da će veći napad izazvati odmazdu Damaska i njihovih saveznika i na taj način zapaliti region, prenosi Rojters.

18:20 - RUSIJA: SAD, BRITANIJA I FRANCUSKA ŽELE DOMINACIJU NAD SVETOM

Tri zapadne zemlje - SAD, Francuska i Velika Britanija - slede kurs koji vodi ka kompletnoj političkoj dominaciji nad ostatkom sveta, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

- Naravno, kurs zapadne trojke je očigledan - to je kurs ka kompletnoj i bezuslovnoj političkoj dominaciji nad svima ostalima. Oni odbacuju svaku razumnu alternativu. I ne trepnuvši, ljudi počinju da ponavljaju sve vrste tvrdnji, političkih insinuacija i uranjaju u praznu i plitku retoriku - rekao je on za TASS.

Prema njegovim rečima, inicijative koje dolaze od ove tri zemlje često nisu u skladu sa međunarodnim pravom i samo ometaju rešenje za sirijsku krizu.

- Oni očigledno žele da nametnu drugu, apsolutno propalu političku šemu sa ciljem promene vlade u Damasku - kazao je Rjabkov.

Rusija: SAD, Britanija i Francuska žele dominaciju nad svetom - Foto: Tanjug/AP

18:10 - U PONEDELJAK SAD UVODE NOVE SANKCIJE RUSIJI ZBOG SIRIJE

Sjedinjene Američke Države pripremaju nove sankcije Rusiji zbog kontinuirane podrške sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, izjavila je američka ambasadorka pri UN Niki Hejli.

Ona je za Si-Bi-Es rekla da će američki ministar finansija Stiven Mnučin objaviti sankcije u ponedeljak, prenosi Rojters.

Te sankcije će, kako je objasnila, pogoditi direktno sve kompanije koje sarađuju sa sirijskim vlastima.

18:00 - KURC ZA OBNAVLJANJE PREGOVORA O SIRIJI

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc želi nastavak mirovnih pregovora o Siriji, koji su 2015. počeli u Beču, dodajući da rešenje za taj sukob nije moguće naći vojnim sredstvima.

- Nakon šokantne upotrebe hemijskog naoružanja 7. aprila i nedavne zapadne vojne intervencije u Siriji, vreme je da se vratimo razumu i podstaknemo diplomatski mirovni proces - istakao je on u saopštenju dostavljenom agenciji APA.

Kurc je istakao da se ovaj konflikt ne može rešiti vojnim putem i dodao da je sirijsko stanovništvo sa više od 400.000 žrtava i preko pet miliona izbeglica već previše patilo.

Sebastijan Kurc istakao je da se ovaj konflikt ne može rešiti vojnim putem - Foto: Tanjug/AP

17:35 - ŠEF FRANCUSKE DIPLOMATIJE: RUSI DA IZVRŠE PRITISAK NA ASADA

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian izjavio je da je posle napada zapadnih zemalja u Siriji sada na Rusiji da izvrši pritisak na predsednika Bašara al Asada kako bi se pronašlo političko rešenje krize.

- Sada se nadamo da će Rusija shvatiti da je posle vojnog odogovora neophodno uložiti zajedničke napore u promovisanju političkog procesa u Siriji kako bi se izašlo iz krize. Francuska je spremna za taj korak - rekao je Le Drian u intervjuu za list Žurnal di dimanš (Journal du dimanche).

Francuski ministar je dodao da je "Asad taj koji blokira politički proces i da je na Rusiji da izvrši pritisak na njega".

Žan-Iv Le Drian izjavio je da je sada na Rusiji da izvrši pritisak na Asada - Foto: Wikimedia/Flickr/Jim Mattis

17:30 - SAD NEĆE RAZGOVARATI DIREKTNO SA ASADOM

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim Nacijama Niki Hejli izjavila je da Sjedinjene Američke Države neće razgovarati "jedan na jedan" sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom.

Ona je istakla da je Sirija dosad odbijala da učestvuje u mutlilateralnim pregovorima kao deo političkog procesa u kojem posreduju UN, i dodala da Rusija treba da "isporuči" Siriju za pregovarački sto.

Takođe, Hejli je rekla da Sirija nije "vredna" direktnih pregovora sa Vašingtonom

16:30 - PUTIN: NOVI UDARI U SIRIJI IZAZVAĆE HAOS

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas da bi eventualni novi raketni udari na Siriju doveli do haosa u međunarodnim odnosima. Putin je to rekao u razgovoru sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, saopštio je Kremlj.

Ako Tramp ispali još jednu raketu na Siriju, na planeti će nastati haos: Putin jednom rečenicom prestravio svet

Novi udari na Siriju izazvaće haos, Foto:Tanjug/AP

16:05 - RUSIJA ĆE ANALIZIRATI NACRT REZOLUCIJE ZAPADA O SIRIJI

Rusija će detaljno analizirati nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Siriji koji su inicirale SAD, Francuska i Velika Britanija, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

On je napomenuo da Moskva ima svoje crvene linije. Dodao je da Rusija ne isključuje ništa unapred i da će raditi na rezoluciji ako bude sadržala razumne elemente.

VIDEO: Razoren centar za naučna istraživanja u Siriji

16:00 - SAD NE IDU IZ SIRIJE DOK NE OSTVARE TRI CILJA

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli izjavila je danas da Sjedinjene Američke Države neće povući svoje snage iz Sirije dok ne ostvari sve svoje ciljeve.

Niki Hejli, Foto: Tanjug/AP

Prvi je da se osigura da se hemijsko oružje ne koristi tako da predstavlja rizik za američke interese, drugi da se porazi Islamska država i treći da se stvori dobra pozicija za posmatranje onoga što Iran radi.

15:45 - TRAMP OBJAŠNJAVA ŠTA ZNAČI TERMIN "MISIJA ISPUNJENA"

Američki predsednik Donald Tramp danas je na Tviteru pravdao svoju upotrebu fraze "misija ispunjena" u kontekstu nedavnih vazdušnih udara predvođenih SAD u Siriji.

Tramp se pravda zbog likovanja na Tviteru: Evo zašto sam rekao "Misija ispunjena!"

- Napadi na Siriju su bili tako savršeno izvedeni, sa takvom preciznošćnu da jedino što su mediji koji šire lažne vesti mogli da nipodaštavaju jeste moja upotreba izraza ''Misija ispunjena'' - napisao je on u tvitu.

15:30 RUSKI ZVANIČNIK: TRKA U NAORUŽANJU NIJE BLEF

Trka u naoružanju u svetu postala je danas "opasna stvarnost" zbog akcija zapadnih država, izjavio je zvaničnik ruskog ministarstva Vladimir Jermakov koji je i direktor odseka za sprečavanje širenja nuklearnog oružja i kontrolu naoružanja ruskog Ministarstva odbrane.

Vladimir Jermakov, Foto: Printscreen/Youtube

- Svest država Zapada o nemogućnosti da produže period svoje unilateralne dominacije u globalnim pitanjima izaziva nervozu i dovodi do takvih neprimerenih akcija kao što su sankcije, prinude i neetičko ponašanje unutar država - rekao je Jermakov u Skupštini Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.

Prema njegovim rečima, sadašnji sistem kontrole naoružanja više ne odgovara Amerikancima, pa zato pokušavaju da podriju postojeće sporazume.

VIDEO: Rakete su parale nebo, ovo je protivvazdušna odbrana Sirije

15:00 - DEMONSTRANTI NA KIPRU: "NATO UBICE IDITE KUĆI"

Oko 350 demonstranata iz komunističkih organizacija na Kipru okupilo se ispred ulaza u britansku vazduhoplovnu bazu u znak protesta protiv vazdušnih udara SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju.

Protesti na Kipru, Foto: AP/Tanjug

Demonstranti, kako je kazao njihov vođa Akis Pulos, traže zatvaranje baze RAF Akrotiri odakle su poletela četiri britanska borbena aviona tipa tornado kako bi učestvovali u preksinoćnim napadima u Siriji.

Traže zatvranje britanskih vojnih baza, Foto: AP/Tanjug

Pulos je rekao da je taj protest istovremeno i poruka kiparskoj vladi da ne pruža pomoć u, kako je naveo, "imperijalističkim napadima" na Siriju.

"NATO ubice idite kući", Foto: AP/Tanjug

14:10 - U DUMU STIGLO DODATNIH 5.000 SIRIJSKIH SNAGA BEZBEDNOSTI

Druga grupa od 5.000 sirijskih snaga bezbednosti raspoređena je u Dumi, koja je pod punom kontrolom vladinih snaga nedelju dana od navodnog hemijskog napada u tom gradu, javila je danas sirijska državna televizija.

14:09 - JEZIVI SATELITSKI SNIMCI TRAMPOVIH META U SIRIJI: OD HEMIJSKIH POSTROJENJA I BUNKERA OSTAO JE SAMO PEPEO I DIM! (FOTO)

Papa Franja je duboko uznemiren zbog izostajanja dogovora o zajedničkom planu za okončanje krvoprolića Foto: Tanjug/AP

13:40 - PAPA FRANJA POZVAO LIDERE DA ULOŽE NAPORE ZA MIR U SIRIJI

Papa Franja pozvao je danas svetske lidere da ulože napore u uspostavljanje mira u Siriji, istakavši da je duboko uznemiren zbog izostajanja dogovora o zajedničkom planu za okončanje krvoprolića.

11:55 ZA OBNOVU SIRIJSKE EKONOMIJE TREBAĆE 400 MILIJARDI DOLARA

Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je danas da će za obnovu ekonomije te države biti neophodno 400 milijardi dolara Foto: Tanjug/AP

Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je danas da će za obnovu ekonomije te države, u kojoj se ratuje već sedam godina, biti neophodno 400 milijardi dolara, javlja Tas s pozivajući se na zvaničnika ruske Dume, Dmitrija Sabljina.

- Važno pitanje je oporavak infrastrukture. To neće koštati manje od 400 milijardi dolara i za to će biti potrebno od 10 do 15 godina - citirao je Sabljin Asada.

11:33 - VELIKA BRITANIJA JOŠ NIŠTA NE PLANIRA

Velika Britanija će sa svojim saveznicima razmotriti opcije, ako sirijski predsednik Bašar el-Asad ponovo upotrebi hemijsko oružje protiv svojih građana u Siriji, ali, zasad, nije ništa planirano, izjavio je danas britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson.

10:27 - SIRIJSKA ARMIJA OBJAVILA: ISTOČNA GUTA OSLOBOĐENA OD EKSTREMISTA (FOTO)

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson kaže da za sad ništa ne planiraju AP Photo/Pavel Golovkin

09:08 ROJTERS: TEŠKO DA ĆE SE NEŠTO PROMENITI

SAD, Britanija i Francuska saopštili su da su njihovi raketni napadi na Siriju pogodili u samo "srce sirijskog programa za hemijsko oružje", ali ovaj uzdržani napad najverovatnije neće dovesti do promena u kursu sedmogodišnjeg rata u toj zemlji, piše Rojters.

08:47 - POSLE VAZDUŠNIH UDARA, MIRNO

U Siriji je situacija relativno mirna dan posle jednokratnih vazdušnih udara, koji su izvele SAD, Francuska i Velika Britanija

08:19 - HILJADE NAŠIH LJUDI NAPAD NIJE UPLAŠIO

U Siriji se trenutno nalazi nekoliko hiljada državljana Srbije koji su tu uglavnom sa svojim porodicama, a preksinoćni napad ih nije uplašio pošto je bio očekivan, kaže Milan Vijatović, otpravnik poslova Ambasade Srbije u Siriji.

Situacija je nakon vazdušnih napada mirna Foto: Tanjug/AP/SANA

- Jedan deo naših državljana je evakuisan, ali je mnogo njih ostalo ovde zbog imovine. Trudimo se da im olakšamo život. Procedura oko izdavanja putnih isprava i viza je pojednostavljena - rekao je Vijatović.

Prema njegovim rečima, preksinoćni napad bio je očekivan, a bili su i upozoreni.

U poslednjoj eksploziji u Alepu povređeno 20 ljudi Foto: AP/Tanjug

08:00 - EKSPLOZIJA U ALEPU, POVREĐENO 20 LJUDI

Eksplozija se, kako se navodi, dogodila u iranskoj bazi u južnom Alepu. Na licu mesta nalazila su se kola hitne pomoći i spasilačke ekipe. U zoni eksplozije primećeni su i avioni, ali njihov identitet nije poznat, javio je sinoć turski kanal CNN Turk pozivajući se na izvor sa lica mesta, prenosi TAS S.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Коколо

    15. april 2018 | 09:34

    Разлика између Путина и већине западних вођа је у томе што је Путин паметан и одговоран политичар док су ови гомила самољубивих, неодговорних лапрдала која очајнички настоје да свет опет буде њихов полигон за игру. Наравно да је Русија била обавештена и наравно да овај задњи напад није извела коалиција на челу са оним кловном!Ово су или израелски авиони или експлозија изазвана заостатком експлозивних направа после напуштања Алепа од стране ИД.Напасти неку земљу јер СУ НОВИНЕ ПИСАЛЕ О НЕЧЕМУ, објавити намере на ТВитеру, ало, људи, јел то раде нормални и одговорни лидери!Русија НИКАДА не прави исхитрене потезе, ваљда би појединци то могли да знају!

  • Milojko555

    15. april 2018 | 10:07

    Mirotvorci,mirovnjaci,demokrate i duhovnjaci,sada cekamo vest da je srusen neki avion i da je pilot proglasen herojem nacije jer je posao od svoje kuce iz Filadelfije da brani prag svoje kuce 3000 km na drugi kraj sveta u drzavi za koju nikada nije cuo...Zali Boze nevinih ljudi zene i dece,a ovi sto bombarduju ne zasluzuju da se pomenu osim da je Bog veliki i da pravda uvek stigne svakoga.cuo.Hitler

  • kum

    15. april 2018 | 09:20

    Rusija dva puta meri a jednom sece,polako gospodo sa ranim donosenjem osude!!Da su krenuli sad ne bi ni vi a ni ja pisao ovde!!Hvala!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA