≫ 

Uhvatili su ga, stavili na vešala i snimali pogubljenje: Ali, gde je telo Sadama Huseina? (VIDEO)

Čak i 12 godina nakon ubistva, pitanje gde se nalaze njegovi posmrtni ostaci i dalje je aktuelno

  • 5

Nekadašnji vladar Iraka Sadam Husein pogubljen je vešanjem 30. decembra 2006. godine, a iako su se najpre pojavile informacije da je sahranjen u selu Al-Avja, severno od Bagdada, danas niko zapravo nije siguran gde se nalazi njegovo telo.

Čak i 12 godina nakon ubistva, pitanje gde se nalaze njegovi posmrtni ostaci i dalje je aktuelno, prenosi Al Jazeera.

>>>Ubijao i klao zbog plesa, fudbala i loše hrane, silovao 1000 žena: Ovo je Udaj Husein, monstrum koga se i otac Sadam gadio (VIDEO)

Sadam Husein pogubljen je vešanjem 30. decembra 2006. godine - Foto: Wikimedia/US Army

Prema zvaničnim podacima, Vlada Iraka je Sadamovo telo predala njegovoj porodici iste noći kada je pogubljen uz preporuku da bude što pre sahranjen u rodnom selu. Tako je i bilo, Sadam je sahranjen u prijemnoj dvorani kompleksa koji je sam sagradio u Al-Avji, nedaleko od Tikrita.

Iračani priznaju da je Sadam bio diktator, ali nekolicina njih naziva ga "omiljenim tiraninom", jer je, za razliku od današnjeg stanja u zemlji, za vreme njegove vladavine Irak bio sigurna zemlja. Sigurnost se osećala uprkos svemu.

Sadam je do poslednjeg momenta svog života bio ubeđen da je on vladar Iraka, ali sve se promenilo onog trenutka kad je pogubljen. Taj dan slavili su irački šiiti, posebno oni koji su mnogo propatili tokom Sadamove vladavine, ali s druge strane, njegova egzekucija izazvala je šok među sunitima, jer se desila prvog dana Kurban-bajrama.

Sadam je do poslednjeg momenta svog života bio ubeđen da je on vladar Iraka - Foto: Guliver/IGetty Images

Vođe Snaga narodne mobilizacije, navode da su Sadamovu grobnicu uništili irački avioni nakon što su borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant (danas ISIS) 2014. ušli u Al-Avju i smestili se unutar kompleksa s grobnicom, ali iste te Snage narodne mobilizacije ranije su objavile da je ISIL digao u vazduh Sadamov grob.

Priču o miniranju groba potvrdio je i šeik Manaf Ali al-Nida, vođa klana Al-Bunasar, kojem je pripadao i Sadam Hussein. On je naveo da grob jeste oskrnavljen, a potom i dignut u vazduh, ali je istakao da nema tačnih informacija o tome ko je odgovoran za bombaški napad, jer nema nikakvih vesti o Al-Avji od kad je napustio to selo.

Al-Nida je objasnio da u Al-Avji niko nije ostao od njenih stanovnika i da je danas čuvaju pripadnici Snaga narodne mobilizacije. Kako kaže, poseta tom selu je zabranjena, osim uz posebnu dozvolu, a Sadamov klan i rođaci pod prisilom su napustili selo.

Za vreme Sadamove vladavine Irak bio sigurna zemlja - Foto: Guliver/INA/Getty Images

Bilo kako bilo, grobnica je i dalje predmet kontroverzi. Pitanja gde je telo, ko ga je uzeo, kako je izvučeno iz grobnice i dalje su aktuelna.

Šef obezbeđenja Snaga narodne mobilizacije Džafer al-Garavi rekao je da je trenutna lokacija Sadamovih posmrtnih ostataka nepoznata, ali da smatra da je još uvek u blizini grobnice.

Pretpostavlja se da se u dvorištu ispred kompleksa s grobnicom nalaze i grobovi Sadamovih sinova, Udaja i Kusaja, kao i grob jednog od njegovih unuka. Ipak, trenutno ne postoje nikakvi tragovi njihovih grobova.

Misterija oko lokacije Sadamovih posmrtnih ostataka dovode do širenja glasina i dezinformacija, pa se tako među pripadnicima Snaga narodne mobilizacije može čuti priča da je Sadamova kćerka Hala stigla u Al-Avju privatnim avionom, uzela telo svog oca i prenela ga u Jordan, gde trenutno živi.

Ipak, i za ovu priču postoje one koje je demantuju, jer, kako je naveo izvor koji je želeo da ostane anoniman, Hala se nije vraćala u Irak.

Isto tako, jedan od bliskih saradnika klana, koji je nekad vladao Irakom, potvrdio je da je telo nekadašnjeg predsednika preneto na tajno mesto, ali da ne može da otkrije lokaciju tog mesta, kao ni identitet osoba koje su ga premestile.

Isti izvor naglasio je da grobnica nije bombardovana, već je minirana i dignuta u vazduh, kao i da se isto dogodilo sa grobom Sadamovog oca, koji se nalazio na ulazu u Tikrit.

I dok neki Iračani mozgaju o tome gde je i šta se desilo sa posmrtnim ostacima bivšeg vladara, neki drugi smatraju da 2006. godine nije ubijen Sadam, već njegov dvojnik.

(Telegraf.rs/Al Jazeera Balkans)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Proton

    21. april 2018 | 04:36

    Koliko god da bio loš zločinac itd zaslužio je kao ljudsko biće dostojnu smrt i sahranu i dostojanstvo za njegovu porodicu a ne ovu srednju sa mrtvim čovekom.

  • bobi

    21. april 2018 | 00:56

    Predpostavljam da je Irak sada sretna zemlja.

  • IQ

    22. april 2018 | 21:28

    Sad im je sigurno super, dizace oni njemu spomenik, a i proglasice ga za svetca, jer su bili glupe ovce i naseli na Americke fore.... Na koga li mi to ono lici, e moj slepi svete.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA