Iran podržava pravo Sirije da se brani od agresije Izraela, Gutereš pozvao na hitnu obustavu sukoba (FOTO)

Izraelski avioni gađali su desetine iranskih meta u Siriji, kao odgovor na raketiranje izraelskih položaja na Golanskoj visoravni, javio je AP ističući da se radi o dosad naozbiljnijoj konfrontaciji izraelskih i iranskih oružanih snaga

  • 4

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Iran podržava pravo Sirije da se brani od agresije Izraela i optužilo međunarodnu zajednicu što i dalje ćuti oko napada Izraela na glavnog regionalnog saveznika TeheranaGeneralni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na "hitnu obustavu svih neprijateljskih akata", dok je američko Ministarstvo finansija uvelo nove sankcije protiv šest lica povezanih sa Iranskom revolucionarnom gardom i tri iranska entiteta.

- Iran oštro osuđuje napade (Izraela) na Siriju. Ćutanje međunarodne zajednice ohrabruje agresiju Izraela. Sirija ima sva prava da se brani - poručio je na državnoj televiziji portparol iranskog ministarstva Bahram Kasemi, preneo je Rojters.

Kriza na Bliskom istoku: Da li Evropa može da spasi iranski nuklearni sporazum? (VIDEO)

Izraelska vojska saopštila je u četvrtak da su njeni avioni gađali desetine iranskih meta u Siriji, kao odgovor na raketiranje izraelskih položaja na Golanskoj visoravni, javio je AP ističući da se radi o dosad naozbiljnijoj konfrontaciji izraelskih i iranskih oružanih snaga.

Sukob iranskih i izraelskih snaga u Siriji Foto: Tanjug/AP

Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da je u izraelskim napadima poginulo najmanje 23 ljudi, uključujući pet sirijskih vojnika.

GUTEREŠ POZVAO NA HITNU OBUSTAVU NEPRIJATELJSKIH AKATA

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na "hitnu obustavu svih neprijateljskih akata" i provokativnih akcija kako bi se izbeglo "novo rasplamsavanje sukoba" na Bliskom istoku.

Portparol UN Stefan Dižarik rekao je u četvrtak novinarima da su mirovne snage UN na Golanskoj visoravni ostale u kontaktu sa sirijskom i izraelskom vojskom, "pozivajući obe strane da pokažu maksimalnu uzdržanost" i da se pridržavaju sporazuma o primirju iz 1974, prenosi AP.

Gutereš pozvao na obustavu sukoba Foto: Tanjug / AP

On je kazao da je generalni sekretar pratio "sa najvećom zabrinutošću" izveštaje tokom noći o lansiranim raketama iz Sirije kojima su ciljane pozicije izraelskih snaga i napade Izraela u znak odmazde, kao i da mu je lakše zbog današnje "situacije koja je delimično normalizovana".

Dižarik je kazao da je Gutereš "vrlo uključen" i da je u kontaktu sa "različitim ljudima na različitim nivoima" povodom napada.

SAD UVELE NOVE SANKCIJE IRANU

Američko Ministarstvo finansija uvelo je nove sankcije protiv šest lica povezanih sa Iranskom revolucionarnom gardom i tri iranska entiteta.

Šest pojedinaca i tri entiteta sankcionisana su prema američkim regulativama koje se odnose na osumnjičene za terorizam i iranske finansijske aktivnosti, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Sankcije su usledile nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio nove kaznene mere protiv Teherana i povlačenje Vašingtona iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

VIDEO: Evo kako Sirija prkosi Americi

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    11. maj 2018 | 10:13

    AMERI SU DALI ZELENO SVETLO IZRAELU DA ZAPOCNE RAT PROTIV IRANA NA TERITORIJI SIRIJE A ONDA CE ONI KAO MIROTVORCI DA BOMBARDUJU IRAN!! ILUMINATI SU INVESTITALI U RAT I OCEKUJU PROFIT!!!

  • Cika Velja

    11. maj 2018 | 10:29

    Evo pa nek se bave sami sa sobom,a da se nama malo skinu sa grbace oko Kosova,mozemo mi to i sami da resimo!!!

  • Тодорић

    12. maj 2018 | 13:58

    Америка ће на крају да натера мале државе да се уједине против сталних агресија,па ће имати већи проблем него сада,када тражи да се цивилизацијски развој држава развија по америчком начину,који тим државама не одговара,и одбојан им је,јер крши њихово право на различитост.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA