≫ 

Tramp potpisao dokument koji bi mogao da zaustavi vapaj dece: Prekinuće se praksa odvajanja porodica na granicama (FOTO)

U obraćanju novinarima u Beloj kući, Tramp je izrazio nadu da će njegova mera biti praćena zakonom u Kongresu SAD

  • 0

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u sredu izvršnu naredbu kojom tvrdi da će prekinuti praksu odvajanja porodica ilegalnih imigranata na granici, koja je izazvala gnev u javnosti. Slike objekata za pritvor imigranata upoređuju sa koncentracionim logorima i internim kampovima.

SAD izašle iz UNESKA, klimatskog i iranskog sporazuma, i sada Saveta UN-a: Tramp zaratio sa celim svetom (FOTO) (VIDEO)

U obraćanju novinarima u Beloj kući, Tramp je izrazio nadu da će njegova mera biti praćena zakonom u Kongresu SAD.

Sekretar za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen iz Trampove administracije tvrdi da samo Kongres ima moć da utiče na politiku razdvajanja porodice. Ali ako Tramp može da potpiše izvršnu naredbu kojom poništava politiku, onda su američki zvaničnici doveli javnost u zabludu, prenosi sputniknews.com.

Američki predsednik pred potpisivanje Foto: Tanjug/AP

- Držimo porodicu na okupu - rekao je Trump novinarima u kancelariji Bele kuće u sredu.

Tramp je prethodno za razdvajanje dece od porodica okrivio demokrate, navodi Rojters.

Predstavnički dom treba sutra da glasa, kako je najavljeno, o dva predloga zakona usmerenih na zaustavljanja prakse razdvajanja porodica i rešavanja drugih imigrantskih pitanja, ali republikanci kažu da nisu sigurni da li će ijedna mera imati dovoljno podrške da bi bila usvojena.

"Foks njuz" je ranije danas javio da Trampova administracija razmatra izvršnu uredbu kojom bi se imigrantskim porodicama koje ilegalno pređu granicu omogućilo da ostanu zajedno duže nego što je trenutno dozvoljeno.

Tramp potpisuje uredbu Foto: Tanjug/AP

Inače, video-snimci dece u kavezima i zvučni snimak dece koja plaču razgnevili su mnoge u SAD, od krugova sveštenstva do uticajnih poslovnih lidera, ali su izazvali osudu i u drugim zemljama.

Tramp se zalagao za zaustavljanje ilegalne imigracije i snažno je branio akcije svoje administracije, a demokratske poslanike je pozvao da stave tačku na razdvajanje porodica, iako njegovi republikanci kontrolišu oba doma u Kongresu dok je njegova administracija primenila spornu politiku koja je trenutno na snazi.

Anketa koju su agencija Rojters i institut Ipsos sproveli, a čiji su rezultati objavljeni juče, pokazuje da manje od trećine odraslih Amerikanaca podržava takvu politiku.

VIDEO: Da li će ovo rukovanje promeniti svet?

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA