"Nemačka ima odgovornost da zapamti Holokaust i da se bori protiv mržnje": Angela Merkel posetila memorijalni centar Jad Vašem

Merkel boravi u Izraelu radi zajedničkih konsultacija dve vlade

  • 3

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetila je danas memorijalni centar i muzej posvećen žrtvama Holokausta Jad Vašem, u Izraelu, a u knjigu utisaka je upisala da su "Jevreji u Nemačkoj trpeli mržnju i nasilje za koje svet nije znao da su mogući".

- Kasnije je usledio zločin kome nema ravnog - sunovrat civilizacije - Holokaust -  napisala je nemačka kancelarka, prenosi AP.

Nemačka kancelarka se upisala u Knjigu utisaka Foto: Tanjug/AP

"Nemačka ima odgovornost da zapamti ovaj zločin i da se bori protiv antisemitizma, ksenofobije i mržnje uopšte", napisala je Merkelova.

U pratnji direktora Jad Vašema Avnara Šaleva, ona je danas - drugog danas posete Izraelu - učestvovala u memorijalnoj ceremoniji za šest miliona žrtava Holokausta.

Ujedinjenje dve Nemačke je označilo kraj Hladnog rata: Posle 28 godina, Merkelova kaže da taj proces još nije završen (FOTO)

Merkel boravi u Izraelu radi zajedničkih konsultacija dve vlade, a u njenoj pratnji je veći deo kabineta, velika delegacija privrednika i novi zvaničnik zadužen za borbu protiv antisemitizma.

Očekuje se da će poseta nemačke kancelarke biti fokusirana na ekonomska pitanja, s naglaskom na inovacije, tehnološke i razvojne projekte.

Ovo je sedmi sastanak dve vlade otkako su Izrael i Nemačka uspostavile tu tradiciju pre 10 godina, napominje američka agencija.

Angela Merkel u memorijalnom centru Foto: Tanjug/AP

Merkel je sinoć imala radnu večeru s premijerom Benjaminom Netanijahuom, a predviđeno je da se ponovo sastanu, dok će njihovi ministri potpisati niz novih sporazuma uključujući naučne razmene i zajedničke projekte u oblasti sajberbezbednosti, veštačke inteligencije i nanotehnologije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA