PUTIN REŠAVA NAJIRITANTNIJI PROBLEM SA HRVATSKOM: Rusija donira 10 milona evra za najbolesniju tačku Balkana!

Pregovori i dalje traju, ali Rusija je spremna

  • 6

Ruska Federacija spremna je da u celosti plati uvođenje čistih proizvodnih tehnologija u veliku rafineriju u Bosanskom Brodu i o tome pregovara s hrvatskim izvođačima. Na taj način drastično bi se smanjilo zagađenje vazduha koje godinama doslovno izluđuje i ugrožava zdravlje stanovnika Slavonskog Broda.

Najbolesnija tačka Balkana: Udišu otrov, vode borbu protiv karcinoma i još jedne mnogo jače sile

Ruski ambasador u Republici Hrvatskoj, Anvar Azimov, otkrio je za "24sata.hr" detalje tog plana koji bi konačno omogućio rešenje, kako on kaže, "najiritantnijeg problema" u odnosima Moskve i Zagreba.

- Iako smo dosad investirali nekoliko miliona evra u filtere i zaštitu okoline u bosanskobrodskoj rafineriji, postoji samo jedno pravo i konačno rešenje - otkriva ruski diplomata.

Rafinerija u Bosanskom Brodu vlasništvo je ruske državne firme "Zarubezhneft" iz Moskve. Rafinerija, koja pokreće mašine za preradu sirove nafte, radi na onu istu naftu koju prerađuje. S obzirom na to da je reč o sirovini koja ima veliki postotak hemijskih nečistoća, najviše opasnog sumpora, zagađenje je veliko i ugrožava stanovništo u oba Broda, Bosanskom i Slavonskom.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Ako bi se rafinerija prebacila na pogon plinom, mi smo spremni sve to da platimo. Razgovaramo o mogućim opcijama izvođenja projekta s privatnim izvođačima iz Hrvatske, ali za finalizaciju je potrebno sagraditi deo posebnog plinovoda od Hrvatske do BiH, odnosno do same rafinerije - tvrdi Azimov, koji je i sam posetio Slavonski Brod da se uveri u razmere zagađenja.

U tom slučaju sirovu naftu u rafineriji zamenio bi plin koji je puno čistiji i ekološki prihvatljiviji, a to bi drstično smanjilo zagađenje vazduha i okoline. Cena celog projekta je oko 10 miliona evra i Rusija plaća sve.

Igor Dekanić, ugledni stručnjak za naftu, potvrdio je da mogućnost uvođenja plina u rafineriju umnogome smanjuje zagađenje vazduha i otkrio da to i nije sasvim nova ideja za rafineriju u Bosanskom Brodu te da je već ranije spomenuta takva mogućnost. S druge strane, Rusi, osim troška, vide i mogućnost dodatne zarade jer bi plin, za pogon rafinerije, dolazio iz Rusije. Republika Hrvatska i vlasti u BiH, odnosno Republici Srpskoj, već duže vreme neuspešno pregovaraju o saniranju zagađenja vazduha iz rafinerije u Bosanskom Brodu.

Uprkos potpisanim protokolima, stanovnici Slavonskog Broda ne vide bilo kakvo poboljšanje. Istovremeno, rafinerija beleži ozbiljne gubitke koji rastu iz godine u godinu. Prihodi su u ozbiljnom padu zbog stanja u naftnom biznisu u svetu. Prema objavljenim podacima, ukupan gubitak rafinerije u Bosanskom Brodu narastao je na ukupno 284 miliona evra.

>>> Rešite KVIZ: Koliko poznaješ Putina?

(Telegraf.rs/ Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Md haus

    5. decembar 2016 | 13:48

    A nije im smetalo zagađenje dok su iz Sl.Broda dolazili da rade u rafineriju.

  • Zgb

    5. decembar 2016 | 13:07

    Bravo Rusija

  • CROX

    5. decembar 2016 | 14:46

    Ne riješava Putin ništa sa Hrvatskom, nego sa Bosnom i Hercegovinom...jel je rafinerija u Bih, a pošto smo mi građani Slavonskog Broda bili na dva prosvjeda i jasno dali do znanja da ćemo blokirat granicu, te samim time i napravit financijiske probleme rafineriji koja je u vlasništvu Rusa...normalno je da će Putin napraviti sve da rafinerija radi po propisima...dakle ti milijuni idu u Bosanski Brod zahvaljujući građanima Slavonskog Broda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA