DANAS ĆEMO SVI VIDETI PLAVI MESEC: Sledeći stiže tek 2018 (VIDEO)

Do ove retke pojave dolazi jer se naši kalendarski meseci ne poklapaju s orbitom Meseca koja traje 27,3 dana

  • 3

Ovog petka imamo priliku da vidimo još jedan pun Mesec, drugi u ovom julu. Ova retka pojava naziva se "plavi Mesec" iako nema veze s bojom našeg prirodnog satelita.

 

Evo šta treba da radite kad je pun mesec kako biste se obogatili!

 

Do "plavog Meseca" dolazi jer se naši kalendarski meseci ne poklapaju s orbitom Meseca koja traje 27,3 dana. Zato se svake dve do tri godine pojavi jedan kalendarski mesec u kom su dva puna Meseca. Poslednji "plavi Mesec" imali smo priliku da vidimo pre tri godine, a sledeći će biti u martu 2018. godine.

 

Postoje i pojave u kojima Mesec zaista izgleda kao da poprimi plavu boju. To su izuzetno retke pojave, a uzrokuju ih vulkanske erupcije ili jaki požari. Posle erupcije  Krakatoa u Indoneziji davne 1883. godine, u celom svetu je zabeležena pojava plavog Meseca, i to čak u dve godine nakon erupcije.

 

 

Do toga je došlo jer su čestice prašine i dima u atmosferi bile veće od talasne dužine crvenog svetla, pa je sa Zemlje igledalo kao da je Mesec poprimio plavičasti sjaj.

 

U engleskom jeziku postoji i izraz "once in a Blue Moon" koji označava nešto izuzetno retko.

 

 

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • VAN

    30. jul 2015 | 22:44

    U proslosti je srpska kalendarska godina imala 13 meseci +1 dan. Po tz. Kalendaru Ptica, svaki mesec je imao 28 dana. Prvi mesec je počinjao prvog dana punog meseca posle proletnje ravnodnevice i zvao se mesec RODE, itd. Zbog toga je Mesec dobio postojeći naziv zato što (MEri, i SEČe) C=Č,

  • Ana

    30. jul 2015 | 22:48

    Elvis,, Blue Moon"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA