I Vilijam Šekspir je duvao marihuanu, evo i dokaza za to!

Vilijam Šekspir pisao je pod dejstvom kanabisa, tvrde stručnjaci koji su analizirali ostatke glinenih lula pronađenih 2010. u vrtu bardove kuće u Stratfordu na Ejvonu

  • 4

Britanski dramaturg Vilijam Šekspir pisao je pod dejstvom kanabisa, tvrde stručnjaci sa Univerziteta Vitvatersrand u Južnoj Africi koji su analizirali ostatke glinenih lula pronađenih 2010. u vrtu bardove kuće u Stratfordu na Ejvonu.

NAUČNO DOKAZANO DA MARIHUANA NIJE ŠTETNA: Dvadeset godina su pratili grupu mladih "duvača"!

Rezultati njihove studije, objavljene u časopisu South Africain Journal of Science, ukazuju na prisustvo kanabisa u osam lula, dok su u dvema drugih, doduše pronađenih u dvorištu Šekspirovog suseda, identifikovani tragovi kokaina.

Frensis Takeri, jedan od istraživača, navodi da je Šekspir verovatno bio upoznat sa negativnim efektima kokaina, koje je navodno u Englesku doneo slavni morepolovac i gusar Frensis Drejk, te je više voleo kanabis čije je konzumiranje, zbog stimulativnih svojstava, u to doba bilo veoma rašireno.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Južnoafrički naučnici su u lulama, starim 400 godina, pored kanabisa i kokaina pronašli i tragove nekoliko vrsta duvana koji su se koristili u XVII veku.

Istraživači su do ovih nalaza došli istovremenom primenom gasne hromatografije i masene spektrometrije, najmodernije tehnike za razdvajanje hemikalija.

Kako bi potkrepili svoju tezu, naučnici ističu da Šekspir u svom sonetu 76 govori o "travi" (weed) kao sredstvu inspiracije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Srbin

    11. avgust 2015 | 19:30

    Ne treba vestacenje da se zna da je duvao... dovoljno je procitati njegovo delo.

  • Mix

    12. avgust 2015 | 07:07

    Variti ili ne variti pitanje je sad.

  • Шоне

    12. avgust 2015 | 09:18

    Опије се УМ тако,нема да смета човек има већу инспирацу тада.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA