PUTIN IMA NEŠTO OGROMNO, nečujno, neuhvatljivo i baš moćno (VIDEO)

Kod nove podmornice brzina je znatno povećana, a buka znatno smanjena uvođenjem tihih mašina i izolacijom buke

  • 6

Rusija je 31. maja pokrenula svoj šesti i poslednji projekat za uvođenje poboljšane Kilo dizel-električne podmornice u crnomorsku flotu.

NOVO RUSKO ČUDO: Nevidljive podmornice lansiraju krstareće rakete!

Ova zemlja sada planira da uvede podmornice i u pacifičku flotu, a kasnije će napraviti nekoliko poboljšanih Kilo podmornica i za severnu i baltičku flotu, kako je naveo viceadmiral Aleksandar Fedotenkov, zamenik šefa ruske mornarice. Poboljšana verzija Kilo podmornice pod nazivom Varšavjanka poseduje naprednu tehnologiju nevidljivosti, proširen domet i sposobnost da gađa kopnene mete, kao i mete na i u vodi.

Rusija trenutno ima četiri ove podmornice u službi crnomorske flote, a peta koja je naručena u martu će uskoro početi sa testiranjem.

Maksimalna brzina ove podmornice kreće se od 10-12 čvorova na površini (18-22 km/č) i 17-25 čvorova u vodi (31-46 km/č). Podmornicom treba da upravljaju 52 mornara i ona može da vrši neprekidnu patrolu u periodu od 45 dana. Dugačka je 70-74 metara.

Ova nova podmornica ima jedinstvene karakteristike što se tiče buke. Njena prethodnica, podmornica klase Kilo, dobila je nadimak „crna rupa“ među zapadnim pomorskim stručnjacima zbog veoma niske količine buke koju je emitovala i veoma male vidljivosti. Kod nove podmornice brzina je znatno povećana, a buka znatno smanjena uvođenjem tihih mašina i izolacijom buke pomoću antiakustičnog gumenog sloja primenjenog na spoljnu površinu trupa.

Podmornica poseduje dupli trup pod pritiskom, a takav dizajn joj omogućava veću šansu za preživljavanje u slučaju oštećenja podmornice.

Opremljena je višenamenskim borbenim i komandnim sistemom koji pruža informacije za efikasnu kontrolu i ispaljivanje torpeda. Kompjuter visoke brzine može da obradi informacije dobijene opremom za izviđanje i da ih prikaže na ekranu i izračuna neophodne parametre. On može pružiti informacije o automatskoj kontroli oružja, ali i informacije o preporukama za manevre i postavljanje oružja.

Pogonski sistem podmornice sastoji se iz dva dizel generatora, glavnog pogonskog motora, ekonomičnog motora i jednog vratila sa propelerom. Postoje i dva dodatna motora za plitku vodu i vanredne slučajeve. Dva akumulatora se nalaze u prvoj i trećoj pregradi podmornice. Glavna mašinerija je opremljena sistemom sa automatskom kontrolom.

Namenjena je uglavnom za borbu protiv brodova i drugih podmornica u relativno plitkim vodama.

 

Naoružanja koja poseduje su:

– vazdušna odbrana: 8 SA-N-8 Gremlin ili SA-N-10 Gimlet protivvazdušnih projektila.

– šest torpedo cevi od 533 mm sa 18 ASW torpeda. Cevi mogu da se koriste i za lansiranje VA-111 Shkval superkavitirajućih „podvodnih projektila“ ili za lansiranje mina. Kompjuterski kontrolisan sistem za pripremanje torpeda je opremljen tako da je potrebno samo 15 sekundi da se torpedo pripremi za paljbu. Prva salva može da se ispali u roku od 2 minuta, a druga u roku od 5 minuta.

– Kalibr-PL protivbrodni i protivpodmornički projektili sa dometom od 1.500 kilometara.

Nove podmornice su opremljene poboljšanim MGK-400EM sonar sistemom koji omogućava olakšanu detekciju podmornica i brodova i podvodnih zvučnih signala, ali i određivanje porekla signala.

MGK-400 troši veoma malo energije, čime je dodatno smanjena buka koju podmornica stvara.

Podmornice su skoro nečujne, jake, prilično automatizovane, veoma pouzdane i lako održive. Prema izveštaju National Interest-a, Varšavjankaa je jedna od 5 najsmrtonosnijih ruskih podmornica.

Rusija je posvetila puno vremena modernizaciji svoje vojske, a o tome dosta govori i činjenica da su trenutno u izgradnji četiri različite vrste podmornica.

(Telegraf.rs/ Izvor: webtribune.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zeljko

    22. avgust 2016 | 15:55

    Putin ima ovo ima ono...sta mi imamo?? Daj zivotni standard i ajd zdravo ratu i oruzju

  • Crni

    22. avgust 2016 | 15:34

    Imam i ja nesto ogromno pa koja voli nek izvoli

  • Špijun

    22. avgust 2016 | 15:18

    Zar ovo sve ne bi trebalo da bude vojna tajna?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA