Poslušajte magičnu pesmu ptice po kojoj je KOSOVO dobilo ime. Simboliše prolaz između ovog i onog sveta! (VIDEO)

Kos najčešće peva u zoru i predveče, baš onda kada se noć pretvara u dan, odnosno dan u noć. Zbog te svoje karakteristike i mistične crne boje, kos je ptica koja se simbolično povezuje sa prolazom između vidljivog i nevidljivog

  • 6

Kos je ptica pevačica iz porodice drozdova čija je domovina prostor Evrope i Male Azije, kao i delovi Magreba, oni koje pokriva planina Atlas; ponekad se sreće i u drugim delovima Azije. Mužjak je crne boje sa narandžastim kljunom i žutim prstenom oko očiju, dok je ženka smeđa sa pegama s donje strane i tamnijim kljunom.

Dužine 23-29 centimetara i težine 80-125 grama, uglavnom živi u šumama i vrtovima blizu ljudi, mahom na tlu po kojem traži hranu, prevashodno insekte, gliste, semenje, bobice, možda mlade guštere i žabe.

Ženka gradi gnezdo u martu, mahom u bršljanu i glogu, uglavnom, tražeći zimzelene biljke. Polaže od četiri do pet jaja, na kojima leži dve sedmice; roditelji ih hrane još dve nedelje u gnezdu, i još tri kao poletarce.

Ilustracija Kosovske bitke u čuvenom ruskom "Naličnom letopisnom kodeksu" iz 16. veka. Foto: Wikipedia/Shakko Ilustracija Kosovske bitke u čuvenom ruskom "Naličnom letopisnom kodeksu" iz 16. veka. Foto: Wikipedia/Shakko

Kos najčešće peva u zoru i predveče, baš onda kada se noć pretvara u dan, odnosno dan u noć.

Zbog te svoje karakteristike i mistične crne boje, kos je ptica koja se simbolično povezuje sa prolazom između vidljivog i nevidljivog sveta, između Neba i Zemlje, zbog čega i jeste sveta ptica u folklorima mnogih naroda.

Zato i jeste neobično što se Kosovo polje zove upravo po njoj, imajući u vidu da se upravo na tom mestu odigrala bitka koja se u srpskoj mitologiji razvila u koncept Nebeske Srbije; po legendi, knez Lazar je između zemaljskog i nebeskog carstva izabrao ovo drugo.

Da li je ovo verovanje nastalo zbog toga što je običan svet znao simboličnu vrednost kosa, ili je to slučajnost, ili slučajnosti ne postoje?

Uglavnom, ptica kos je živo otelovljenje dva fundamentalna koncepta alhemije i magije: tranzicije i transformacije. Kos simboliše život na Nebesima u smislu uzvišenije inteligencije, uzvišenijih ideala i misli, i šire spoznaje, dok je njena crna boja simbol čistog potencijala.

Kombinacija svega toga briše granicu ljudskih sposobnosti i mogućnosti.

Zato zatvorite oči i poslušajte pesmu kosa. Nećete moći da se zaustavite. Kažu da vam ona omogućava da zaronite u dubine svoje duše za koje niste ni znali da postoje, i da ih osvetlite i rasvetlite.

Švedska ju je proglasila nacionalnom pticom.

Zar ne bi bilo mnogo logičnije da mi to učinimo?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ftn

    9. oktobar 2016 | 09:34

    Možda bi bilo bolje da beogradski pašaluk prestane sa prodajam i izdajama sopstvenog naroda i pokaže šta je potpisao...svi će odgovarati za veleizdaju i ova i one vlasti

  • Srbija

    9. oktobar 2016 | 11:15

    Kosovo... Sveta srpska zemlja...

  • Majkl

    9. oktobar 2016 | 12:04

    Слажем се у потпуности са коментарима Бране и ФТН-а и намам ништа да додам и одузмем, али пошто је текст о једној дивној птичици остаћу на тој теми. Обожавам кад ме у пролеће пробуди цвркут ових предивних птичица. Живим у Крунској цео живот и у дворишту имамо пуно дрвећа и пуно разних птица. Двориште је огромно и оивичено зградама из 4 улице (Крунска, Алексе Ненадовића, Његошева и Проте Матеје). Дворишта нису спојена али су препуна дрвећа и птица. Верујте ми пошто гледам на двориште, да имам доживљај као да живим на селу, а не у строгом центру. Мир, тишина и цвркут птица. Косови, дроздови, сенице, врапци, гугутке, чак и једна сова. Да не поверујете да тако нешто има у строгом центру Београда.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA