MAGLA UBICA: Čak 12.000 ljudi umrlo je od ove misteriozne pojave (VIDEO)

Spustila se 5. decembra, a podigla tek četiri dana kasnije. Za to vreme umrlo je 12.000 ljudi, 150.000 je završilo u bolnici, a uginulo je i na hiljade životinja

  • 3

Možda je činjenica da naučnici istražuju događaj u atmosferi od pre 64 godine pomalo čudna, ali problemi iz prošlosti često mogu pomoći kod problema današnjice. Ne samo da su uspeli da reše misteriozni slučaj magle iz 1952. godine, nego su naišli i na otkrića koja bi mogla biti ključna u borbi protiv zagađenja vazduha u modernim metropolama.

Kad pogledate ove fotografije, biće vam jasno zašto je ovo GRAD MAGLE (FOTO)

Magla ubica

Naime, 1952. godine,u Londonu se pojavila ubojita magla. Spustila se 5. decembra, a podigla tek četiri dana kasnije. Za to vreme umrlo je 12.000 ljudi, 150.000 je završilo u bolnici, a uginulo je i na hiljade životinja. Tačan uzrok nije poznat sve do danas.

Kroz merenja sastava magle u Kini i laboratorijskih eksperimenata i straživač Reni Zang i njegov tim uspeli su da otkriju razlog: nitrogen dioksid hemijskom reakcijom je pretvarao  bezopasani sumporov dioksid u smrtonosnu sumpornu kiselinu.

Kinu spašava đubrivo

- Znali smo da je sumpor bitan deo slučaja i da se sumporov dioksid koji se stvarao paljenjem uglja u fabrikama i od strane građana pretvarao u sumpornu kiselinu. Ali, kako je tačno došto do toga nije poznato.

Rezultati istraživanja pokazali su  da je pretvaranje olakšao nitrogen dioksid, koji je bio prisutan u magli - objasnio je Zang.

Nešto slično događa se u najzagađanijim kineskim gradovima danas. Jedini razlog zašto se tamo nije pojavila "magla ubica" je amonijak koji neutralizuje proces, a prisutan je u atmosferi jer se u Kini koristi mnogo đubriva.

Magla u Londonu bila je kisela, dok je u Kini uglavnom neutralna. To naravno ne znači da je zdrava, ali je u svakom slučaju bolja nego "magla ubica".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor:telegram.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA