PROŠETAJTE SE PO PUTINOVOM VRHU: Nalazi se u Kirgistanu i sa svojih 4.446 metara najviši je predsednik na svetu (FOTO)

Tjen Šan je sveti planinski lanac u tengrijanstvu, drevnoj centralnoazijskoj religiji, a njegovo ime znači Nebeske planine. Jedan vrh na Tjen Šanu od 2011. godine nosi ime po ruskom predsedniku. Tako je Vladimir Putin sa svojih 4.446 metara najviši aktuelni predsednik na svetu

  • 0

Tjen Šan je veliki planinski masiv u Srednjoj Aziji čiji naziv u prevodu znači Nebeske planine. Proteže se kroz više zemalja: Kinu, Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan. Upravo je ova potonja bivša sovjetska republika važna za priču.

2011. godine jedan vrh na ovom lancu, smešten na severu te države, u Čujskoj oblasti, poneo je ime ruskog predsednika Vladimira Putina, pa se tako zove Vrh Vladimira Putina.

Vladimir Putin je visok 4.446 metara što ga čini najvišim aktuelnim predsednikom na svetu (kažemo aktuelnim jer pokojni Jeljcin, koji takođe ima vrh na ovom lancu od 2002. godine, doseže 5.168 metara), ali ne i najvišim vrhom na Nebeskim planinama. To laskavo zvanje pripada Džengis Čokusu, u prevodu Vrhu Pobede, koji doseže 7.439 metara.

Inače, Tjen Šan je sveta planina u tengrijanstvu, centralnoazijskoj religiji koju karakteriše šamanizam, animizam, toteizam, politeizam i, pomalo paradoksalno, monoteizam, kao i obožavanje predaka.

U pitanju je religija Boga Neba koja je u prošlosti bila, između ostalog, državna religija Mongolskog carstva, kao i Avarskog i Starobugarskog kaganata. Drevna je to religija koju su praktikovali Turci, Mongoli, Mađari, Bugari i Huni. Mongoli se i dan-danas mole za "Večno Plavo Nebo" zbog čega se ova zemlja ponekad poetično naziva i Zemlja večnog plavog neba.

Međutim, odlutali smo od Vrha Vladimira Putina. Ako želite da se "prošetate" po njemu, sada imate šansu. Obratite pažnju na sliku priloženu ispod.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA