Naizgled iste a zapravo potpuno drugačije, ove dve fotografije Zemlje pokazuju kako je tehnologija zamenila ljudsko oko (FOTO)

Čuvena fotografija "plavi kliker" sada u HD rezoluciji

  • 13

Nacionalna okeanska atmosferska administracija (The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)) nedavno je objavila novu naprednu fotografiju planete Zemlje, poznatu kao "plavi kliker".

Sat "sudnjeg dana" je bliži ponoći: Povećane pretnje čovečenstvu, gore je nego na vrhuncu Hladnog rata

Inače, prva fotografija "plavi kliker" objavljena je 1972. godine a uslikana je sa satelita Apolo 17 i izgleda ovako.

Foto: NASA Foto: NASA

Međutim, novi "plavi kliker" snimlje od strane najnovijeg satelita NOAA, nazvanog GOES-16, uslikana je 15. januara 2017. godine.

Nova fotografija je snimljena sa satelita koji je dizajniran da pravi fotografije i snimke visoke rezolucije i koji na svakih pet minuta pravi po jednu fotografiju Amerike, a čitave Zemlje svakih 15 minuta.

Foto: NASA Foto: NASA

- Jedan od naših naučnika uporedio je fotografiju Zemlje uslikanu u januaru sa prvom takvom fotografijom uslikanom ikada. Razlika je neverovatna - rekao je Stefan Volc, direktor NOAA.

On je napomenuo da GOES-16 satelit ima najsofisticiranju opremu za snimanje i fotografisanje Zemlje, kako bi se predupredile ozbiljne i devastirajuće vremenske prilike koje mogu da pogode određene delove planete.

Satelit se inače nalazi u orbiti Zemlje na 22,3000 milja iznad površine naše planete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • деки

    26. januar 2017 | 20:05

    Ајте да верујемо како Наса заиста свако неколико минута прави ове фотографије! Наса до дана данашњег није објавила ни једну једину праву фотографију! Све је фејк такозвани си-џи-ај илити "Computer-generated imagery"

  • Mile

    26. januar 2017 | 22:18

    Zasto i dalje kriju da je ravna. Dokle da nas lazu kad nema ni jefnog dokaza da je okrugla niti ni jedne prave slike. Niti je ikada neko bio van zemlje.....laz laz i samo laz. A mi jadni verujemo sve sto cujemo iz male kutije takozvane Televizor......

  • Milence

    26. januar 2017 | 19:23

    Izgleda.zastrasujuce.Kao da je cela.Severna I Juuzna Amerika okovana snegom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA