≫ 

Radioaktivni oblak kružio iznad Evrope: Ili je ruski tajni nuklearni test ili opasno zračenje farmaceutske industrije!

Norveška agencija za zaštitu od radijacije NRPA potvrdila je zabrinjavajuću informaciju, ali uverava kako trenutno nema nikakve opasnosti za čovečanstvo

  • 6

Širom Evrope u januaru ove godine zabeležena je mala, ali zabrinjavajuća stopa radijacije, a naučnici sve ovo vreme bezuspešno pokušavaju da otkriju njen izvor.

Pogledajte mapu toksičnosti Evrope i sveta: Dve države sa Balkana su među najgorima (FOTO)

Neki sumnjaju da je za sve krivac nuklearno testiranje koje su Rusi izveli na Arktiku, a drugi pak misle da je za opasno zračenje odgovorna farmaceutska industrija, piše Motherboard.

Francuski nuklearni institut IRSN izvestio je da su u tragovima detektovali radioaktivni jod-131 u atmosferi iznad severne Norveške, Finske, Poljske, Nemačke, Češke, Francuske i Španije. Nivo mu je danas u granicama normale, ali stručnjaci su zabrinuti jer ne znaju šta je bio uzrok njegovom povećanju.

Norveška agencija za zaštitu od radijacije NRPA potvrdila je zabrinjavajuću informaciju, ali uverava kako trenutno nema nikakve opasnosti za čovečanstvo.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Već se neko vreme šuška da je Rusija u tajnosti testirala nuklearno oružje na arktičkom području, navodno u oblasti Nova Zemlja, prenosi Jutranji list. Radioaktivni jod-131 prvi put otkrili su naučninici sa dva univerziteta u Kaliforniji 1938. i odmah ga povezali s radioizotopom sličnom iz testiranja atomske bombe koja su 1950-ih sproveli Rusi i Amerikanci.

Iste opasne čestice pretile su i posle nuklearne katastrofe u Černobilju u Ukrajini 1986. i posle nesreće u nuklearnoj elektrani Fukušima u Japanu 2011.

Ali sporni jod-131 koristi se i u medicinskoj industriji i to za lečenje bolesti raka povezanih za štitnom žlezdom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- S obzirom na to da je u atmosferi prepoznat samo jod-131, a drugih radioaktivnih sastojaka nije bilo, verujemo da mu je izvor u farmaceutskoj industriji jer upravo ona proizvodi radioaktivne lekove. Ipak, teško je sa sigurnošću potvrditi lokaciju sporne fabrike zbog prebrzog menjanja smera vetrova koji nose opasne čestice, ali sumnjamo na istočnu Evropu - rekla je Astrid Liland iz norveške agencije NRPA.

S njom se slaže i Britansko društvo za zaštitu od radiologije SRP.

Zbog radioaktivnog oblaka iznad Evrope uzbunu su podigle i Sjedinjene Američke Države pa su 17. februara na Stari kontinent poslale specijalizovanu letelicu koja bi trebala da detektiuje opasne čestice. Isti avion nedavno je učestvovao u ekspediciji iznad korejskog poluostrva nakon nagađanja da je Severna Koreja izvela nuklearna testiranja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Vesna

    21. februar 2017 | 16:03

    Uvek i za sve okriviti Rusiju.To je tako poželjno,moderno pametno i skreće pažnju od toga šta rade drugi

  • Aca

    21. februar 2017 | 16:03

    Na prste jedne ruke se mogu izbrojati farmaceutske firme koje prave radioaktivne izotope. Kolicine koje prave su relativno male da bi se radioaktivnost prosirila na pola Evrope. Njihove lokacije su poznate jer trguju sa drugima I bile bi one prve ugrozene u slucaju incidenta. Ove velike kolicine mogu biti iz nekog velikog izvora.

  • psssssst

    21. februar 2017 | 16:02

    Sta mislite odakle dolazi pa Chemtrails sve im jbm

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA