Najveća naftna kompanija pre 26 godina predvidela današnju katastrofu i glad u svetu ovim filmom, a sama je najviše doprinela tome (VIDEO)

Film je napravljen za javno prikazivanje, naročito u školama i univerzitetima, ali se veruje da je bio nevidljiv dugi niz godina

  • 2

Klimatske promene su "po stopi brže nego u bilo koje vreme od kraja ledenog doba - promene toliko brze da život ne bi mogao da im se prilagodi, bez ozbiljnih dislokacija". To je bilo zapanjujuće upozorenje izdato od strane naftnog giganta "Šela" pre više od četvrtine veka.

Na Antartiku i u Kairu izmerena identična temperatura! I pingvini su počeli da beže odavde (VIDEO)

Proročki film iz 1991. godine pod nazivom "Briga za klimu" prikazuje kristalno jasno kako se svet zagreva i do kakvih posledica bi moglo da dovede, prenosi "Gardijan".

- Tropska ostrva jedva su na površini čak i sada. Prvo napravljena za stanovanje, a zatim izbisane ispod talasa... Primorske nizije svuda pate od zagađenja podzemnih voda, od kojih poljoprivreda i mnogi gradovi zavise - priča narator u filmu, a njegov glas prate slike ljudi pogođenih prirodnim katastrofama i gladi.

Film je potvrdio nesigurnost u kompjuterski model predviđanja u to vreme, ali je ukazao da različiti scenariji "imaju isto ozbiljno upozorenje, upozorenje koje je jedinstveno usvojio široki konsenzus naučnika u svom izveštaju Ujedinjenih nacija krajem 1990. godine."

Deluje kao sasvim obično drveće, ali ako pogledate malo dublje u šumu, videćete uznemirujuću poruku (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Film je napravljen za javno prikazivanje, naročito u školama i univerzitetima, ali se veruje da je bio nevidljiv dugi niz godina.

Ali, "Šelove" akcije od 1991. godine, kao što su velika ulaganja u visoko zagađujući katran i lobiranje protiv klimatskih akcija, oštro su kritikovane. "Šel" je 2015. optužen da se ponaša kao "psihopata" jer je bio uključen u cinični pokušaj da se blokira akcija za globalno zagrevanje. Čak je i njihov bivši generalni direktor, Ser Mar Mudi Stjuart, rekao tada da je bilo "mučno" što je postignut "izuzetno mali napredak" po pitanju klimatskih promena od strane "Šela" i drugih naftnih kompanija.

"Šel" je zapravo znao rizike klimatskih promena i pre objavljivanja filma. Kompanija je danas član poslovnih lobi grupa koje vode kampanju protiv klimatskih akcija.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Aleksandar

    2. mart 2017 | 20:27

    Ocigledno je da onaj ko smislja naslove ne cita tekst. Inace globalno zagrevanje je izmisljena fraza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA