≫ 

Testirana veštačka materica na jagnjetu, uslovi kao u majčinom stomaku: Za tri godine kreće u upotrebu (VIDEO)

Testiran je na jagnjadima, koja su proporcionalne starosti kao beba od 23 nedelje, što je zapravo minimum koji je neophodan da bi fetus preživeo

  • 1

Medicinski istraživaći saopštili su da će veštačka materica ispunjena tečnošću, koja podseća na plastičnu kesu, moći jednog dana da održava prevremeno rođene bebe živim i zdravima tokom prvih dana njihovog života.

TUŽNA SLIKA BEDE U VENECUELI: Bebe čuvaju u KARTONSKIM KUTIJAMA umesto u inkubatorima (FOTO) (VIDEO)

Aparat je do sada ispitan na jagnjadima, a njegova svrha je da kroz plastičnu kesu sprovodi sav hranljivi materijal koji je neophodan prevremeno rođenoj deci. Naučnici u dečijoj bolnici u Filadelfiji u Sjedinjenim Državama, razvili su uređaj opremljen plastičnim džepom ispunjenim tečnošću i vrpcom nalik pupčanoj, koja dovodi kiseonik stvarajući tako tečnu sredinu u kakvoj se razvija fetus.

Testiran je na jagnjadima, koja su proporcionalne starosti kao beba od 23 nedelje, što je zapravo minimum koji je neophodan da bi fetus preživeo. Stručnjaci veruju da bi ovaj aparat mogao da se primeni već 2020. godine.

Za razliku od standardnih inkubatora, "veštačka materica" potpuno stvara uslove za bebu potpuno identične onima kakvi su u majčinom stomaku. Cilj je da se obezbedi okruženje u kojem sitne prevremeno rođene bebe mogu bezbedno da razvijaju svoje pluća i druge organe u kritičnom periodu od 23 do 28 nedelja nakon začeća.

Kada su u pitanju životinje, nakon ovog tretmana oni su normalno disali, otvarali su oči, vuna im je rasla, a refleksi i organi su im pravilno funkcionisali.

Prerano rođeno dete, u 23 nedelji ima manje od 600 grama i od 30 do 50 odsto štansi da preživi. Oni koji to prežive u 90 odsto slučajeva pate od neke hronične plućne bolesti. Takoše, postoji velika verovatnoća doživotnog invaliditeta.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA