Konačno otkrivena misterija ko je majka Leonarda da Vinčija: Objavljeni i nepoznati detalji o mužu Mona Lize

Pravo ime Leonardove majke bilo je Katerina di Meo Lipi, bila je siromašno siroče bez oca i majke, a kad je imala samo 15 godina zaveo ju je advokat s kojim je odmah ostala trudna

  • 1

Identitet majke jednog od najslavnijih italijanskih slikara Leonarda da Vinčija oduvek je bio misterija. Stručnjaci su na sve moguće načine pokušavali da saznaju nešto o njoj, ali dokumenata jednostavno nije bilo.

 

Leonardu da Vinčiju za Mona Lizu nije pozirala samo žena

 

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Vanzemaljska figura na slici Mona Lize! (VIDEO)

 

Sa sigurnošću se znalo samo da joj je ime bilo Katerina i da je Leonarda začela u vanbračnoj vezi, a proširila se legenda da je bila robinja. Nove detalje o Katerini, kao i o porodici Mona Lise i Leonardovom rodnom mestu otkrio je istoričar umetnosti Martin Kemp, profesor na Univerzitetu Oksford, kopajući po arhivama u Firenci i Vinčiju.

 

Pravo ime Leonardove majke bilo je Katerina di Meo Lipi, bila je siromašno siroče bez oca i majke, a kad je imala samo 15 godina zaveo ju je advokat s kojim je odmah ostala trudna. U to je vreme živela kod bake na oronuloj farmi, kilometar i po udaljenoj od grada Vinči na toskanskim brežuljcima.

 

Foto: Wikipedia/Web Gallery of Art

Foto: Wikipedia/Web Gallery of Art

 

Kemp je ovu tezu izneo u knjizi "Mona Lisa: Ljudi i slika", koja bi trebalo da izađe sledećeg meseca.

 

Dokumenti koje je otkrio Kemp ne donose nove informacije samo o Da Vinčijevoj majci, već i o njemu i samoj Mona Lizi, odnosno Lisi del Đokondo i njenom mužu Frančesku. Kako piše Gardijan, Frančesko nije bio nikakav uglađeni trgovac svilom, kao što se ranije pretpostavljalo, nego trgovac šećerom, kožom, nekretninama i - robljem. Navodno je redovno u Italiju dovodio robinje.

 

Istraživanje, takođe, dovodi u pitanje dosadašnje poznato Leonardovo mesto rođenja u mestu Anćianu, tri i po kilometara udaljeno od Vinčija. To je mesto koje godišnje privlači na hiljade turista, ali dokumenta sugerišu da ljubitelji umetnosti posećuju pogrešnu lokaciju. Kemp želi da dokaže da se Da Vinči rodio, 15. aprila 1452. u kući dede po ocu, u Vinčiju, gde je i odrastao.

 

Foto: Wikimedia/Public domain

Foto: Wikimedia/Public domain

 

Naime, Kemp je u arhivama u Vinčiju i Firenci iskopao financijske dokumente iz 15. veka koji kroz potvrde o porezu na nekretnine pružaju nove dokaze.

 

- Toskana je vrlo rano uspostavila sastav oporezivanja bogatih i nametnula poreze na vredna imanja. To je fantastično otkriće jer su svi morali predati izveštaje. Naravno, svi su se predstavljali kao siromasi. Svi su u dokumentima pisali da se zgrada raspada, no inspektori su obavljali svoj posao. U slučaju Vinčija, Katerinin otac, koji je po svemu sudeći bio vucibatina, imao je oronulu kuću u kojoj niko nije živio pa mu nisu mogli naplatiti porez. On je nestao i navodno je jako mlad umro. Tako je Katerina ostala sama -  rekao je Kemp.

 

Katerina je imala i puno mlađeg polubrata Papu, a baka joj je umrla godinu pre Leonardova rođenja. Katerina, koja je tada imala 14 godina, i mali Papo ostali su bez primanja, finansijske pomoći, sami, u polusrušenoj kući. Advokat koji ju je zaveo, 25-godišnji Ser Pijero da Vinči, radio je u Firenci i imao je već dogovoren brak, a prema nekim dokumentima se čini da je njegova porodica Katerini dala skromni miraz. To objašnjava kako se ubrzo udala za lokalnog farmera Antonija di Piera Butija.

 

Foto: flickr/edwin.11

Foto: flickr/edwin.11

 

Katerina je kasnije rodila i drugog sina i četiri kćeri, a Kemp se nada da će njegovo istraživanje pomoći da se sruše neki popularni mitove o ovom umetničkom genijalcu.

 

- Posebno je atraktivno u javnosti postalo da je Katerina bila robinja. Jedni su govorili robinja iz Afrike, drugi iz Indije, treći nisu govorili poreklo. Isto tako su i o Mona Lizi kružile priče da je ona zapravo Leonardo odeven u žensku odeću i našminkan, da je prostitutka, svašta… Tako legende postanu istinitije od istine, ali svakako su intrigantnije - rekao je Kemp.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs / Jutranji.hr)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA