Od virusa do kokaina: Kada vidite šta se sve krije na novcu koji svakodnevno dodirujemo, ZGROZIĆETE SE

Tu su salmonela, stafilokoke, ešerihija koli i propionibacterium acnes, odnosno bakterija koja uzrokuje nastanak akni, ali i mnogo više od toga

  • 2

Najnovije istraživanje koje su sproveli američki naučnici pokazalo je da se na novčanicama nalazi mnogo više nečistoća od očekivanih bakterija, virusa i gljivica.

U toku je LOV NA GADAFIJEVO BLAGO: Traže njegove milijarde, dijamante i zlato! Sumnja se da je ovde godinama skriveno (MAPA)

Rezultati naučne studije, objavljene u aprilu, koju je sproveo Univerzitet u Njujorku, pokazali su da se na novčanicama koje kruže Njujorkom nalazi na stotine različitih bakterija, prenosi Dejli mejl.

Tu su salmonela, stafilokoke, ešerihija koli i propionibacterium acnes, odnosno bakterija koja uzrokuje nastanak akni, ali i mnogo više od toga.

Tragovi kokaina pronađeni su na 80 odsto uzoraka, a zabeleženi su i tragovi morfijuma, heroina, metamfetamina i ametamina. Na listi se nalaze ostaci hrane, DNK tragovi kućnih ljubimaca i tragovi fekalija.

Iako se teške bolesti ne prenose često novcem, naučnici će pokušati da pronađu najbolji način za čišćenje novčanica između transakcija.

Izlaganje starijih novčanica ugljen-dioksidu na određenim temperaturama i pod određenim pritiskom, dovodi do uklanjanja ulja i prljavštine koji dospevaju sa ljudskih prstiju, dok visoke temperature ubijaju mikrobe koji bi inače neometano mogli da opstanu na novcu.

Savet istraživača je da nakon dodirivanja novčanica svakako izbegavate kontakt s kožom, a kad stignete - dobro operite ruke.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • VAN

    23. jun 2017 | 10:07

    Pranje novca je neophodno i jako potrebno. Zato tajkuni koji peru novac imaju čiste ruke.

  • @#$

    23. jun 2017 | 11:31

    Ja se gadim na pare.Nikad ih nemam u đžepu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA