OSTAĆETE BEZ TEKSTA: Misteriozni krugovi otkriveni na dnu okeana (FOTO)

Japanski fotograf blizu obala svoje zemlje otkrio je tajanstvene geometrijske oblike, a kada se vratio sa stručnjacima i TV ekipom, otkrio je i ko ih je "skrivio"...

  • 0

Prema navodima američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije, manje od pet odsto svetskih okeanskih dubina je istraženo, što znači da - znate ovu matematiku iz prvog razreda - 95 odsto stvari koje leže na dnu Zemljinih mora nikada nije viđeno ljudskim okom.

Jedna osoba je, međutim, ceo svoj život posvetila otkrivanju misterija koje leže na dubinama oko japanskih obala. Fotograf Jođi Okata dobio je ronilačku dozvolu u 21. godini i poslednjih pedeset godina proveo je istražujući i dokumentujući sve na šta je naleteo.

Nedavno, dok je ronio blizu Amami Ošime na jugu svoje prekrasne zemlje, Okata je spazio nešto što nikada pre u svom životu nije video: isparane geometrijske peščane paterne skoro dva metra u prečniku, na dubini od 25 metara.

Kada se vratio sa kolegama i TV ekipom sa NHK televizije, zajedno su došli do neverovatnog otkrića.

Pogledajte ko je tajanstveni umetnik:

O čemu se radi? Riba koju možete da vidite kao "krivca" za ovo predivno umetničko delo prirode je mala naduvana riba (koja se smatra jednim od najotrovnijih kičmenjaka na svetu), a kao razlog za ovakvo ponašanje stručnjaci su utvrdili - udvaranje.

Naime, mužjak ove ribe na ovaj način privlači ženke, koje imaju istančan ukus što se tiče ovih remek-dela, i što su krugovi kompleksniji, veća je verovatnoća da će do parenja doći.

A kada do parenja dođe, jaja se polažu u samo središte kruga. Neverovatno!

Sada se zapitajte: ako u 2012. godini i dalje otkrivamo nešto novo i ovako impresivno o našoj matičnoj planeti Zemlji, a znate da je 95 odsto okeana i dalje neistraženo, zamislite šta još čeka da bude otkriveno!

(M. B. / Foto: NHK)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA