Fenomen "mesečevog luka", pojava koja se viđa jednom u 200 godina: Krasi ga ledeno bela boja, nastaje kada se svetlo prelama kroz kišu (FOTO)

Lunarni luk je mnogo delikatniji od duge, te retko dočarava ceo spektar boja i obično se pojavljuje u ledeno beloj boji

  • 3

Tokom jedne večernje šetnje u jesen 1799. godine, Vilijam Kol, sada već zaboravljen engleski pesnik, zastao je iznenada kada je pogledao nebo iznad Norfolka. Video takav prizor koji ga je nadahnuo da napiše stihove: "Atmosfera para vlažni potok, a bledi mesec prikazuje njen lunarni luk".

NA NEBU PRAVI SPEKTAKL: Pogledajte u Mesec večeras i videćete nešto neverovatno (FOTO)

Svestan da će čitaoci pogrešno protumačiti atmosferu koju je opisao, Kol je ostavio i upustvo u fusnoti: "Pogledajte Nolfokovu Hroniku 17. novembar 1799. godine".

Kolov lunarni luk je ponovo u žiži interesovanja 218 godina kasnije. Par eteričnih fotografija snimljene su prošle godine u Jokširu i Nortumerlandu. One su zračile nekom posebnom magijom i prosto oduševile korisnike društvenih mreža fenomenom za koji nikada do tog momenta nisu čuli.

Foto: Wikipedia/Caspar David Friedrich Foto: Wikipedia/Caspar David Friedrich

Duga se, kao i njen bliski rođak, pojavljuje kao luk, kada se svetlo prelama kroz kišu ili sumaglicu. Lunarni luk je mnogo delikatniji od duge, te retko dočarava ceo spektar boja i obično se pojavljuje u ledeno beloj boji.

Imajući u vidu njenu sablasnu privlačnost i spektakularan šarm, mogli bi pomisliti da bi lunarni luk bio idealna tema za umetnike koji žele da izbegnu pad u kič duge.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Koliko je kamenja doneto sa Meseca na Zemlju?

Jedan engleski slikar pejzaža Džon Konstable je lunarni mesec opisao kao "najlepšu i retku pojavu", što pokazuje da su umetnici bili svesni pojave lunarnog luka.

Zato iznenađuje što je osim u delima nemačkog slikara Kaspara Davida Fridriha, ova pojava izbegla da se pozicionira u alhemiju umetnosti.

(Telegraf.rs/Izvor:bbc.com)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • PEXON

    24. februar 2018 | 23:57

    Dokaz postojanja kupole iznad nas.

  • Matrix

    25. februar 2018 | 12:04

    Još jedan dokaz koji potvrđuje da je zemlja ravna,a iznad nas kupola.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA