Kako zapravo izgleda Božić u Rusiji? Nekada je bio zabranjen, a prema narodnom verovanju te noći se dešavaju čuda i ostvaruju najluđe želje (VIDEO)

Do Božića se svi poslovi obave - kuća se očisti, jelka okiti a trpeza mora biti bogata i ukusna. Imućni Rusi Božić slave daleko od kuće

  • 4

I pored toga što su iz istorije to davno učili, pripadnici drugih religija i naroda neretko se iznenade podatkom da pravoslavni svet Božić ne slavi 25. decembra već 6. i 7. januara.

Kako su pripadnici pravoslavnog sveta ostali verni Julijanskom kalendaru, njima je "prva" Nova godina zapravo samo uvod u Božić kojem prilaze na vrlo posvećen način.

Foto-ilustracija: Profimedia

BOŽIĆNI OBIČAJI: Evo zašto palimo badnjak za Božić!

Nakon što prođu kroz noćne obilaske crkve odnosno u njoj dočekaju ponoć, Rusi prvo zažele po jednu želju za godinu pred njima.

Oni koji te večeri ne odu do crkve, na televizijama gledaju prenos liturgije, glavne službe iz Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi u kojoj su tada svi najvažniji državnici i crkveni poglavari.

Foto: AP/Tanjug

Narednog jutra sva vrata domova otvorena su za posete. Neki delovi Rusije imaju i tradiciju dolaska položajnika, dakle običaj koji se zadržao i u Srbiji.

Trpeza obilna i ukusna

Ljudi dolaze u goste i jedni drugima čestitaju praznik a neretko i strance pozivaju na gozbu. Kako su se tokom Badnjeg dana suzdržavali od hrane, Rusi od ranog jutra sede za stolovima i obeduju.

Na stolu im je obavezno sočivo, jelo napravljeno od kuvane pšenice, ječma, raži i heljde uz koji ide i sok od badema. Na stolu mora biti mnogo mesnih jela, a obavezno je ili pečeno prase ili guska punjena jabukama. Neke domaćice pripremaju i božićni hleb, odnosno božićni agnjec — peku kolač od biskvitnog testa.

Badnjak nemaju kao mi, ali zato jelku ukrašavaju stavljajući na vrh Vitlejemsku zvezdu koja se pojavila na nebu u trenutku rođenja Isusa Hrista. U svim ruskim kućama nalaze se i čuveni mali Božićni venčići, zvončići kao i sveće.

Foto-ilustracija: Profimedia

Pesma kao uvod u ispunjavanje želja

Dan se provodi u radosti i pesmi - neki manje naseljeni delovi Rusije praktikuju da im tog dana po ulicama hodaju zagrljeni momci i devojke pevajući koledarske pesme. Po narodnom verovanju, te noći će se dešavati čuda, a i najluđe želje možda će se ispuniti.

Ipak, u svim većim gradovima takvih običaja više nema - štaviše, u mnogim domovima Božić je počeo da se slavi na "katolički" način, dakle uz drugačiji tip večere i darivanja skupocenim poklonima.

Treba podsetiti i da je u vreme Sovjetskog Saveza Božić bio zabranjen da se slavi, ali na radost 39 posto svetske populacije pravoslavaca u Rusiji, sve je ponovo došlo na svoje i oni mogu 7. januara da se vesele do jutra.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Wien

    7. januar 2018 | 07:37

    Cak ni nacisti nisu zabranjivali slaviti Bozic ali komunjare jesu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA