≫ 

Najveća raketa ikada napravljena! Ako misija uspe, ova naprava leti u orbitu (VIDEO)

Falcon Heavy, sa 27 motora koji mu daju potisak, izgrađen je od tri Falcon 9 raketa – jedna je u sredini, a dve na bokovima služe kao pojačala

  • 18

Očekuje se testni let nove Falcon Heavy "jumbo" rakete koju je izgradilo transportno preduzeće Space Exploration Technologies, a koje je osnovao preduzetnik Elon Musk. To će biti najveća raketa do sada ikada napravljena.

Prvi badminton meč u svemiru: Rusi, Amerikanci i Japanci odmerili snage (VIDEO)

Ako to lansiranje uspe, Falcon Heavy će postati najsnažnija raketa koja postoji i najmoćnije svemirsko vozilo koje će uzleteti iz SAD-a otkad je NASA raketama Saturn 5 poslednji put prevezla astronaute na Mesec pre 45 godina. Ova raketa moći će da ponese teret od 64 tone.

Falcon Heavy, sa 27 motora koji mu daju potisak, izgrađen je od tri Falcon 9 raketa – jedna je u sredini, a dve na bokovima služe kao pojačala.

Falcon Heavy/Foto:Printskrin/youtube

Te dve rakete trebale bi se nakon lansiranja spustiti padobranima na Kejp Kanaveral, dok bi središnja raketa nakon leta trebalo da sleti na brod u Atlanti.

Svemirska letilica već je postavljena na lansirnoj platformi u Kenedijevom svemirskom centru u Kejp Kanaveralu u Floridi, koju je koristio Saturn 5 noseći tročlanu ekipu Apollo 11 na svojoj istorijskoj misiji 1969. godine, koja je kulminirala prvim koracima Nil Armstrong i Baz Aldrina na mesečevoj površini.

Putnik koji će se voziti na vrhu Falcon Heavya biće Tesla Roadster, te će tako, uspe li misija, biti prvo vozilo poslato u sunčevu orbitu.

Falcon Heavy/Foto:Printskrin/youtube

Spektakularna raketa, koja može poneti najviše tereta u svemir, nakon nekoliko minuta se rastavila i njeni moduli krenuli su prema Zemlji. Dva su se savršeno spustila na kopno u sceni koja je izgledala kao kadar iz Zvezdanih staza, a treći Falcon modul još čeka svoju potvrdu.

Inače, istorijski prvi let Falcon Heavy rakete je postao drugi najpopularniji prenos u istoriji Jutjuba s rekordnih 2,3 miliona gledaoca na vrhuncu. Prvo mesto i dalje drži Feliks Baumgartner sa svojim skokom sa ivice svemira iz 2012. godine.

Pogledajte video lansiranja uživo:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Lazar. Mड़ञणम

    7. februar 2018 | 00:56

    Jesu navijali Severnoj Koreji tu probu posto ovi kad metak ispale oni dignu prasinu kao da je pala atomka na belu kucu, to sto oni rade je ok i nema opasnosti po druge drzave i covecanstvo. Blizi se i njima kraj samo sto ni sami nisu svesni toga. Nicija nije gorela do zore pa nece ni njihova.

  • Cvorovic

    7. februar 2018 | 00:54

    Super taman da ošteti i ovo malo ozona što imamo

  • Nemanja

    6. februar 2018 | 22:24

    Dakle niko nikad nije izašao iz zemljine orbite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA