≫ 

Bukurešt - grad kablova: Vise sa svih zgrada, turistima "bodu" oči, a Rumuni se čude kada pitate za njih (FOTO) (VIDEO)

U Bukureštu, iako se radi o gradu u EU, nema strogih zapadnih propisa vezanih za izgled i održavanje zgrada

  • 7

Glavni grad Rumunije, Bukurešt, mogao bi se nazvati i gradom kablova, jer na svim zgradama vise kablovi od telefona, interneta i drugih digitalnih usluga, koji u drugim metropolama ne mogu da se vide.

Nekome ko prvi put dođe u Bukurešt, posebno sa Zapada, odmah upada u oči da u jednoj metropoli zemlje koja je članica EU na svim zgradama vise kablovi i to potpuno neskriveno.

Gotovo nijedno zdanje nije pošteđeno visećih kablova na svojoj fasadi, koji od zgrade do stubova vise i kvare svaki pogled, a nema ih jedino na novijim zdanjima.

22 najjeftinija grada na svetu: Dva su nam veoma blizu, a cene u njima svima su "bagatela" (FOTO) (VIDEO)

U zapadnim zemljama članica EU takva "šuma" kablova ne bi mogla da se vidi ni u najmanjem mestu, a kamoli u nekoj od metropola.

Rumunima ovakav prizor širom grada uopšte ne smeta Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U Nemačkoj ili Austriji za viseće kablove stanari tih zgrada platili bi velike kazne, a "estetski nesklad" bio bi odmah uklonjen.

Međutim, u Bukureštu, iako se radi o gradu u EU, nema strogih zapadnih propisa vezanih za izgled i održavanje zgrada. 

Rumunima, stanovnicima Bukurešta, gomila visećih kablova na zgradama nije ništa nenormalno i oni se čude kada neko to primeti i upita ih za njih.

Kablovi vise sa skoro svih zgrada u Bukureštu Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je objašnjeno Tanjugu, kablovi su posledica nedovršene restitucije, zbog čega se odustalo od kopanja dovoda kablova sa ulice, ali i njihovog skrivanja bušenjem voda u fasadi.

Inače Bukurešt je i grad u "urbanističkoj tranziciji" sa mnoštvom dizalica i zdanja u izgradnji, brojnih modernih kafića, restorana, ali i urušenih zdanja.

Glavni grad Rumunije ima više od dva miliona stanovnika, a njegov glavni simbol je svakako impresivna zgrada parlamenta.

Odmah preko puta parlamenta, zdanje koje je teško u potpunosti obuhvatiti kamerom u jednom kadru, oko bulevara koji krase brojne fontane, nalaze se zgrade na kojima vise kablovi, koji vode do bandera na kojima su "upetljani" u gomilu.

U Bukureštu, iako se radi o gradu u EU, nema strogih zapadnih propisa vezanih za izgled i održavanje zgrada Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vidi se da je Bukurešt tek od skoro počeo da se posvećuje turizmu i eksploataciji svog nasleđa, a pre svega stavljajući u prvi plan Vlada Cepeša, u legendi poznatijeg kao grof Drakula. 

Tako i u Bukureštu na više mesta može da se nađe njegova bista, ali i ime, jer je to nešto po čemu je Rumunija poznata u svetu.

Ime šestog grada EU po broju stanovnika po prvi put se pominje 1459. godine, kada je Bukureška citadela postala rezidencija vlaškog kneza Vlada III Cepeša, čuvenog Drakule.

Ovakav prizor širom grada "bode" oči turistima Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Četiri veka kasnije ceo region se oslobađa od Otomanske imperije i 1881. godine nastaje Kraljevina Rumunija, a Bukurešt postaje glavni grad i tada počinje njegov arhitektonski procvat.

U periodu između dva svetska rata Bukurešt dobija nadimak "Pariz istoka", a danas je mešavina starih i novih stilova.

Ovaj grad koji danas ima više od dva miliona stanovnika, a još 1931. imao je nešto više od 600.000, krase dva velika bulevara, a veliki deo zgrada izgradili su strani arhitekti, pre svega Franzuci i Italijani, a i sami rumunski arhitekti negovali su stil sličan francuskom.

Tako i Bukurešt ima svoju Trijumfalnu kapiju, a poznat je i po brojnim parkovima, od kojih je najpoznatiji park Cismigiu sa veštačkim jezerom.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dusanka

    25. april 2018 | 14:54

    Bukurešt nije jedini grad gde više kablovi .U Americi vise kablovi od struje ,interneta i ko zna čega .Kad duva vetar,je nemoguće ići ulicom ,jer kablovi vise i ne znaš koji će da se sruči na glavu .Zato i ima svakodnevnih požara ,jer na kucama nisko i labavo lelujaju kablovi za struju .Napredna zemlje !!!!

  • Zika

    25. april 2018 | 17:43

    Tako je i u Bugarskoj a u Grckoj neverovatno koliko imaju drvenih bandera. Eto u necemu smo bolji od ovih zemalja kod nas necete videti takve gomile kablova po fasadama. Kod nas se sada svuda radi ulicna mreza kao samonosivi kabl i nema vise 4 zice da vise iznad ulica i nasih glava.

  • klik

    25. april 2018 | 14:51

    Kod nas je malo bolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA