≫ 

Tutankamonove kočije ne miruju: Pronađeno ih je šest, a sada bi trebalo da odigraju veliku ulogu u državi (FOTO)

Šest kočija nađeno je u Tutankamonovoj grobnici, od kojih su neke bile namenjene za ceremonije, neke za lov, a neke u ratne svrhe

  • 2

Ratne kočije koje su pripadale egipatskom faraonu Tutankamonu premeštene su počtkom maja u novi muzej, u blizini piramida, a Kairo se nada da će to privući veći broj turista u ovu zemlju.

TUTANKAMON JE IMAO PREDMET KOJI NIJE SA OVOG SVETA: Izuzetno otkriće o čuvenom faraonu (FOTO)

Kočije, sačinjene od libanske kedrovine i životinjske kože, bile su izložene u egipatskom Vojnom muzeju u Kairu od 1987, ali su vlasti nadležne za antikvitete odlučile da sve artefakte nađene u grobnici mladog faraona u Luksoru 1922. sada premeste u Veliki egipatski muzej, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Tutankamon je, inače, vladao Egiptom kao faraon 10 godina, do svoje smrti u 19. godini, oko 1324. godine pre nove ere.

- Vojne kočije, koje su danas stigle iz vojnog muzeja, šeste su kočije kralja Tutankamona - rekao je direktor muzeja Tarej Sajed Tavfik.

Prema njegovim rečima, šest kočija nađeno je u Tutankamonovoj grobnici, od kojih su neke bile namenjene za ceremonije, neke za lov, a neke u ratne svrhe.

Turizam je jedan od glavnih izvora prihoda Egipta, Foto: Tanjug/AP

Novi muzej, tik iznad Velikih piramida u Gizi, otvoren je s namerom da bude najveći arheološki muzej u svetu, Foto: Tanjug/AP

- Prvi put, u Velikom egipatskom muzeju, ove kočije biće izložene sve zajedno - pojasnio je Tavfik.

Novi muzej, koji se nalazi tik iznad Velikih piramida u Gizi, otvoren je s namerom da bude najveći arheološki muzej u svetu.

Turistički sektor predstavlja jedan od glavnih egipatskih izvora strane valute, ali je u teškoj situaciji od ustanka 2011. koji je doveo do povlačenja tadašnjeg predsednika Hosnija Mubaraka s vlasti, napominje britanska agencija.

U GROBNICI NEMA SKRIVENIH KOMORA

Istovremeno, istraživanje italijanskih arheologa pokazalo je da u Tutankamonovoj grobnici nema skrivenih komora, objavio je egipatski ministar za starine Mostafa Vaziri.

Tutankamonova grobnica, Foto: Profimedia/Alamy

- Radarski snimci grobnice potvrdili su da nema komora, vrata ili stepenica. To opovrgava teoriju da se unutar ili pokraj Tutankamonove grobnice nalaze prolazi ili prostorije - dodao je Vaziri.

Britanski egiptolog Nikolas Rivs ranije je rekao da detaljne fotografije i snimci severnog zida grobnice upućuju na postojanje otvora u novu komoru, prenosi N1. Navodi se da je Rivs sugerisao da bi moglo da se radi o grobnici kraljice Nefertiti, žene Tutankamonovog oca, faraona Akhenatena.

VIDEO: Umesto hidžaba, izabrala je reli trke

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Miki

    27. maj 2018 | 19:38

    Mi u školama učismo da su piramide pravljene za vreme vladavine FARAONA kada još ni točak nije bio pronadjen!!!u ovom sanduku se jasno vidi točak ''faraonovih kočija''!!!!!i šta sada????

  • Danijel

    27. maj 2018 | 22:41

    Ma, postojao je točak i tad, ali faraoni nisu imali ime za njega. :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA