Požrtvovana majka, borac za pravdu i UBICA: Pet stvari koje sigurno niste znali o kneginji Ljubici (FOTO)

Ljubica je, osim što je bila tradicionalna žena koja se skromnim načinom života trudila da utiče na sve srpske žene, bila i posvećena kao majka

  • 1

Hrabra žena posvećena porodici, ali i naglašeno ljubomorna, što ju je na kraju odvelo i u ubistvo ljubavnice svoga muža, temeljne su životne tačke kneginje Ljubice Obrenović. Ljubica Vukomanović rođena je u srcu Šumadije, u Srezojevici, 14. januara 1785. godine, a svog budućeg supruga prvi put je srela dok je s majkom prala rublje na reci. U proleće 1806. udaje se za Miloša Obrenovića, a kum im je bio vožd Karađorđe.

Prošao je VEK I PO od smrti našeg najvećeg vojskovođe!

Zlatni orden Miloša Velikog u vlasništvu Kanađanina - prodaje ga na aukciji za 240.000 dolara

- Kneginja Ljubica bila je puna duševne snage i razboritosti. Imala je jasnu rečitost, bila je odmerena i razložna. Svaka joj je reč bila značajna i ubedljiva. Tako ju je opisivala Mileva Alimpić, koja je živela neko vreme na njenom dvoru - priča Nataša Popovska, istoričarka umetnosti i viši kustos Muzeja grada Beograda, autorka monodrame "Na kafi sa kneginjom Ljubicom" u kojoj sama tumači lik ove žene koja je obeležila istoriju Srbije s početka 19. veka.

1. Imala je osmoro dece, četvoro izgubila dok su bili mali

Foto: Muzej grada Beograda/Stevan Todorović

Ljubica je, osim što je bila tradicionalna žena koja se skromnim načinom života trudila da utiče na sve srpske žene, bila i posvećena kao majka. Sa Milošem je imala osmoro dece, od kojih je četvoro umrlo dok su još bili veoma mali.

- Kneginja je nastojala da sinovima Milanu i Mihailu i ćerkama Petriji i Savki omogući najviše obrazovanje. Razvijala je kod njih ljubav prema otadžbini, poštovanje starijih, poslušnost i iskrenost - priča naša sagovornica.

Međutim, što se tiče odnosa kneževskog para, prema njenim rečima, kneginja je svom suprugu zamerala više stvari - odnos prema njoj kao supruzi, odnos prema deci, a nije se slagala ni sa načinom njegovog rada u politici. Kneginja Ljubica je morala i da dvori svog muža. Prema rečima Popovske, kneginja sve do 1833. godine nije sela da jede zajedno sa svojim mužem.

- Tek tada ona je to mogla činiti uz njegovo dopuštenje, ali i tada bi prišla knezu Milošu, poljubila mu ruku, poslužila ga čašom vina, vezala mu salvet oko vrata i tek kada bi on očitao molitvu, oni bi počeli sa jelom - priča Popovska.

Foto: Muzej grada Beograda

- Ljubica nije imala srećan brak. U početku su živeli veoma skromno, a kasnije, kada je osetila sigurnost i materijalni boljitak, izbila su u javnost kneževa neverstva. Ubrzo potom, knez je udaljio suprugu od sebe, odredivši joj da živi u mestu gde on ne boravi, te su se viđali samo za vreme velikih crkvenih i porodičnih praznika - kaže Popovska.

2. Njene dve glavne osobine bile su hrabrost i ljubomora

Od karakternih osobina, dve su bile posebno izražene - hrabrost i ljubomora.

- Željna muža, opterećenog brojnim obavezama, a posebno zbog toga što je svoju ljubav poklanjao i drugim ženama, kneginja je bila nezadovoljna i ljubomorna. Što se tiče njene hrabrosti, jahala je konja i znala je da rukuje oružjem. Odbila je da se 1813. povuče ka Crnoj Gori, a u vreme bitke za Čačak, na Ljubiću 1815, smelim rečima je ohrabrila ustanike i vratila ih na bojište - objašnjava Popovska.

Vođena ljubomorom i ljutnjom, kneginja Ljubica ubija jednu Miloševu ljubavnicu, a prema predanjima, planirala je ubistvo još jedne.

- Taj čin neobičan je za ženu svakoga doba i vremena u kojem živi, ali kneginja je to ipak učinila. Poznate su njene reči sa samrtnog odra gde jasno govori koliko se duboko kaje zbog tog ubistva - kaže Popovska.

Upravo zbog tog ubistva, knez Miloš bio je saglasan da Ljubica dobije smrtnu kaznu, a od izrečene kazne najviše ju je spasla trudnoća.

- Velikim delom iz tog razloga joj je knez Miloš odmah posle smrtne kazne izrekao kaznu o pomilovanju, trajno je udaljivši od sebe kao suprugu - ističe Popovska.

3. Živela je u konaku bez muža, sa decom

Foto: Wikimedia

Pomućeni supružnički odnosi doprinose tome da se u rezidenciju kneza Miloša, Novi dvor, useli kneginja sa decom, bez muža.

- Konak kneginje Ljubice građen je od 1829. do 1831. godine kao Miloševa rezidencija. Ali zbog neposredne blizine Kalemegdana, gde je još bila turska vojska, u njega se uselila Ljubica sa sinovima. Knez Miloš je tu povremeno dolazio jer je za sebe podigao drugi konak u Topčideru - priča naša sagovornica.

4. Bila je bliska opoziciji kneza Miloša

Brojne uvrede, neverstva, neslaganje sa njegovom politikom, približavali su Ljubicu Miloševoj opoziciji.

- Ona je tim činom želela da skrene pažnju sa svog supruga na sebe. Knez Miloš juna 1839. godine morao je da napusti Srbiju, sa sobom vodeći sina Mihaila - kaže Popovska.

Ustavobranitelji su radili na tome da na čelo države dovedu dinastiju Karađorđevića. Obrenovići su bili nepoželjni, pa je kneginja proterana iz Srbije 1842. godine. Umire u Novom Sadu 1843. godine. Sahranjena je u manastiru Krušedol.

5. Nikada mužu nije oprostila ubistvo Karađorđa

Foto: Wikimedia

Kneginja Ljubica nikada nije oprostila mužu ubistvo njihovog kuma.

- Ljubica je uvek bila dobra sa Karađorđevom porodicom. Smrt Karađorđa joj je jako teško pala. Uticala je na Miloša da vrati Karađorđevu ženu Jelenu iz izgnanstva u Srbiju i da joj omogući da dobije penziju - kaže Popovska.

Nakon kneginjinog izgnanstva 1842. godine, usled promenjenih političkih prilika, Konak kneginje Ljubice je zauvek izgubio svoju prvobitnu namenu, priča naša sagovornica.

- Od ličnih stvari kneginje koje su se nalazile u Konaku, ništa nije sačuvano. Međutim, u današnjoj stalnoj postavci izložene su kneginjine ukosnice od kornjačinog oklopa ukrašene dijamantima i njena čaša od brušenog kristala sa pozlatom, predmeti koji pripadaju Zbirci za primenjenu umetnost Muzeja grada Beograda - kaže Popovska.

Monodrama "Na kafi kod kneginje Ljubice" već osam godina uspešno se izvodi u ambijentu Konaka kneginje Ljubice. Svi zainteresovani za život kneginje ovu monodramu mogu pogledati svakod petka od 17 i svake subote od 11 sati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA