Jeziva ispovest: Otkriveno pismo Jevrejina koji je u Aušvicu ubijenoj braći vadio zube, brijao glave i bacao njihov pepeo

Nađari je pismo je stavio u termos, koji je zatim ubacio u kožnu torbu i zakopao ga pod zemljom. Rukopis je tek nedavno restauriran i objavljen

  • 0
Aušvic Foto: AP/Tanjug

Nekoliko meseci pre oslobođenja Aušvica u januaru 1945, Jevrejin Marsel Nađari, tajno je zapisao sve horore kojima je prisustvovao u tom logoru, a tek nedavno je prvi put odgonetnut sadržaj pisma.

Lekar iz Aušvica prestar za suđenje: U ozloglašenom logoru je ubio 3.681 osobu, ali sada ima 97 godina i proći će nekažnjeno!

Nađari je pismo je stavio u termos, koji je zatim ubacio u kožnu torbu i zakopao ga pod zemljom. Rukopis je tek nedavno restauriran i objavljen.

Istoričar Pavel Polijan izjavio je za "Dojče vele" da je na teritoriji Aušvica do sada pronađeno ukupno devet zakopanih dokumenata, koja opisuje kao najznačajnija pisana svedočanstva o Holokaustu.

Pisali su ih Nađari i još četvoro logoraša grupe "Zonderkomando" koja je bila zadužena za prenošenje leševa iz gasnih komora u krematorijume. Pripadnici grupe imali su zadatak da preminulima vade zube, briju glave i prosipaju njihov pepeo u reke. 

Nađarijevo pismo, koje je pronađeno 1980. godine, pisano je na njegovom maternjem jeziku - grčkom. Pismo je bilo potpuno nečitljivo, sve dok nije podvrgnuto multispektralnoj analizi u okviru projekta koji je trajao godinu dana. Tom prilikom je restaurirano 90 odsto rukopisa.

Nosili smo tela nedužnih žena i dece, koja su bila ubacivana u velike pećnice. Pomislili biste 'Kako si mogao to da uradiš?'. Mnogo puta sam pomišljao na to da se i ja bacim u vatru, i da se konačno sve završi. Ali nisam mogao da zaboravim na osvetu. Živeo sam za nju. Želeo sam da se osvetim za smrt mojih roditelja i moje voljene male sestre Nelinavodi se u pismu.

Iako nije uspeo da se osveti, Nađari je preživeo. Umro je u Njujorku 1971. 

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA