≫ 

ZABRANJENO! Nipošto nemojte da kliknete na ovaj naslov i pročitate ovaj tekst! (18+)

Čitanje ovog članka je naučno dokazano - opasno! Nastavljate na sopstvenu odgovornost, iako smo vam lepo rekli i upozorili vas da ne ulazite

  • 17

Čestitamo, upecali ste se kao riba na udicu! Ne brinite, niste ništa gori od ostalih, jer svi smo mi deca Adama i Eve i volimo zabranjeno voće. Ali, zašto je to tako? Evo zašto svi mi volimo zabranjene stvari!

Kliknuli ste na crveni taster, iako smo vas upozorili da to ne radite.

Švercujete se u prevozu, iako ste čuli da se kontrole pooštravaju.

Sviđa vam se ortakova devojka, bez obzira na to što ste svesni toga da bi vas on ubio da sazna.

Imate seks u kolima i pored praznog stana.

Ubedljivo najlakši način da dete naterate da jede jeste da vi krenete da mu jedete kašicu.

Možda najstariji jasan opis fenomena želje za zabranjenim jeste priča o Pandorinoj kutiji.

Pandorina kutija je prema grčkoj mitologiji bila kutija svih zala, koju je Zevs poslao Prometeju za kaznu što je bogovima ukrao vatru i dao je ljudima. Iako je uvreženo koristiti naziv "kutija", "ćup" ili"posuda" bi bilo ispravnije reći. Do termina "kutija" se došlo lošim prevođenjem s grčkog.

Pandoru je s ćupom Hermes doveo Epimeteju, Prometejevom bratu, kojega je Prometej bio upozorio da ne prima nikakve darove od bogova. No, Epimetej se zaljubio u Pandoru, primio je, ali joj je ipak naredio da ne otvara ćup koji je ponela sa sobom.

Radoznalost, kojom ju je obdarila Hera, prevladala je u devojci, i Pandora je posudu otvorila. Iz nje su izašla sva zla sveta, koja su uništila čovečanstvo koje je do tada živelo u blagostanju. Pandora je kutiju zatvorila pre nego što je iz nje izašla nada, pa je tako spasila svet od najveće nesreće. Nada se, naime, prema grčkoj reči elpis bolje prevodi kao iščekivanje zla ili predviđanje nesreće.

Iako bi većina rekla da je Pandora bila glupa radoznala žena, istina je da bi većina postupila potpuno isto. Takođe, ne može se biti i glup i radoznao. Radoznalost je majka inteligencije i napretka, samo što nas ponekad i dovede do stvari koje bismo voleli da nismo našli (videli, čuli, saznali). Mit o ovoj kutiji je samo početak demonizacije radoznalosti.

Englezi imaju izraz "curiosity killed the cat" (radoznalost ubija mačku). Međutim, radoznalost mnogo puta mačku i nahrani. U fazama kada nešto otkrivamo, odnosno kada smo radoznali, istovremeno se pali i "taster za uzbuđenje". Da u nama nije ugrađena želja za nepoznatim, čovečanstvo najverovatnije ne bi nikad otkrilo vatru.

Uzmimo za primer ljubomornu ženu koja čita poruke svog partnera. Iako nema ničeg sumnjivog, u njoj se uključuje "elpis", odnosno, ona čeka na loš ishod. Ipak, ona nastavlja s čitanjem. Kad konačno kompromitujuće poruke i nađe, verovatno bi želela da ih nikada nije videla - ali, onda bi zauvek ostala s preljubnikom. Ovako, ima šanse da nađe muškarca koji će prema njoj biti dobar.

zabranjeno, krofna, slatkisi, homer simpson

Zato je možda bolji fenomen za istraživanje zaplašivanje populacije Pandorinom kutijom. Radoznalost je prirodan nagon. Američki komičar Džordž Karlin je izneo teoriju organizovanog zaglupljivanja populacije, upravo učenjem mladih - da ne uče! Odnosno, da uče samo ono što im je dato u školi, ali da ne smeju da otkrivaju tajne koje moraju da ostanu zataškane da bi bogati ostali na svojim upravljačkim pozicijama, a oni samo robovi takvog društva. Karlin takav san edukacije zove "američki san" - jer "moraš da spavaš da bi verovao".

Slavoj Žižek, čuveni filozof iz Ljubljane, kaže da u kreativnom zanosu čovek mora da bude spreman da pati. Odnosno, da mora da bude spreman na "elpis", spreman na loše otkriće, ako uopšte nešto i želi da otkrije. Zato sreću naziva "konformističkom kategorijom". Dalje, Žižek iznosi da mnogo puta ne želimo ono što mislimo da hoćemo. Da li je onda moguć i obrnuti scenario? Da baš želimo ono što nećemo?

U svakom slučaju, scenario Pandorine kutije je viđen mnogo puta u nauci. U želji za otkrićem nečega što bi pomoglo rudarima u radu, Alfred Nobel je otkrio dinamit. Nije ni slutio da će dinamit biti korišćen u ratu i unesrećiti milione ljudi. Međutim, kad bismo se plašili ponavljanja ovog scenarija, nigde ne bismo napredovali.

Zato, poruka mladima: otvarajte Pandorine kutije. Jedite jabuke iz Edena. Budite ona mačka koju ubije radoznalost. Mislite, budite radoznali, otkrivajte i saznajte - ne dovolite da budete ona mačka koja živi dvadeset godina, i za tih dvadeset godina sazna samo kako izgleda stan vlasnika. Pobunite se i otvorite sve kutije i knjige. Možda tako otkrijete i bolji svet.

(Anđela Popović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika Žika

    6. septembar 2014 | 15:56

    Ja misio pornić...

  • pivopija

    6. septembar 2014 | 17:50

    Ja sam kliknuo za inat! Ti ce mi kazes sta cu pritiskam!!! Ha ha ha

  • gustav

    6. septembar 2014 | 16:30

    Ovakvi tekstovi su jedan od razloga zašto sam redovan čitalac Telegrafa. "Hoćemo još" :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA