NE IGRAJTE SE S VIDOM: Od jeftinih sočiva može da se oslepi! (FOTO)

U poslednje vreme sve više ljudi, umesto da odu kod svog optičara po novi par pouzdanih sočiva, traga za što jeftinijom varijantom, najčešće na internetu. Posebno što im mnogi sumnjivi sajtovi, osim klasičnih, nude i sočiva u boji. Ali, nisu svesni koliko je to opasno!

  • 5

Imate dioptriju, i umesto da nosite naočare, opredelili ste se za elegantniju varijantu, odnosno da nosite sočiva? Niste jedini. Međutim, bez obzira da li su u pitanju tvrda ili meka, ona za jednokratnu upotrebu ili dugotrajna, providna ili sočiva u boji – oprez!

Ako vam je stalo do svojih očiju i svog vida, sočiva kupujte samo od ovlašćenih optičara, a nikako ne preko neta!

Oftalmolozi upozoravaju na sve veći broj očnih infekcija nastalih kao posledica korišćenja kojekakvih neproverenih sočiva, ali i tečnosti za njihovo čišćenje, kupljenih preko sumnjivih portala.

Jednostavno, u želji da uštede koji dinar, ljudi kupuju problematična sočiva bez prethodnog lekarskog pregleda, što ih može koštati slepila! I to ne samo zbog pogrešno određene dioptrije.

Pritom je, u poslednjih nekoliko godina, broj nepopravljivih oštećenja rožnjače, uzrokovanih opasnim parazitom akantamebom, bukvalno se udvostručio!

Upravo zato, moramo da podsetimo sve one koji nose sočiva koliko je važno održavati pravilnu higijenu.

- Iako ćete na taj način sačuvati novac, pazite se od koga kupujete sočiva. Ne zaboravite da su u pitanju strana tela, koja treba da dođu u kontakt s nežnom površinom očiju. Ako ne želite da ostanete bez vida, morate bii sigurni da sočiva neće napraviti nikakvu štetu vašim očima – poručuje profesor oftalmologije Džon Dart.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skeptični

    23. septembar 2014 | 07:28

    A ko nam garantuje da svi optičari imaju isključivo prvoklasna sočiva?

  • Alex

    23. septembar 2014 | 00:12

    Kupujem iskljucivo u Svetom Vidu!:-)

  • istina

    23. septembar 2014 | 01:10

    Ja sam citao kako je jedna djevojcica bila izlozena na sunce i sociva su joj se sprzila i istopila, pa je ona sama sebi oci iskopala i napravila 2 rupe kroz koje je covjek mogao da vidi mozak... Tuzno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA