STIŽE SPAS ZA MILIONE LJUDI: Pronađen lek za dijabetes!

Na čelu tima naučnika s Harvarda koji rade na razvoju revolucionarnog leka nalazi se Dag Melton, koji je svojoj rođenoj deci, koja od malena imaju dijabetes, obećao da će pronaći lek protiv ove bolesti

  • 44

Revolucionarna terapija dijabetesa pacijentovim vlastitim matičnim ćelijama, koju su osmislili stručnjaci sa Harvarda, već je prozvana “najvećim otkrićem u medicini posle antibiotika”.

Posledice svega bi mogle da budu kraj svakodnevim injekcijama insulina, a smrtonosne komplikacije koje sa sobom nosi šećerna bolest, kao što su slepilo, otkazivanje bubrega, moždani i srčani udar – postaće samo deo istorije.

Terapija, čija osnova je stvaranje ćelija koje proizvode insulin iz matičnih ćelija, opisuje se kao “fenomenalno dostignuće koje će imati nesagledivi značaj u istoriji borbe protiv dijabetesa”.

Tim istraživača sa Harvarda je ranije objavio da je napravio “džinovski korak” u potrazi za lekom za dijabetes tipa jedan (U Srbiji ima oko 35.000 obolelih od ove vrste dijabetesa, dok je ukupan broj obolelih neverovatnih 700.000).

Na čelu tima naučnika sa Harvarda je Dag Melton, čije dvoje dece imaju dijabetes. On je pre nekoliko godina obećao svojoj deci da će pronaći način da ih izleči, i izgleda da je u tome uspeo. On je “naterao” ćelije kože da se “pretvore” u ćelije koje proizvode insulin, a prvi laboratorijski testovi pokazali su se potpuno uspešnim.

- Sada smo samo jedan korak od cilja. Pokazao sam da je ovo moguće, sad sam pun energije - rekao je Melton, komentarišući svoj rad.

Najavio je da će ispitivanja na ljudima početi već za nekoliko godina, a njegov kolega sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) rekao je da će “posledice ovog otkrića, ukoliko se bude dokazalo da ono funkcioniše, biti jednake kao što su bile posledice početka upotrebe antibiotika”.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    10. oktobar 2014 | 15:57

    Pre bih rekao da ce ovaj covek nestati za koju godinu bez traga i glasa ili ce se ipak ispostaviti da lek ipak ne deluje na ljudski organizam bla bla.Farmaceutska industrija ce ga smrskati kao mrava jer im nije u interesu da se ljudi izlece vec da se lece ceo zivot...tu lezi profit!Javna tajna...

  • Marija

    10. oktobar 2014 | 18:12

    Daj Gospode Bože... Da nam se deca više ne muče... Razumece me roditelji malih dijabetičara.

  • Sociopaya

    10. oktobar 2014 | 15:14

    Da, i onda ce nakon par dana da se sve zaboravi, jer farmaceutskoj mafiji taj lek moze da ubije trziste, kao i sve do sad. Stara izreka kaze da farmaceutska industrija ne pravi lekove, vec pravi pacijente.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA