Ovako se za sedam dana možete rešiti nesanice i problema sa spavanjem!

Svi znamo koliko je spavanje važno za nas i zdravlje našeg organizma. Štaviše, ako ne bismo spavali, umrli bi smo. No, mnogi od nas imaju problema da utonu u san, a noću se bude i prevrću u krevetu. Evo kako da se jednom za svagda rešite ovih problema

  • 5

Nedovoljna količina spavanja i nekvalitetan san mogu da naprave pravi dar-mar u našem telu. Pored toga što nenaspavane osobe lošije pamte, dovode sebe u opasnost pri vožnji i rukovanju teškim mašinama, one neretko zanemaruju i svoju ličnu higijenu. Isto tako, ni previše sna nije dobro za nas, jer dovodi do dijabetesa, gojaznosti i problema sa srcem.

Kako onda naći pravu meru spavanja? Ispratite ovaj sedmodnevni plan i bićete ne samo naspavani, već u svim segmentima svog života kao novi!

DAN 1 – Sedam je idealna mera

Još u ranom detinjstvu, mama i tata, lekari i razni drugi stručnjaci govorili su vam kako je važno da svake noći čvrsto spavate barem osam sati. Međutim, poslednjih godina, sve više istraživanja potvrdilo je da bi ova brojka trebalo da se smanji za jedan sat, što je donekle i praktičnije, jer dobijate ekstra vreme u budnom stanju.

Nalazi jedne studije pokazali su da su ljudi koji bi spavali sedam sati pokazivali bolje rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti od onih koji su spavali duže od tog perioda.

Zato, namestite svoj budilnik na jedan sat ranije ili idite u krevet sat kasnije, a onaj višak iskoristite za ostvarenje svojih najluđih snova.

DAN 2 – Ostavite svoj telefon da drema na kauču

Najbrži recept da se ujutro probudite stvarni okrepljeni jeste da pre spavanja ugasite telefon i ostavite ga van spavaće sobe. Za to postoje dva razloga.

Naime, LCD displej samo otežava vašem mozgu da se opusti i pusti telo da utone u san. Takođe, savremena tehnologija od nas zahteva stalnu pažnju i budnost, a za vaše vijuge nikako ne valja da i tokom noći u polusvesnom stanju čitate mejlove i druge notifikacije.

Okej, vi ste savremeno ljudsko biće i teško će vam ovo pasti, posebno ako vam ovaj pametni uređaj služi kao budilnik. Ipak, potrudite se da ga makar ne držite nadohvat ruke, kako se ne biste bavili trivijalnostima kad im vreme nije.

DAN 3 – Izaberite pravu boju

Iako ljudska vrsta postoji već par stotina hiljada godina, sijalica je izmišljena tek pre stotinjak. Iako toga nismo svesni, nama i dalje teško pada da se priviknemo na sva ta svetla koja nas svake noći okružuju.

Za nas opasna čak i takozvana “noćna svetla”, fluorescentni ekrani telefona, električnih budilnika, pa čak i ona mala svetlanca, odnosno indikatori na TV-aparatu ili DVD-uređaju. Posebno plava boja pravi problem, jer sprečava lučenje hormona sna, melatonina.

Zato, ako vam je slaba bešika i/ili imate problema s prostatom, razmislite o jednoj malenoj investiciji, da nabavite prigušenu crvenu lampu, koja će vam pomoći da vidite u mraku, a istovremeno vas smiruje.

DAN 4 – Nema zgibova kad padne mrak

Koliko god da je fizička aktivnost važan deo vaše svakodnevne rutine, vežbe radite ujutru!

Ako želite da budete fit, u formi i da vam na savršeno izvajanim trbušnjacima svi zavide, pokazalo se da je jutarnji trening daleko efektniji nego popodnevni ili večernji.

Uz sve to, u prvih par sati nakon večernjeg vežbanja krvni pritisak se snižava za samo desetak odsto, a željeno sniženje koje bi nam olakšalo proces tonjenja u san nastupa tek ujutro. Kod jutarnjeg treninga, stvari su postavljene na svoje mesto u pravo vreme.

DAN 5 – Smrt budilniku!

U nekom idealnom svetu, vi biste legali s kokoškama, a budili se s prvim petlovima, prateći ritam zalaska i izlaska sunca. Nažalost, u ovom našem, svi smo zavisnici od prokletog, užasnog i bučnog zvona!

Još gore je ako pritiskate famozni “snooze”, jer na taj način samo još više upropaštavate bioritam svog organizma.

Zato, vežbajte prirodno buđenje, bez ikakvog sata ili alarma.

DAN 6 – Seks!

Vođenjem ljubavi u našem telu otpušta se gomila uspavljujućih i opuštajućih hemikalija – prolaktin, oksitocin, vazopresin...

Ma šta da vam mi uopšte pričamo. Znate sve i sami, iz iskustva, da nema slađeg sna od onog kad se oboje ušuškate jedno uz drguo iscrpljeni nakon dobrog seksa.

DAN 7 – Pa šta ako je nedelja?

Održite isti obrazac spavanja bez obzira na to da li je radni dan, vikend, praznik ili ste na godišnjem odmoru ili raspustu.

Caka sa kvalitetnim spavanjem je u tome da budete dosledni. Sve ovo što ste s mukom primenili prve nedelje, ići će glatko već sledeće.

Verujte nam na reč, biće vam podjednako dobro bilo da je petak uveče ili ponedeljak ujutro.

Probajte, pa nam javite rezultate!

(Telegraf.rs / GQ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ginekolog-100℅

    22. oktobar 2014 | 23:47

    Samo onaj sesti Dan kad bi bio sedan Dana ja bi bio ko Nov:))))))

  • Sanovnik

    22. oktobar 2014 | 23:56

    2 x 10 mlg bensedina, tetrazepana, bromazepana i spavaš kao zaklan. kavi budilnici kakvi telefoni :)

  • sunrise

    23. oktobar 2014 | 08:16

    pozdravite izlazak sunca ujutro da biste ponovo uspostavili unutrašnji sat. bavite se fizičkom aktivnošću i ne prejedajte se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA