Evo kako da vam jelka traje što duže!

Jeste li već nabavili svoju jelku? Ako niste još, donosimo vam nekoliko praktičnih saveta kako da odaberete pravo drvo, koje osim što će divno mirisati i ukrašavati vaš dom za praznike, neće se osušiti, što automatski za vas podrazumeva manje posla što se tiče čišćenja bockavih iglica

  • 1

Iako će zagovornici očuvanja životne sredine insistirati na tome da jelka bude veštačka, što je pride i daleko praktičnije, mnogi i dalje ne mogu da zamisle Novu godinu bez prirodnog mirisa četinara u svom domu. Naravno, najbolje onog s busenom ili drvo koje ima sertifikat da nije ilegalno sečeno.

Međutim, pravo zimzeleno drvo podrazumeva i opadanje gomile nesnosnih iglica koje je ponekad nemoguće usisati sve do naredne praznične sezone. Evo kako da to sprečite i svoje drvce sačuvate do trenutka kad bi trebalo da ga zasadite ili odnesete do kontejnera.

Evo kako da okitite jelku lepše od komšije!

Ko pre devojci...

Činjenica je da u izboru novogodišnje jelke najbolje prođu prvi kupci. Stvar je u tome što se jelke seku ili vade još krajem novembra, a onda stoje po kojekakvim podrumima i kamionima, bez ikakve brige i nege.

Što je ranije kupite, imate više šansi da je svoje drvo spasete od propasti.

Izmerite prostoriju pre kupovine

Prilikom kupovine jelke trebalo bi da obratite pažnju i na visinu drveta. Najbolje je prvo izmeriti visinu i širinu prostora u kojem ćete ga držati, kako ne biste kupili preveliko ili premalo drvce.

Pritom, treba imati na umu i visinu saksije ili stalka u koji ćete staviti jelu ili smreku.

Šta je jela teža, to duže traje

Nakon što pronađete drvce idealne visine, proverite koliko je teško, savetuju prodavci.

Šta je drvce teže, to znači da zadržava više vode. Samim time znači da je zdravije i da će trajati duže.

Adaptacija

S obzirom na to da četinari rastu u predelima gde je hladnija klima, oni su veoma osetljivi na vrućinu. Unošenjem u topli dom mogu da dožive šok, zbog čega će im otpasti iglice.

Potrebno im je dati period prilagođavanja na promenu, pa drvce pre unošenja treba držati u garaži ili pokriveno na terasi, kako razlika u temperaturi ne bi bila prevelika kad ga unesete.

Jela je izdržljivija, ali smreka (smrča) ima lepši miris

Kod odabira drveta trebalo bi paziti i na njihovu izdržljivost. Nordijska jela savršena je za jelku, zato što su joj iglice glatke i ne otpadaju. Takođe, grane su snažne, tako da će izdržati težinu svih božićnih ukrasa.

S druge strane, većina će se opredeliti za smrču, zbog njenog intenzivnog mirisa. Važno je imati u vidu to da je smrča osetljivija na toplotne razlike nego jela, pa ju je najbolje držati u prostoriji s umerenom temperaturom.

Držite ga podalje od radijatora

U stanu ga je najbolje držati što dalje od radijatora i direktne sunčeve svetlosti, jer će to usporiti opadanje iglica. Toplota isušuje drvce, zbog čega ono brže propada i dobija smeđu boju. Upravo zbog toga preporučuje se da u blizini držite ovlaživač vazduha.

Voda i zemlja

Isečena jelka u proseku traje od četiri do šest nedelja. Da bi trajala što duže, treba joj podrezati deblo za santimetar i po i uroniti je u posudu s vodom.

Ako je jelka s busenom, prebacite je u saksiju, dopunite zemljom i redovno zalivajte. Tako će duže vremena ostati sveža i neće potamneti. Osim toga, preporučuje se da je povremeno poprskate i osvežite vodom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    23. decembar 2014 | 14:25

    Ne bih je kupio odsečenu nikad, a ne bih ni u saksiji jer bi se mučila. Četinari ne vole mnogo vode. Smreka je isto što i kleka, a smrča isto što i omora, omorika ako hoćete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA