ŽIVOT BEZ GLUTENA: Evo kako mala promena u ishrani može da poboljša vaše zdravlje!

Ovo su prilično važne informacije za sve nas! Čak i ako nemate alergiju ili slične probleme, gluten iz hrane sigurno ne prija vašem organizmu. Novak Đoković zna zašto, saznajte i vi!

  • 7

Često vas muče glavobolje, bol u stomaku, prolazite kroz neobjašnjive promene raspoloženja? Možda vam smeta gluten, supstanca koja se nalazi u žitaricama od pšenice. On pripada grupi najvećih “krivaca” za alergije na hranu.

Iako se mnoge alergije na hranu povezuju s trenutnom reakcijom nakon uzimanja kritične namirnice, one se mogu manifestovati i u vidu odloženih alergijskih reakcija, s drugim vrstama simptoma. Tako se s alergijom na gluten možete mučiti godinama, a da sumnjate na sasvim druge probleme i bolesti.

Preosetljivost organizma na gluten može da se objasni brojnim razlozima, a jedan od njih je i taj što se pšenica danas značajno razlikuje od one stare pšenice, koju su koristili naši stari.

Nije slučajno što je Novak Đoković, prvi reket sveta, vrhunske rezultate počeo da postiže upravo kada je iz ishrane izbacio gluten. Vama možda nije potrebna takva fizička spremnost, ali sigurno vam neće smetati to što se osećate bolje.

Đoković snimio reklamu kojom promoviše ono što mu je promenilo život! (VIDEO)

(foto-ilustracija: discount-supplements.co.uk) (foto-ilustracija: discount-supplements.co.uk)

Gde se sve skriva gluten

Gluten, lepljiva supstanca koja testu daje elastičnost, nalazi se u proizvodima koje mnogi svakodnevno konzumiraju.

Ima ga u pšenici, ječmu i raži, ali i svim onim proizvodima koji od njih nastaju. Zato treba paziti, jer glutena ima i u testenini, pici, grickalicama, supama, industrijskoj hrani, pa čak i u hrani za bebe.

Problem je što se gluten krije i u aditivima, konzervansima i različitim stabilizatorima hrane, gde ga obično ne biste tražili.

Nalazi se ponekad i u procesuiranoj hrani, sredstvima za održavanje higijene usta, ali i u lekovima.

Foto-ilustracija: Foter/USDAgov Foto-ilustracija: Foter/USDAgov

Šta sve uzrokuje

Nauka sve više priznaje da brojne bolesti mogu biti povezane s prehrambenim faktorima. Tu nije reč o uobičajenim alergijama, već o jedinstvenim simptomima za svakog pojedinca za koje niko tačno ne zna odakle dolaze.

Uprkos velikoj različitosti navedenih bolesti, gluten kod svih njih može biti i glavni uzrok ili će pogoršati već postojeće simptome.

Proverite, možda i vi imate sledeće simptome, a razlog za njih može biti upravo gluten:

Depresija i teskoba; zbunjenost i slaba koncentracija; artritis; glavobolja; promene raspoloženja; nadutost i bol u stomaku; proliv; sindrom iritabilnog creva; Kronova bolest; ekcem; hiperaktivnost; ulcerozni kolitis; hronični umor; epileptični napadi; psorijaza.

Kod dece, gluten može izazvati teško disanje i česte upale uha.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Intolerancija na gluten i celijakija

Ne morate godinama da obilazite sve moguće lekare da biste saznali na šta ste zapravo alergični. Probajte jednostavno da izbacite gluten iz iskrane i vidite šta će se desiti.

Procenjuje se da 9 od 10 osoba koje ne podnose gluten ne znaju za to.

Prepoznavanje intolerancije na gluten nije lako, posebno u njenim ranim fazama. Kasnije, ona može prerasti u celijakiju.

Celijakija ili glutenska enteropatija, najčešća je hronična, gastroenterološka, autoimuna bolest koju karakteriše to što organizam ne podnosi gluten.

Simptomi su dugotrajni prolivi ili česte, masne i jako neprijatne stolice, bolovi u stomaku, gubitak klilograma, gubitak apetita i slaba mišićna masa. Kod većine adolescenata koji pate od celijakije zapažen je zaostatak u razvoju u pubertetu.

Kod beba se može javiti par meseci nakon uvođenja glutenskih namirnica u ishranu. Najčešće se to dešava zbog toga što se roditelji ne pridržavaju kalendara ishrane za bebe. Njihova creva nisu dovoljno razvijena za varenje tih namirnica pa tako može doći do celijakije.

Foto: Freeimages/tellgraf Foto: Freeimages/tellgraf

Ako imate bebu, odložite prelazak na ishranu s glutenom. Kada budete sigurni da se probavni sistem do kraja razvio, onda možete uvesti namirnice s glutenom.

Celijakija koja se ne leči može imati niz teških posledica. Među njima je oštećenje creva koje se povezuje s autoimunim bolestima, nizak rast (ponekad jedini simptom bolesti) i hronična upala jetre.

Ujedno, celijakija može uticati na poremećaj rada štitne žlezde i razne druge hormonske poremećaje.

Istraživanja pokazuju da glutenska ishrana povećava šansu za razvoj malignih bolesti za 40 odsto!

Jedini lek za celijakiju je bezglutenska ishrana.

Takva ishrana omogućava bolesniku da živi normalno i bude aktivan.

Ishrana bez glutena je mnogo zdravija od one koja sadrži gluten, pa se preporučuje i zdravim osobama, a kod osoba koje imaju neku hroničnu bolest, dovodi do normalizacije mataboličkih procesa.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Šta jesti od žitarica?

Ovo je spisak žitarica koje ne sadrže gluten: amarant; aru; heljda; leblebije; kukuruz i kukuruzno brašno; lan; brašno od orašastih plodova; proso; pirinač i pirinčano brašno; sago; kineska šećerna trska; soja (ali ne i većina soja soseva); tapioka; kvinoja; skrob ili brašno od krompira.

A, ove namirnice bi trebalo izbegavati: ječam i ječmeni slad; mekinje; bulgur; kuskus; pšenica; belo brašno; durum; seitan; zob; griz; raž.

(Telegraf.rs / AlternativaZaVas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Россиа

    22. februar 2015 | 10:57

    Нема где га нема а и лактозе

  • Snezana

    22. februar 2015 | 21:56

    Da li postoji nekakav recept,tj.recepti za pravljenje hleba bez glutena?I uopste koja jela mogu i kako da se spremaju bez glutena.Ja imam artritis i hipotireozu(smanjen rad)stitne zlezde.

  • Mladić

    24. februar 2015 | 14:50

    Imaš specijalne hlebove u svim većim marketima. Tu možeš kupiti i bezglutensko brašno.Hleb iz hleb i kifle je očajan i nemoj bacati pare,čak iako je četiri puta jeftiniji.Možeš kupiti brašno i bezglutenski kvasac pa sama umesiti hleb, uz malo eksperimentisanja, mešanja više vrsta brašna možeš dobiti veoma ukusan hleb. Što se tiče jela možeš kuvati sve , ali umesto pšeničnog brašna staviš pirinčano ili kukuruzni skrob.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA