Ove biljke klinci u Srbiji puše umesto marihuane! Uskoro će biti zabranjene!

Pored marihuane postoje i druge psihoaktivne biljke koje su do skora bile potpuno legalne, a možda su čak i mnogo opasnije po zdravlje mladih, koji ih često koriste kao zamenu za kanabis. Srećom, uskoro će njihova distribucija biti regulisana zakonom

  • 9

Mladi danas koriste razne, legalne, zamene za marihuanu, a najčešće biljni tamjan, beli slez, crnu travu i “šarp bluberi”. Ove supstance će uskro biti zabranjene u slobodnoj prodaji, piše 24sata.rs.

POJAVILA SE NOVA DROGA IZ CRKVE: Dramatično upozorenje Nade Macure (VIDEO)

U kuhinji imate nešto čime vaša deca mogu da se drogiraju, a to niste ni znali!

Ove supstance trenutno su na analizi i pitanje je dana kada će biti uvrštene na spisak psihoaktivnih, kontrolisanih supstanci. Na predlog Nacionalnog centra za kontrolu trovanja sa Vojnomedicinske akademije, Komisija Vlade Srbije je po hitnom postupku donela odluku za dodatno proširenje ovog spiska, čije je usvajanje u proceduri.

Na Vojnomedicinskoj akademiji od početka godine ambulantno je zbrinuto 26 mladih zbog korišćenja biljnog tamjana.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Juče uveče u pratnji majke dovedena je devojka u dubokoj pospanosti i konfuziji zbog posledica korišćenja novih droga. Provela je skoro četiri i po sata u VMA, jer u ovakvim situacijama možemo samo da lečimo simptome koji nastaju usled korišćenja ovakvih supstanci. Između, ostalog devojka je imala i ubrzan rad srca, pa je i to moralo da se sanira - kaže potpukovnik dr Miodrag Jovanović iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA.

Doktor objašnjava da osobe koje su koristile ove nove droge najčešće osećaju euforiju, mučninu, povraćanje, duboku pospanost, konfuziju, ubrzan srčani rad, ali da su efekti mnogo jači i duže traju nego kada se uzima marihuana.

- Ono što se naziva “biljnim tamjanom” nema veze sa pravim tamjanom, koji se koristi u crkvama. To je kolokvijalni naziv koji je pogrešan, a radi se o mešavini raznih trava koje su se ranije koristile u mirisnim štapićima, ali su sada prskane sredstvima koje deluju na organizam slično kao kanabis, ali mnogo jače. Zbog toga je i opasnost velika, jer se ne zna šta sve tačno sadrži mešavine i u kojim razmerama - objašnjava dr Jovanović.

PrintSkrin: YouTube/Reserve Channel PrintSkrin: YouTube/Reserve Channel

Pojašnjava da koncentracije ovih supstanci mogu da budu različite i ne mora jedna popušena cigareta da sadrži količinu koja je toksična.

- Kada radimo rutinske toksikološke analize osobama kod kojih sumnjamo da su uzimale narkotike, ne možemo da otkrijemo ove nove supstance. Za to bi trebalo da radimo ciljane analize - pojašanjava dr Jovanović.

(Telegraf.rs / 24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • топлистанадреалиста

    25. februar 2015 | 15:41

    "Три дана сам дрxтао а четири у под гледао, затим сам на под пао и за себе више нисам знао...а видим горе по стропу како иду и као "рептил" xодам по зиду, не биx више да буде овако, обично желим није ми лако...ооооо милост, кажем милост, бићу добар само тражим милосооост"! Пјесма за људе који су на кризи и пјесма се зове "Милост"!:)

  • obilic

    25. februar 2015 | 15:15

    Ima i druge trave kopriva burjan trava ludajka mak i tako dale

  • obilic

    26. februar 2015 | 11:54

    Pa sta si misli ako se drogiras da ces da naucis engleski ili ces da izmislis lek za neku bolest. Videces to sto i svaki drogiran. U starom veku se pominje bog ban pa svirao kao u frulu pa su letele zene za njim orgijale celeu noc. Nalazili ih u druga mesta sa rastrgnutim odelima iscrpljene i potpuno gole. E pa vidite u petom veku pre nove ere poznata je i primenjivana droga za blud i orgijanje kakav pan u fruli. Ali to je danas isto. Tako je i homoseksualizam zabelezen u isto doba i karcinom. Nisam izmislio procitao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA