SAM SVOJ DOKTOR: Evo kako da znate da li vam nešto fali?

Mnogi od nas nemaju vremena ni novca da redovno obavljaju lekarske preglede, što može biti veoma opasno po zdravlje. Evo kako da se sami pregledate

  • 0

U idealnim uslovima svako bi trebalo jednom godišnje da obavi sistematski pregled kod lekara. Budući da je to mnogima, nažalost, danas neizvodljivo, nudimo vam nekoliko jednostavnih načina da se sami pregledate i uočite zdravstvene tegobe na vreme.

Pogledajte oči

Beonjača može da otkrije mnogo toga o vašem zdravlju. Ona mora da bude sasvim bele boje, a crvenilo u očima uzrokuju sitni kapilari koji se iz određenog razloga prošire i postaju vidljivi. No, beonjača može postati i žućkasta. Napravite test tako da sedam dana za redom na dnevnom svetlu posmatrate beonjače, ako se boja menja, uzrok može biti napor, alergije ili razne iritacije, ali ako ona ostaje nepromenjena, a nije bela, potražite pomoć lekara.

Opadanje kose

Opadanje kose može biti pokazatelj širokog spektra promena u organizmu. Ako na četki posle češljanja primetite više dlaka nego inače, detaljno je očistite i kod sledećeg češljanja prebrojte vlasi. Ako vam opada do sto dlaka dnevno, to je normalno, ali ako broj prelazi dvesta ili ako vam kosa opada u pramenovima, svakako se posavetujte sa lekarom.

Devojke, evo zašto vam opada kosa i kako da to sprečite!

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Izduvajte nos

Normalno disanje kroz nos opisuje i normalno stanje sluzokože nosa, ali i najmanja promena u organizmu to stanje može da poremeti. Izduvajte nos u belu papirnu maramicu, a ako ne izduvate ništa, vaša sluznica je zdrava. Ako izduvate providnu tečnu sluz, verovatno se radi o iritaciji, promeni temperature ili alergiji. Žuta ili zelena sluz ukazuje na neku vrstu upale, koju bi trebalo pratiti.

Nokti

Zdrav nokat treba da bude snažan i proziran, a bilo kakva promena na njegovoj površini može biti pokazatelj zdravstvenih problema. Svaki nokat pregledajte detaljno i obratite pažnju na eventualne promene. Mrlje bele boje ukazuju na manjak vitamina i minerala u organizmu, žuta boja ukazuje na gljivične upale. Primetite li takvu, ili sličnu boju budite oprezni, a ako se situacija pogoršava ili menja potražite pomoć stručnjaka.

Foto-ilustracija: Foter/+Angst Foto-ilustracija: Foter/+Angst

Konac za zube

Čišćenje zuba zubnim koncem deo je higijene usne duplje, ali ta rutina može biti i pokazatelj značajnih promena u vašim ustima. Komadom konca očistite prostor između desni i zuba. Ako opazite krvarenje ne treba da brinete, to može ukazivati na osetljivost desni ili manje upale koje se koncem mogu rešiti. Ali, ako desni i nakon čišćenja ne prestaju sa krvarenjem, posavetujte se sa stomatologom

Pogledajte mokraću

Normalna boja urina trebalo bi da bude bistre svetlo žute boje, ali promene u urinu mogu da uzrokuju brojni faktori poput hrane, pića i zdravstvenih tegoba. Za neobične promene boje i mirisa, obavezno posetite lekara.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA