ISPRAVKA Istraživanja o maslačku obećavaju, ali ova biljka ne leči rak

Postoje obećavajući rezultati istraživanja koji pokazuju da ekstrakt korena maslačka ubija ćelije raka, ali istraživanja nisu rađena na ljudima, nisu završena i još uvek nema rezultata na osnovu kojih bi se isti mogao nazvati lekom za rak

  • 32
foto Pixabay foto Pixabay

Povodom teksta koji smo preneli sa portala BH-list, o istraživanju u vezi sa maslačkom i tvrdnjama da ova biljka leči rak, ističemo da je reč o nedovoljno proverenim informacijama.

Kako navodi portal Raskrinkavanje.ba, u proteklih osam godina rađeno je nekoliko istraživanja uticaja ekstrakta korena maslačka (EKM), na kancerogene ćelije. Rezultati koji su implicirani u članku odnose se na istraživanje Univerziteta Windsor u Kanadi, koje je obavljeno na na ćelijama raka kože (melanom). Ćelije ljudskog melanoma, uzgojene na laboratorijskim miševima, tretirane su EKM-om, te rezultati zaista jesu pokazali da je došlo do odumiranja tumornih ćelija, pri tom ne oštećujući zdrave ćelije.

Univerzitet Windsor je, zahvaljujući ovom istraživanju, dobio finansiranje za još nekoliko laboratorijskih studija kojim se ispituje uticaj EKM na ćelije raka. Neke su završene sa istim obećavajućim rezultatima, a neke još uvek traju.

U CBC-evom članku, klinička direktorka Windsor grupe za istraživanje raka, dr Caroline Hamm navedena je kao pokretač priče o čaju od korena maslačka. U članku se navodi da je primetila da se pacijenti osećaju bolje od čaja korena maslačka, pa je predložila kolegama da naprave istraživanje.

Dr Hamm se u decembru 2017. godine oglasila o navodnim čudotvornim svojstvima korena maslačka, u članku pod naslovom “Pogrešne tvrdnje na Internetu o leku za rak zabrinjavaju lokalnu onkologinju”:

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Preuveličane tvrdnje o delotvornosti korena maslačaka kao leka za rak su frustrirajuće za onkologinju i biokemičarku koja provodi legitimno istraživanje ovog ekstrakta.

Kao klinička direktorka Windsor grupe za istraživanje raka, dr Caroline Hamm na sedmičnoj osnovi dobija poruke i telefonske pozive od pacijenata koji su bili obmanuti nemarnim tvrdnjama objavljivanim na u upitnim publikacijama ili na internet portalima.

(...)

Online članci uz dr Hamm spominju i dva pacijenta obolela od leukemije, koji promovišu lekovita svojstva čaja od maslačka, te tvrde da studije zaključuju da ekstrakt ima dokazana antikancerogena svojstva i kod raka dojke, debelog creva, prostate, jetre i pluća. Ovakve izjave doktorki Hamm “dižu kosu na glavi”.

- Još uvek ne možemo tvrditi ništa - kaže i nastavlja:

- Još uvek smo u veoma ranom stadiju procesa. Imali smo signale koji upućuju na nešto i to je sve.

Poslednjih godinu dana Hamm radi na studiji gde 30 pacijenata koristi ekstrakt korena maslačka. Kaže da će trebati da prođe još godina pre nego što budu mogli da zabeleže bilo kakve rezultate.

Na stranici “Memorial Sloan Kettering Cancer Center” postoji mnogo informacija o lečenju raka, kako za obolele od od ove bolesti, tako i za medicinske profesionalce. Kad je reč o korijenu maslačka, ovaj centar priznaje lekovita svojstva ove biljke, međutim ne navode ga kao terapiju za rak.

Za ovu biljku kažu sledeće:

"Maslačak se koristi u tradicionalnoj medicini za lečenje mnogih bolesti. Laboratorijska istraživanja su pokažala da maslačak može ubiti određene bakterije i mikrobe. Takođe je utvrđeno da ima antikancerogena svojstva u različitim ćelijama raka, međutim istraživanja nisu sprovedena na ljudima.

Maslačak ima estrogensku aktivnost, pa može povećati rast ćelija raka osetljivih na hormone.

Maslačak može imati i niz drugih neželjenih efekata, tako da je potrebno biti oprezan, kako sa maslačkom, tako i sa drugim pripravcima iz domena alternativne medicine. Uvek treba konsultovati onkologa pre uvođenja “alternativne terapije” u režim lečenja, jer takve stvari mogu negativno uticati na delovanje medicinske terapije."

Maslacak, vetar Foto: Oliver Hihn on Unsplash

Napomena: Prvobitni tekst koji smo preneli sa portala BH-list je ispravljen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba. Iz teksta su isključene rečenice u kojima se tvrdi da maslačak leči rak, kao i navodi sa portala Natural News o navodnom čudotvornom izlečenju 72-godišnjeg pacijenta koji je bolovao od raka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan kv

    28. februar 2015 | 12:45

    Ко би реко,мали маслачак а пун здравља

  • Lorena

    29. februar 2016 | 23:06

    Hvala na korisnom tekstu ali mi nikako nije jasna jedna stvar: Pri kopanju moramo paziti da ne oštetimo korijen jer će inače iz njega isteći ljekovita tečnost, a s druge strane kažete da ako želimo sušiti i čuvati korijen, trebamo ga isjeći na komediće. hmmmm.... pa zar neće prilikom sjeckanja iscuriti ta tečnost? Može pojašnjenje? Hvala !

  • Sneki

    28. februar 2015 | 13:22

    Napisite kako se kuva i kako pije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA